• Etusivu
  • Rakentaminen

Laadukas, energiatehokas ja ympäristöystävällinen - miksi ei?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.03.2009
12_P_24647.jpg

Vuoden alussa VTT:ssä alkaneen tutkimushankkeen tavoitteena on edistää kestävän kehityksen mukaista rakentamista Suomessa. Kestävä rakentaminen tuottaa rakennuksia, jotka ovat energiatehokkuudeltaan ja korjattavuudeltaan taloudellisia, ympäristövaikutuksiltaan edullisia sekä muunneltavissa kulloisenkin käyttäjänsä tarpeisiin. Kuulostaa jokaisen talonomistajan unelmalta – mutta miksi tällaiset rakennukset ovat edelleen vain unelmia? Tutkijat haluavat kuulla Sinun näkökantasi.

Yllämainittujen ominaisuuksien saattaminen osaksi rakennusten perusominaisuuksia on osoittautunut haasteelliseksi. Osana vuoden 2009 alussa alkanutta hanketta VTT suorittaa kyselytutkimuksia ja asiantuntijahaastatteluja, joilla kartoitetaan kestävän kehityksen periaatteiden omaksumista hidastavia tekijöitä rakennusalalla ja yleisemmin rakennusten käyttäjien keskuudessa. Kaikkia aiheesta kiinnostuneita kannustetaan osallistumaan tutkimukseen vastaamalla kysymyksiin, jotka löytyvät osoitteesta: http://digiumenterprise.com/answer/?sid=314278&chk=C2ZPQ9SC. Kysely on auki 12.4. saakka.

Tutkimuksen lähtöoletuksena on, että kestävän kehityksen periaatteiden hidas omaksuminen rakentamisessa ei johdu niinkään tiedon tai teknologian puutteista, vaan vaikeuksista soveltaa kestävän rakentamisen teknologioita riskit ja piilevät vaikutukset hallitsevalla tavalla. Lisäksi periaatteiden sisäistämistä hidastavat uusien roolien, toimintatapojen ja liiketoimintamallien omaksumiseen liittyvät vaikeudet.

Kestävä kehitys on YK:n määritelmän mukaan kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken väestön tarpeet vaarantamatta tulevien sukupolvien mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa. Rakentamisen yhteydessä kestävällä kehityksellä tarkoitetaan energiatehokkaita, ympäristövaikutuksiltaan edullisia, laadukkaita, helposti korjattavia ja kestäviä rakennuksia, joiden käyttökustannukset ovat alhaiset ja jotka sijaitsevat lähellä palveluita.

Lisätietoja tutkimushankkeesta antaa projektipäällikkö, johtava tutkija Tarja Häkkinen VTT:stä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20168_47167.jpg
Turvalliset ja helposti asennettavat vesikaton läpiviennit savupiipuille
Savupiippujen asentaminen katon läpi onnistuu helposti, turvallisesti, tiiviisti ja tyylikkäästi käyttämällä pyöreiden eristettyjen metallipiippujen kanssa VILPE® Piippu -läpivientiä ja neliskulmaisten harkkopiippujen kanssa Vesikaton läpivientiä Harkkopiipuille, joka on VILPE®:n ja Schiedelin yhteistyössä kehittämä uutuusratkaisu. Läpiviennit sopivat 10–45 asteen kattokaltevuuksille ja kaikille katemateriaaleille: huovalle, rivi- ja muotopellille sekä tiilikatteelle.Pyöreille tehdaseristeisille metallipiipuille tarkoitettua VILPE® Piippu -läpivientiä on saatavilla kahta kokoa: Piippu-läpivienti No. 1 on tarkoitettu ulkohalkaisijaltaan 200–265 mm piipuille ja Piippu-läpivienti No. 2 ulkohalkaisijaltaan 270–380 mm piipuille.VILPE®:n ja Schiedelin yhteistyössä kehittämä Vesikaton läpivienti harkkopiipulle on tarkoitettu yksiaukkoisten neliskulmaisten harkkopiippujen läpivientiin vesikaton läpi. Tuote soveltuu piipuille, joiden ulkomitat ovat vähintään 320 x 320 mm ja enintään 370 x 370 mm. Piipun korkeus katteen pinnasta on 1135–1750 mm.
Talon vierusta
Sadevesijärjestelmän ja -viemäröinnin
Ongelma on yleinenAivan tavallinen maallikkokin huomaa ongelman, jos syöksytorvesta sateella valuva vesi menee ohi sadevesiviemärikaivosta. Samoin huomataan, jos syöksytorvea on jatkettu rumasti jatkoputkella niin, että vesi saataisiin kaivoon. Näitä näkee uusissa rakennuksissa kuitenkin paljon. Miksiköhän?Lisätietoa sadevesijärjestelmästäJätä yhteydenottopyyntö
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Vuokran suuruus/maksu
Vuokra määräytyy sen mukaan, mitä osapuolet ovat asiasta sopineet. Osapuolet voivat myös sopia siitä, että vuokraa nostetaan vuokrasuhteen aikana.Viime kädessä tuomioistuin tarkistaa vuokran kohtuullisuuden. Vaadetta vuokran kohtuullistamisesta ei voi enää esittää vuokrasuhteen päätyttyä.KKO:1999:34 Asunhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 29 §:n 1 momentin säännöksen, jonka mukaan vaatimusta vuokran kohtuullisuuden tutkimiseksi ei voida pannan vireille enää vuokrasuhteen päätyttyä, ei katsottu koskevan vaatimusta vuokran alentamisesta saman lain 23 1§ 2 momentin nojalla huoneiston vuokrasopimuksen vastaisen kunnon perusteella.Vuokra on suoritettava viimeistään toisena päivänä vuokranmaksunkauden alusta lukien, jollei toisin ole sovittu. Vuokranmaksukausi on yleensä kuukausi, mutta osapuolet voivat sopia asiasta toisinkin. Vuokralainen on velvollinen suorittamaan vuokran koko siltä ajalta, kun hän on hallinnut ja käyttänyt huoneistoa. Vuokran saa aina suorittaa pankki- tai postisiirrolla. Maksupäivä on se päivä, mikä on merkitty maksajan kuittiin maksupäiväksi tai päivä, jolloin vuokra jätettiin postin kuljetettavaksi. Muulla tavoin suoritetusta vuokrasta vuokranantajan on annettava kuitti.Osapuolet voivat sopia vuokranmaksun ennakosta, mutta on muistettava, että ehto, jossa vuokraa on suoritettava ennakolta kolme kuukautta pidemmältä ajalta, on mitätön.
Vallox 125 MV
Maalämpöä hyödyntävä ilmanvaihtokone
Suomessa passiivitalo on määritelty rakennukseksi, jossa energian tarve on niin pieni, että välttämättä perinteistä lämmitystä ei tarvita miellyttävien asumisolosuhteiden saavuttamiseksi ollenkaan. Etelä-Suomessa lasketaan energiaa tarvittavan tilojen lämmittämiseen 20 kWh neliömetriä kohden. Pohjoisessa tarve on 30 kWh.Nevanpään talo on kaksikerroksinen. Alakerrassa sijaitsee kolme makuuhuonetta, suihku, sauna, wc sekä tekninen tila. Yläkerta on perheen ajanviettopaikka olohuoneineen, keittiöineen, työ- ja kodinhoitohuoneineen sekä omine wc-tiloinensa.– Passiivitalo ajatus näkyy jo talon suunnittelussa. Yksinkertainen on kaunista ja turhia kulmia vältetään. Talo on nelikulmainen, kuution muotoinen ja julkisivultaan etelään suunnattu, Jussi Nevanpää kertoo.
46_P_114446_1.jpg
Ratkaisu imuroinnin ikuiseen ongelmaan
Imurointi on meille kaikille tuttua puuhaa. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, miten suuri vaikutus imurityypillä on siivoukseen ja sen lopputulokseen. Kun poistoilma johdetaan ulos talosta, ei pölyä jää leijailemaan huonetiloihin. Keskuspölynimurilla kodin ilmanlaatu on selvästi puhtaampi sekä pölyn määrä vähäisempi.
20093_15771.jpg
Tonttikauppa, osa 1
Mitä maksaa? Ote päiväkirjasta, talvi 2006.Mahdollisia tonttikauppoja odotellessa – tämä oli piinaavinta, mitä muistaa saatan. Kaikki näytti liian hyvältä ollakseen totta ja samalla pelotti, että joku tulee ja vie tontin nenämme edestä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton