• Etusivu
  • Rakentaminen

Miksi hankkia valokuitu omakotitaloon?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Valokuitunen Oy
Päivitetty 08.01.2024
20234_81434.jpg

(Kuva: Valokuitunen)

Valokuitumarkkina käy kuumana. Postilaatikkoon tupsahtaa eri valokuitutoimijoiden mainoksia kuitu-urakoista. Miksi hankkia valokuitu? Miten edetä? Mitä minun pitää tietää asiasta? Mihin sitoudun? Mitä kaikki maksaa? Näitä asioita avaa Valokuitusen Sales Manager Joonas Laras.

Valokuituyhteyksiä markkinoidaan nyt kiihkeästi pientaloalueille. Mitä se käytännössä tarkoittaa, mistä on kyse?

Valokuitu on markkinoiden nopein ja pitkäikäisin nettiyhteys. Se on investointi, joka kestää käyttöä ainakin 50 vuotta.

Valokuitu itsessään on ohut, puhdistetusta kvartsilasista valmistettu johdin, jossa voidaan siirtää tietoa laservalolla hyvin nopeasti. Kuidun kapasiteetti on käytännössä rajaton, mikä tekee valokuidusta tiedonsiirron tekniikkana ylivertaisen. Valokuitu johtaa dataa nopeammin kuin vanha, tuttu kupariverkko. Koko maailman tietoliikenne perustuu juuri valokuituverkkoihin.

Alueellamme ei ole valokuitua. Mistä tiedän, onko sellaista saatavana?

Valokuitusen nettisivuilta on helppo löytää saatavuuden lisäksi tietoa hinnoittelusta ja sopimusehdoista. Me Valokuitusella pidämme toimintamme hyvin läpinäkyvänä ja vastaamme mielellämme. Siksi olemme koostaneet vastaukset paljon kysymyksiä herättäneitä asioita omille sivuillemme. Myös saatavuustiedot löytyvät sieltä helposti.

Miksi valokuitu kannattaa hankkia?

Mikäli valokuitu on saatavilla eli se on jo alueelle rakennettu, mutta ei kytketty vielä omaan kotiisi, se kannattaa ilman muuta hankkia. Valokuitu on nopea ja paras yhteys, mitä voi olla. Se on ympäristöystävällinen valinta ja kuluttaa sähköä tuhannesosan mobiilin sähkönkulutuksesta.

Valokuituun kannattaa suhtautua kuin mihin tahansa kodin isoon investointiin, jossa halutaan korostaa pitkäikäisyyttä ja tulevaisuuden vaatimuksia. Valokuitu kestää huoletonta käyttöä ainakin 50 vuotta. Se on yksinkertainen käyttää, samalla systeemillä pärjää pitkään.

Valokuitu kiinnostaa. Kuka päättää, milloin rakentaminen alueellamme alkaa?

Kuitutoimijan valinnassa nimenomaan avoimuus, selkeys, toimitusvarmuus sekä pitkän aikavälin kustannukset kannattaa verrata alueella toimivien kuidun toimittajien kesken. Mitä tapahtuu esimerkiksi määräaikaissopimuksien jälkeen, jos sellaisia on. Nämä eivät ole mitenkään yksiselitteisiä kaikille toimijoilla.

Valokuitunen on näissä asioissa loistava vaihtoehto muun muassa avoimen palvelukerroksen, poikkeuksellisen suuren toimitusvarmuuden ja kustannusten avoimuuden vuoksi. Asiakas voi kilpailuttaa nettiliittymänsä ja vaihtaa sen tarjoajaa milloin haluaa. Asiakas tietää aina, mistä maksaa. Naapureiden kannattaa vaihtaa ajatuksia ja päättää hakeutua saman valokuiturakentajan tilaajaksi. Kun alueelta on riittävästi tilaajia, rakentamisen suunnittelu voi alkaa. Sekä aikatauluun, että hintaan vaikuttaa moni seikka.

Valokuitunen markkinoi avointa kuitua. Mitä se tarkoittaa?

Olemme ainut valtakunnallinen valokuiturakentaja, jolla on käytössä avoin kuitu. Se tarkoittaa sitä, että asiakas voi valita meidän verkkomme palveluntarjoajista itselleen sopivimman, eikä siten sitoudu meidän kuitumme kautta vain yhteen tiettyyn liittymätarjoajaan vuosikymmeniksi. Avoin kuitu on kuluttajalle äärimmäisen arvokas etu verrattuna suljettuun verkkoon. Avoimessa verkossa palveluntarjoajien keskinäinen kilpailu pitää hinnat kurissa ja palveluiden laadun korkeana. Avoimessa verkossa liittymän vaihto ei edellytä päätelaitteen vaihtoa. Valokuitusella on yhdeksän eri palveluntarjoajaa. Ja tämä toimii myös toisinpäin, meille voi kuka tahansa tulla palvelutarjoajaksi. Tämä on asia, johon kannattaa oikeasti perehtyä.

<p data-block-key="g3cwu">(Kuva: Valokuitunen)</p>
(Kuva: Valokuitunen)

Mikä on mobiiliyhteyden ja valokuituverkon ero?

Siinä missä mobiili on langaton, valokuitu on kiinteä. Valokuituyhteys toimii kuitenkin kotona langattomasti. Kiinteä yhteys on aina tehokkaampi ja varmempi. Mobiiliyhteys puolestaan on nopeampi hankkia. Moni ottaa mobiiliyhteyden väliajaksi ennen valokuidun valmistumista. Valokuituyhteys on nopeudestaan ja varmuudestaan huolimatta paljon energiatehokkaampi mobiiliyhteyteen verrattuna. Mobiiliyhteys on myös aina jaettu lähialueen käyttäjien kanssa. Valokuitu taas on aina vain sen kiinteistön käytössä, jonne se on rakennettu.

Miksi väitetään, että kotien datankäyttö lisääntyy, vaikka emme ole lisäämässä uusia nettiyhteyksiä?

Käyttämämme datan määrä kasvaa koko ajan, vaikka emme muuttaisi nettikäyttäytymistämme ollenkaan. On täysin käyttäjistä tai valokuitutoimittajista riippumatonta, että esimerkiksi jokin kanava lisää elokuviensa HD-tasoa eli tarkkuutta tai uutissivustojen liikkuvaa kuvaa niin mainoksissa kuin videoissakin. Se vaatii tehokkaampaa datansiirtoa.

Mitä valokuidun hankkiminen maksaa?

Kuituverkon rakentaminen on vaativa hanke. Markkinoilla on valtava määrä erilaisia hinnoittelumalleja ja välillä kuluttajan on vaikea saada selkoa todellisista kustannuksista. On hyvä muistaa, että kuidun rakentaminen on liiketoimintaa ja kuluttaja maksaa siitä joko rakentamiskustannusten tai palveluiden hinnan muodossa. Yhden kuituliittymän rakentaminen maksaa rakennuttajalle tuhansia euroja. Kuluttajan on mahdollista kuitenkin hankkia itselleen kuituliittymä rakennuskustannuksia huomattavasti edullisemmin.

Valokuitunen Oy
Rakentaminen
netti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20235_81591.jpg
It-ammattilainen sai toimivan netin maalle naapureiden avulla: "Valokuitu on mainio ratkaisu"
Kun työhuone sijaitsee kotona ja koti paikassa, jossa mobiililaajakaista toimii heikosti, ratkaisuksi muodostui valokuitu. Paula Teinonen-Lahti hankki omakotitaloonsa valokuituyhteyden Valokuituselta ja on enemmän kuin tyytyväinen.– Tarvitsen luotettavan nettiyhteyden töiden tekemiseen ja nyt voin olla huoletta, hän kertoo.
Hellapoliisi valitsi valokuidun
Hellapoliisi hankki valokuidun avaimet käteen -periaatteella
Oletko innokas ruoanlaittaja tai makusteletko ruokia lukien reseptejä netissä? Taidatkin tuntea jo Hellapoliisin eli Kati Jaakosen, joka on Suomen ensimmäisiä ruokabloggaajia. Vuonna 2005 alkaneesta harrastuksesta muotoutui Katille bisnes, joka vaatii toimivan netin. Toimiva netti taas tarvitsee kaverikseen valokuidun. Hellapoliisi valitsi Valokuitusen valokuidun omaan taloonsa, lue miksi.
202212_80500.jpg
Miten taloyhtiö­päättäjät voivat vaikuttaa asumisen kustannuksiin?
Asumisen kustannukset, samoin kuin rakentamisenkin, ovat nousseet voimakkaasti ja moni taloyhtiö miettii lisävastikkeen perimistä. Nopeita säästöjä lämmityskuluihin ei löydy enää suurista remonteista tälle lämmityskaudelle. Huomattavasti ketterämpi vaihtoehto saada lämmityskustannukset kuriin löytyy älyteknologiasta.Samanaikaisesti energiakulujen kasvaessa monissa taloyhtiöissä joudutaan varautumaan myös kasvavaan korjaustarpeeseen. Suomalaisissa asuinrakennuksissa korjausvelka hipoo VTT:n arvion mukaan jo 10 miljardia euroa. Tuleviin remontteihin on hyvä varautua kaikenlaisella säästämisellä.
20221_74326.jpg
7 tärkeää kysymystä yhtiökokoukseen
Kevään myötä käynnistyy ahkera yhtiökokouskausi. Yhtiökokous on hyvä paikka tarkistaa, ovatko taloyhtiön nettiyhteydet ajan tasalla, tietoturvaan liittyvät asiat kunnossa taloyhtiön laitetiloissa ja kaikki muut palvelut ajan tasalla.DNA:n taloyhtiömyynnin asiantuntijat listasivat seitsemän asiaa, jotka kannattaa selvittää ja huomioida seuraavassa yhtiökokouksessa. Kiinteistön tekniikka, digipalvelut ja tietoturva herättävät usein kysymyksiä – mutta mistä apu? Kaikissa talon asukkaiden, hallitusten tai isännöitsijän mieltä askarruttavissa asioissa voi aina olla yhteydessä DNA:lle.
S1 Networks Tunna ja Riku
Riku ja Tunna luottavat yritysnettiin: mikä se on?
GimmeYawallet Productions Oy:n omistajat Riku Rantala ja Tunna Milonoff muistuttavat, että kukaan ei onnistu yksin. Toimiva liiketoiminta vaatii luotettavan kumppanin. "Luotettava yritysnetti on liiketoiminnan elinehto." Lue, miksi he valitsivat yhteistyökumppanikseen S1 Networksin.
20233_81319.jpg
Onko valokuitu paras laajakaista taloyhtiöön?
Taloyhtiöiden päättäjät saavat enenevissä määrin kyselyjä valokuidun hankkimisesta omaan yhtiöön. Onnistuuko valokuitu kerrostaloon tai rivitaloon? Miten se toimii? Onkohan meillä varaa? Selvitetään asiaa. Kysymyksiin vastaa Valokuitunen Oy:n taloyhtiömyynnistä vastaava Marko Leppiniemi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton