• Etusivu
  • Rakentaminen

Lait, määräykset ja ohjeet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.10.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Rakennus- ja remontointihankkeeseen vaikuttavat monet lait, säädökset, määräykset, direktiivit ja ohjeet. Velvoittavia ja hyvän rakennustavan mukaisia ohjeita ja määräyksiä tulee noudattaa ja niiden kokonaisvaltainen tuntemus koostuukin hyvin laajasta lähdemateriaalista. Tähän artikkeliin on koottuna keskeisimpiä tiedonlähteitä.

Suomen rakentamismääräyskokoelma (RakMK) koskee pääasiassa uudisrakentamista. Remonttikohteisiin määräyksiä sovelletaan. RakMK:n määräykset ovat velvoittavia, mutta ohjeet antavat vain mahdollisen toteutustavan, joita voi olla muitakin.

Maankäyttö- ja rakennuslaki sekä –asetus koskevat lähinnä rakentamista ympäristösuunnittelun näkökulmasta. Tavoitteena on järjestää alueiden käyttö kaikin puolin järkeväksi.

Maakaari säätelee kiinteistön kauppaa.

Kunnan rakennusvalvonta- ja paloviranomaiset huolehtivat lain noudattamisesta ja käsittelevät mm. poikkeamislupia. Viranomaiset myös antavat "viimeisen sanan" ratkaisun oikeellisuudesta.

Rakennusjärjestys, kaavoitus ja maankäyttösuunnitelma määräävät maankäytöstä.

Muut lait, kuten sähköturvallisuuslaki, pelastuslaki ja paloturvallisuuslaki antavat puitteet useille määräyksille ja ohjeille.

Yleisiä toteutusvaihtoehtoja ja –ratkaisuja määräyksiä sekä hyvää rakennustapaa noudattaen löytyy mm. Rakennustiedon RT-kortistosta sekä rakennesuunnittelijalle Rakennusinsinöörien Liiton RIL:n suunnitteluoppaista.

Rakennustuotteiden valmistajat antavat vielä omille tuotteilleen käyttöohjeet, joita noudattamalla saavutetaan määräysten mukainen ratkaisu.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20225_78324.jpg
Valaistus uusiksi rintamamiestalon keittiöremontissa
Led-valaistus sopii kaiken tyylisiin ja ikäisiin taloihin, kun se suunnitellaan ja toteutetaan huolellisesti. Tämän Tuusulassa sijaitsevan rintamamiestalon keittiöremontin yhteydessä uusittiin myös valaistus, ja huolellisesti valitut keittiön yksityiskohdat pääsivät esiin. Edellisen kerran 90-luvulla uusittu keittiö sai enemmän tyylilleen sopivan keittiön, johon haettiin reilusti vintage-lookia.
20131_33549.jpg
Kestävä tiilikatto luonnollisilla mattasävyillä
Betonikattotiiliuutuus Ormax Polar on kehitetty pohjoisen ilmanalan vaativiin olosuhteisiin - Suomessa ja nimenomaan suomalaiseen ilmastoon. Ormax Polar onkin toistaiseksi edistyksellisin ja kestävin betonikattotiili.
20193_56849.jpg
Säästöä tehokkaammalla lämmöntalteenotolla
Energiatehokkuus ja energiansäästö on päivittäinen aihe ja "ilmastotalkoiden" myötä merkitys vain kasvaa. Energiatehokkuusvaatimukset saattavat kasvaa ja energian hinta nousta. Ilmastonmuutoksen kannalta tärkeitä energiatehokkuuden osa-alueita ovat liikkuminen ja yhdyskuntarakenne, rakennusten lämmitys sekä sähkölaitteet ja valaistus. Ilmastotalkoisiin osallistuminen on mielekkäintä silloin, kun siitä syntyy kustannussäästöä itselle. Käytännössä vanha toimivan tuntuinen ilmanvaihtokonekin kannattaa yleensä uusia.Talon koosta ja ilmamääristä riippuen ilmanvaihtokoneen uusimisella saavutettu säästö on vuositasolla 200 - 700 euroa.
Betonista valettu sokkeli ennen eristämistä.
Tiedätkö sokkelisi kunnon? Olisiko syytä tarkistaa
Olet varmasti kuullut tarinaa menneiltä sukupolvilta siitä, miten talveksi suljettiin perustusten kissanluukut ja talven tultua kasattiin lunta sokkelin vierustalle eristeeksi pitämään lämpöä talon alla. Tarkoitus on ollut silloin poistaa veto ja estää pakkasen pääsy rakennusten alapohjaan. Kylmän päästessä alustaan, oli todellakin paksuilla räsymatoilla sekä villasukilla tarvetta. Jalat kun tuntevat vedon todella nopeasti.
202211_79998.jpg
Virpin ja Markon stressi talo­projektista helpotti valvonta­kameran avulla
Virpi Mustajärven ja Marko Natusen oman kodin rakentamisen valvonta helpottui, kun Reolink valvontakamera välitti livekuvaa tontilta. Kuva pysyi tarkkana myös hämärässä.
20212_66247.jpg
Onko teräshormi turvallinen? - vastauksia polttaviin kysymyksiin
Erilaisten hormien materiaaleista, niiden toimivuudesta ja asennuksesta riittää keskusteltavaa. Eteenkin teräshormit ovat nousseet esille. Liikkeellä on väärää tietoa, myyttejä ja kertomuksia epäonnistumisista. Artikkeliin on kerätty muutamia päivän polttavia kysymyksiä teräshormeihin liittyen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton