• Etusivu
  • Talo

Lisäeristysohjeita remontoijalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.09.2014
20149_40939.jpg

Miten vanhan kiinteistön energiatehokkuutta voisi parantaa? Onko rakennus riittävän tiivis vai kaipaako se lisää eristettä? Usein lisäeristämisestä seuraa asumisviihtyvyyden parantuminen sekä mahdollisesti jopa taloudellista hyötyä. Jos tiedossa on rakennukseen kohdistuvia suuria korjaustöitä, toimenpiteitä tai ylläpitokorjauksia, kannattaa tarvittavat energiaparannukset ajoittaa niiden yhteyteen.

Mikä on riittävä parannustyö?

Jokainen rakennus on yksilö eivätkä eri aikakausina rakennetut rakennukset ole keskenään suoraan verrattavissa. Tästä syystä ammattilainen on hyvä apu suunnitelmien tekemiseen ja esimerkiksi energiatodistuksen laatimiseen. Erillisessä energiatodistuksessa on tietoa siitä, miten omaa energiakulutusta voisi vähentää. Myös lämpökamerakuvauksella pystytään nopeasti havaitsemaan rakenteiden lämpövuotokohdat. Lämpökamerakuvauksen onnistuminen edellyttää ulko- ja sisätilojen välillä riittävää lämpötilaeroa.

Usean korjaustyön yhdistäminen

Ulkoseinien lisälämmöneristäminen voidaan hoitaa kahdella tavalla: lisälämmöneristyksen voi asentaa joko ulko- tai sisäpuolen kautta. Myös ylä- ja alapohjan eristämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Eristekerroksen paksuutta muuttamalla tai eristävämpää materiaalia käyttämällä saadaan pienennettyä energian kulutusta sekä lämpöhäviöitä.

Lisälämmöneristys ulkopuolelta käsin

Julkisivuremontin yhteydessä lisälämmöneristyksen voi asentaa ulkoapäin. Kun lisäeristys tehdään ulkopuolelle, pääsee vanha rakenne kuivumaan ja lämpenemään, samalla mahdolliset kylmäsillat saadaan katkaistua rakenteista. Uuden eristeen ulkopintaan on kuitenkin huolehdittava ilmatiiviys tuulensuojakerroksen avulla. Lisäeristämisestä ei ole mitään hyötyä, mikäli kylmä ulkoilma pääsee jäähdyttämään eristekerrosta. Puurakenteisissa rakennuksissa tulee muistaa, että rakenteen tulee harveta ulospäin mentäessä – tämä tarkoittaa sitä, että mitään tiivistä eristelevyä tms. ei pidä laittaa päällimmäiseksi rakenteeksi, vaan materiaalien tulee läpäistä kosteutta. Varsinaisen ulkoverhouksen ja tuulensuojan väliin tulee jättää tuuletusrako.

Vanhan eristeen voi jättää seinärakenteisiin, mikäli eristeet ovat hyvässä kunnossa. Päälle tehtävä lisäeristys kuitenkin kasvattaa seinärakenteen kokonaispaksuutta ulospäin ja vaikuttaa siten myös vesikaton räystäsleveyteen sekä sokkeliin. Jotta rakennuksen mittasuhteet säilyisivät ideaalisina, vaativat sekä sokkeli että räystäs muutostöitä. Eristeiden kehityksen myötä tehokkaamman ratkaisun saa, kun vaihtaa eristeet mahdollisuuksien mukaan kokonaan.

Lisälämmöneristys sisäpuolelta käsin

Seinien lisäeristys on mahdollista toteuttaa myös rakennuksen sisäpuolelta käsin. Myös sisäpuolinen lisäeristys voidaan toteuttaa vanhan rakenteen päälle. Tässä yhteydessä on tutkittava, onko nykyisessä rakenteessa höyrynsulku. Muutenkin seinärakenne kannattaa selvittää, jotta uudesta rakenteesta saadaan yhteensopiva vanhan kanssa. Höyrynsulkuna saattaa olla muovin sijasta myös tiivis materiaali tai vanha pintakerros, esimerkiksi maali tai tapetti. Sisäpuolisen lisäeristämisen hyötynä on, että rakenteiden paksuus ei kasva ulospäin, joten räystäsrakenteiden sekä sokkelin osalta lisätöitä ei ole tiedossa. Oikeanlaisen eristysmateriaalin valinnalla ja toteutuksen suunnittelulla voidaan vanhasta rakennuksesta tehdä jopa matalaenergiarakennus.

Rakennuksen sisäpuolisen peruskorjauksen ollessa ajankohtainen, ei sisäpintoja useinkaan säästellä, joten eristeiden vaihtaminen kokonaan nykyaikaisiin voi olla toimivin vaihtoehto. Tällöin talon seinä-, katto- sekä lattiarakenteet avataan kokonaan. Sisäpuolisen eristyksen ansiosta vanha julkisivu ja rakennuksen mittasuhteet säästyvät entisellään. Tehtävistä korjaustöistä tulee kuitenkin keskustella alan ammattilaisen kanssa.

20149_40940.jpg

Yläpohja ja lattia

Yläpohjassa tapahtuva lisäeristäminen voidaan hoitaa esimerkiksi puhaltamalla uutta eristettä vanhan päälle tai vaihtoehtoisesti asentamalla paikoilleen eristelevyjä. Kuivat, vanhat eristeet voidaan jättää paikoilleen. Muista varoa höyrynsulkua sekä tarkistaa, että tuuletus toimii edelleen.

Lattian uusimisen ollessa ajankohtaista, kannattaa miettiä alapohjan lisäeristämistä. Eristekerroksen paksuutta voidaan kasvattaa alaspäin esimerkiksi puurakenteisessa rossipohjassa. Tällöin uusitaan usein myös rakenteet, jotka kannattavat eristettä. Kuten yläpohjan lisäeristämisessä, myös tässä täytyy huolehtia siitä, että rakenteet pääsevät tuulettumaan kunnolla.

Teetä lisäeristys ammattilaisella

Lisäeristäminen aiheuttaa muutoksia rakenteeseen, joten tulevan rakenteen toimivuus tulisikin tarkistuttaa ammattilaisella jo ennen työhön ryhtymistä. Rakennusfysiikka on tärkeässä osassa, kun on kyse korjausrakentamisesta. Ennen lisäeristystä kannattaa keskustella ja konsultoida asiantuntijaa, joka arvioi lisäeristämisen vaikutukset rakenteiden rakennus- ja kosteustekniseen toimivuuteen. Ennen korjaustyötä tulisi myös selvittää aiemmin käytetyt materiaalit sekä rakenteiden tämänhetkinen kunto. Koska lisäeristys kasvattaa seinärakenteen paksuutta, täytyy kasvanut paksuus huomioida myös räystäissä sekä ikkuna-aukoissa ja sokkelissa. Mikäli ikkunoiden vaihto on myös ajankohtainen, kannattaa se tehdä samassa yhteydessä, jolloin energiatehokkuus paranee sitäkin kautta. Talotekniikkaa ei myöskään pidä unohtaa, vaan sen toimivuus kannattaa tarkistaa korjausten jälkeen.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20196_58477.jpg
Ilmanvaihtokone keittiöön?
Paras ratkaisu pieneen kotiinYksi yleisimmistä paikoista sijoittaa ilmanvaihtokone kerrostaloasunnossa on kylpyhuone. Se ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto. Kun ilmanvaihtokone asennetaan keittiöön, ja siihen on integroitu liesikupu, saadaan yhdistettyä ilmanvaihto ja lieden kärynpoisto. Ja mikä parasta, näin säästetään tilaa, mikä on merkittävä etu erityisesti pienissä asunnoissa.
200711_7570.jpg
Terveellinen koti
Vietämme päivittäin lähes 90 % ajastamme sisätiloissa, joko kotona, koulussa, työpaikalla tai harrastuksissa. Työpaikoilla on kiinnitetty huomiota sisäilman laatuun jo pitkään, koska sen on todettu vähentävän ihmisten sairastelua ja parantavan työtehoa. Sen sijaan koti-ilman laatu on jäänyt pienemmälle huomiolle homeongelmaisia koteja lukuunottamatta.Kuitenkin tutkimuksissa on todettu, että normaalin kodin ilmanlaatu saattaa olla jopa yhtä huonoa kuin suurehkon kaupungin ilma. Tätä ovat edesauttaneet mm. tiiviimmin rakennetut talot, keskuslämmitys ja vähentynyt tuulettaminen.Keskuspölynimuri on yksi ratkaisu parantamaan sisäilman laatua ja tekemään kodistasi miellyttävämmän ja terveellisemmän ympäristön.
202011_67457.jpg
Oikeanlaiset suojaimet takaavat turvallisen työskentelyn
Asianmukaiset suojaimet ovat pakollisia rakennustyömaalla, mutta tärkeitä myös kotona tehtävissä remonteissa ja huoltotöissä. Suojaimet suojaavat työntekijää ja takaavat turvallisen työskentelyn. Tärkeää on käyttää tyyppihyväksyttyjä ja standardit täyttäviä suojaimia. IKH:n valikoimasta löydät oikeanlaiset suojaimet jokaiseen työtehtävään.
200711_7397.jpg
Puzer-keskuspölynimurit
Jokainen ihminen arvostaa puhdasta koti-ilmaa. Perinteinen pölynimuri ei pysty tekemään kodista helpolla puhdasta, sillä sen poistoilmassa oleva hieno mikropöly jää leijailemaan ja laskeutuu uudestaan tilaan. Puzer-keskuspölynimurit eivät puhalla poistoilmaa takaisin huoneilmaan, vaan se johdatetaan keskuspölynimurin poistoilmaputkiston kautta suoraan ulos. Siksi keskuspölynimuri on käytännöllisempi. Se poistaa kodistasi kaikkein pienimmänkin mikropölyn ja on hiljainen ja helppo käyttää.Puzer- keskuspölynimurit ovat markkinoiden hiljaisimpia. Niiden äänitaso on vain 68 dB (A). Hiljainen käyntiääni ei häiritse muiden perheenjäsenten toimintaa.Puzer-keskuspölynimureissa on myös edistyksellinen ilman läpivirtaustekniikka. Ilmavirta kulkee mahdollisimman esteettömästi imurin läpi, jolloin teho välittyy paremmin koko järjestelmän läpi suulakkeelle asti. Sekä Puzer Eevan ja Oivan imuteho on 653 W:a, mikä tarkoittaa yli kaksinkertaista imutehoa tavalliseen imuriin verrattuna.Tilaa keskuspölynimuri Rakentaja.fi-JäsentukustaLisätietoa keskuspölynimureista...
201510_44534.jpg
Rintamamiestalon uusi, ehompi ilme
Vesikatto on perustuksen ohella yksi rakennuksen tärkeimmistä osista. Juho Aurasen rintamamiestalon katto oli tullut tiensä päähän. Hän halusi palauttaa talolle sen alkuperäisen ilmeen ja päätti vaihtaa 1970-luvulla asennetun peltikaton uuteen Katepal -huopakatteeseen.- Ajattelin, että perinteinen kolmiorimakate voisi olla mukavan näköinen tällaisessa 1960-luvun alun talossa, hän kertoo.Huopakatteen puolesta puhui myös sen hiljaisuus sekä sateella että tuulisella säällä. Katteeksi Auranen valitsi Katepal Pintarin, josta on helppo tehdä aito kolmiorimakate. Pintarissa yhdistyvät perinteisen huopakaton kauneus sekä nykyaikainen vahva ja tiivis kumibitumikermirakenne. Luja polyesteritukikerros takaa, että katto kestää niin pakkaset kuin kesähelteet.Jätä yhteydenottopyyntö bitumikatteesta
20178_50033.jpg
Helposti asennettava savupiipun läpivienti
VILPE®-tuoteperheestä löydät helpon ja edullisen vaihtoehdon sekä tehdasvalmisteisten pyöreiden metallisten savupiippujen että neliskulmaisten harkkosavupiippujen vientiin katon läpi. Kustannussäästöä syntyy siitä, että kalliita pellityksiä ei tarvita ja kaikki läpiviennit voi asentaa nopeasti tee-se-itse -periaatteella.Katso esite täältä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton