• Etusivu
  • LVI

Mökki kuin dynamo – loma-asuntokin saa energiaa auringosta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2024
20087_11867.jpg

Loma-asuntomessujen kohde 30: Kutukämppä

Kesämökkeily ei ole enää karua kärvistelyä ilman sähköä, sillä suurimmassa osassa Suomen mökeistä on sähköt. Energiantuotannon ympäristöystävällisyyteen kiinnitetään yhä useammin huomiota, ja moni mökkeilijä hankkiikin sähkönsä omavaraisesti esimerkiksi aurinkopaneeleilla. Millaisia järjestelmiä mökille on tarjolla, ja mihin niiden tehot riittävät? Yksi hyvä vaihtoehto on esitteillä Loma-asuntomessuilla Porissa.

- Suomalaiset ovat mökkikansaa. Maassamme on yhteensä puoli miljoonaa mökkiä, ja niillä vietetään aikaa kesien lisäksi myös talvisin. Mökkeilyä on perinteisesti pidetty askeettisena oleskeluna keskellä korpea, jossa ylimääräiset mukavuudet on saanut unohtaa. Yhä useammassa mökissä on kuitenkin nykyään sähköt mökkielämän helpotukseksi ja piristykseksi, kertoo Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Oiva Hilden ja toteaa Porin loma-asuntomessujen 30 esiteltävän kohteen edustavan nimenomaan uudenlaista loma-asumisen ilmettä. Messuilla on haluttu nostaa esiin myös ekotehokkuus, josta sähköomavaraisuus on yksi vaihtoehto.

- Noin puolet suomalaisista mökeistä on liitetty valtakunnan verkkoon. Muissa ongelma ratkaistaan enenevissä määrin joko aurinkopaneeleilla tai hybridijärjestelmillä, joissa on sekä aurinko että tuuli, ja usein myös aggregaatti varmuuden vuoksi, kertoo muun muassa mökkien mukavuustuotteisiin erikoistuneen Sunwind Oy:n toimitusjohtaja Jari Holmberg.

Mökkeilijät kiinnittävät yhä useammin huomiota mökkinsä energiantuotannon ympäristöystävällisyyteen, mistä kertovat ekologisten järjestelmien kasvavat myyntiluvut. Esimerkiksi aurinkovoimaloita myydään vuosittain noin 3000.

- Oman kokemukseni mukaan päätöksen mökin energiajärjestelmästä tekee usein perheen naisväki. Ehkä naiset ovat kiinnostuneempia ekologisuudesta ja luonnonarvoista, tai sitten he haluavat mökille enemmän mukavuuksia kuin miehet, Holmberg pohtii.

Omavarainen energiajärjestelmä on toimiva ratkaisu silloin, jos mökkiä ei voida tai haluta liittää valtakunnan verkkoon. Sähköjen vetäminen mökille saattaa myös käydä turhan hankalaksi pitkien välimatkojen vuoksi.

Järjestelmän koko riippuu energian tarpeesta

Jari Holmbergin mukaan suomalaiset ovat kiinnostuneita ekologisesta energiasta, mutta eivät vielä tiedä aiheesta kovinkaan paljon. Yleisin harhaluulo on se, että aurinko- tai tuulivoimalla saisi tuotettua energiaa vain vähäiseen käyttöön. Ekojärjestelmien teho riittää hyvin, vaikka kesämökkien varustelutaso onkin noussut. Oman voimalan hankkinut mökkeilijä on sähköntuotannossaan omavarainen ja valtakunnan verkosta riippumaton.

- Hybridijärjestelmillä pystyy tuottamaan energiaa isoonkin tarpeeseen, vaikka yhtä paljon kuin kotona tarvitaan. Kyse on vain siitä, miten tehokas järjestelmä on kyseessä. Suurin järjestelmä, jonka olemme tehneet mittatilaustyönä, oli yli 20 kilowattia.

Holmberg luokittelee järjestelmät kolmeen tasoon sillä perusteella, mihin niiden tehot riittävät. Yleisimmin ostettuun järjestelmäkokoon voidaan kytkeä 1000-wattisia laitteita, kuten esimerkiksi mikro, kahvinkeitin ja pölynimuri. Valaistus, televisio ja painevesilinja voidaan kattaa pienemmällä järjestelmällä, jonka teho vastaa 6 amppeerin tasoa. Järeimmän, 16 amppeerin järjestelmän tehot puolestaan riittävät myös tiskikoneeseen ja pesukoneeseen.

- Mökkeilijän ei tarvitse opiskella elektroniikka-alan insinööriksi pystyäkseen ostamaan omaan mökkiinsä sopivan järjestelmän. Riittää, kun tietää, mihin laitteisiin energian pitäisi riittää. Järjestelmissä on aggregaatti varmuuden vuoksi, mutta jos voimala on mitoitettu oikein, sitä ei tarvita käytännössä lainkaan.

Omavaraiseen sähköntuottamiseen ja erilaisiin järjestelmiin voi tutustua esimerkiksi Porissa järjestettävillä Loma-asuntomessuilla, jossa Sunwind Oy esittelee omavaraisesti sähköä tuottavan mökin.

Yhteinen järjestelmä naapurin kanssa?

Omavaraista energiantuotantojärjestelmää ei tarvitse hankkia vain omalle mökille, vaan sen voi jakaa mökkinaapurin kanssa. Mökkien välimaastoon voidaan sijoittaa yhteinen voimala, josta energia siirretään eteenpäin.

- Yhteisen voimalan rakentaminen on ehdottoman järkevää, sillä se tulee myös edullisemmaksi kuin jos jokaiseen mökkiin hankitaan oma järjestelmä. Pitää kuitenkin muistaa, että jos mökkitonteilla on eri omistajat, energian siirtäminen tontin rajan yli vaatii luvan. Ongelman voi ratkaista esimerkiksi muodostamalla kiinteistöyhtiön, Sunwind Oy:n toimitusjohtaja Jari Holmberg vinkkaa.

Järjestelmien kustannukset riippuvat niiden tuottamasta tehosta. Pienimmän järjestelmän kustannukset pysyvät alle 3000 eurossa, mutta suurempien hinta nousee tehon myötä. Ostamisen jälkeen järjestelmästä ei koidu enää kustannuksia, vaan sen käyttö on maksutonta.

LVI
ekologisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20214_70218.jpg
Puun uudet pintakäsittelyt -innovaatiokilpailu: voittaja kehitti haastajan punamullalle
Siparila Oy:lle toteutetun hackathon-kilpailun voittajan kehittämä tuote on sinisoija, joka on soijatutkimukseen perustuva vaihtoehto punamullalle.
20208_66173.jpg
Miksi maalämpö yleistyy suurien kiinteistöjen lämmönlähteenä?
Alalla toimivat ovat havainneet viime vuosien aikana selkeän käänteen lämmitysmarkkinoilla. Maalämpöä kysytään ja asennetaan nyt enenevissä määrin myös kiinteistöihin. Kohteiksi käyvät niin hallit, liike- ja julkiskiinteistöt kuin asunto-osakeyhtiötkin.Suurin syy maalämpöjärjestelmien yleistymiseen kiinteistöissä on tietysti raha. Maalämpö on käyttökuluiltaan erittäin edullinen tapa lämmittää. Toinen, yhä yleisempi, syy on maalämmön ekologisuus. Vastuullisesti toimivat yritykset haluavat lämmittää toimitilansa uusiutuvalla, päästöttömällä energialla. Lisäksi maalämpö on vaivaton ja helppokäyttöinen valinta – automatiikka huolehtii optimaalisesta toiminnasta ja tarvittaessa järjestelmää voidaan myös etäohjata.
keltapuseroinen henkilö pitää pientä puista taloa käsisään
Taloyhtiön turvallisuus ja energiatehokkuus: Asiantuntijan neuvot
Turvallisuus ja energiatehokkuus ovat taloyhtiön hallinnan kulmakiviä. Ne eivät ainoastaan suojaa asukkaita ja omaisuutta, vaan myös edistävät kestävää kehitystä ja taloudellista säästöä. Tässä artikkelissa kokoamme yhteen taloyhtiön turvallisuuden ja energiatehokkuuden oivallukset, jotta voit helposti päivittää taloyhtiösi turvallisuus- ja energianhallintastrategiat.JTK-Sähkön asiantuntija-artikkelit tarjoavat syvällistä tietoa ja käytännön vinkkejä näiden tärkeiden teemojen ympäriltä. Olipa kyseessä sähköautojen latausinfrastruktuurin kustannustehokas toteutus, palovaroittimien uusimmat säädökset, tai energiahukan kartoitus, löydät artikkelista ratkaisut, jotka auttavat taloyhtiötäsi pysymään askeleen edellä.
Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.
20104_21264.jpg
Turvallisuutta ja näyttävyyttä asuinympäristöön
Helppokäyttöiset ja näyttävät Renecom aidat ja portit ovat huolettomia, kestäviä sekä turvallisia. Valittavissa on useita erilaisia malleja, kokoja ja värejä sekä käyttömukavuutta lisäävä energiataloudellinen avausmekanismi. Renecom portti on vaivaton myös käsikäyttöisenä. Uusimman, patentoidun tekniikan ansiosta automatiikalla on viiden vuoden supertakuu.
20121_29120.jpg
Kastellin Talvitulet –tapahtumissa uutuusmalleja ja kampanjaetuja!
Suomen ostetuin talomerkki KASTELLI avaa tulevana viikonloppuna suosittujen Talvitulet-tapahtumien sarjan. - Lauantaina ja sunnuntaina 14.-15.1. järjestettävä Talvitulien avajaisviikonloppu avaa rakentamisvuoden ja suuntaa katseet kesään, kertoo Kastellin markkinointijohtaja Jukka Vaaramo. Hän kertoo Talvituliin liittyvien tapahtumien jatkuvan ympäri Suomen tammi-helmikuun ajan. –Talonäytökset ovat olleet jo pitkään talvikauden odotetuimpia tapahtumia talo- ja huvilarakentajien keskuudessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton