• Etusivu
  • Talo

Kymmenen parasta vinkkiä sisääntuloon

Rakentajan toimitus
Julkaistu 14.04.2011
20114_25408.jpg

Eteistila on psykologisesti tärkeä päivän piristäjä. Kaunis ja huoliteltu sisääntulo luo mielenrauhaa työhön lähtijälle ja toivottaa tervetulleeksi rankan päivän jälkeen. Hyvin suunniteltu tila toimii myös silloin kun kotiin tulee vieraita. Katsele eteistilaasi uusin silmin; usein pienillä muutoksilla saa paljon aikaan.

1. Mieti toimivat paikat kaikelle säilytettävälle.
Jokaiselle kenkäparille, takille ja laukulle pitää löytyä oma paikka. Muuten kengät ovat kasassa oven pielessä, eikä kotiintulo ole juhlaa.

2. Kuljeta pois tilasta kaikki ylimääräinen.
Jos säilytystilaa ei ole riittävästi, mieti mitä voisit säilyttää kausivarastossa vintillä tai kellarissa. Ovatko kaikki kengät edes tarpeellisia?

3. Käy tavaroiden paikat läpi kaikkien perheenjäsenten kanssa.
Opeta myös lapset laittamaan kengät ja reput niille tarkoitetuille paikoille.
Aika usein moititaan lapsia eteistilan epäjärjestyksestä, vaikka lenkkareille ei ole edes järjestetty tilaa kaappiin tai kenkätelineelle.

4. Jos perheessä on pieniä lapsia, mieti tilan käyttöä heidän korkeudeltaan.
Muutama ylimääräinen koukku sopivalla korkeudella voi pelastaa arkipäiväsi.

5. Panosta vaatekaappien sisustusratkaisuihin.
Vaihda kiinteät hyllyt vetohyllyihin tai liukukiskoilla oleviin koreihin. Silloin saat vaivattomasti takimmaisetkin kengät näkyviin kaapista. Tiivistä enemmän hyllyjä kaappiin sen mukaan mitä siellä säilytetään, usein kaappi on puolillaan tyhjää tilaa. Mieti tarkkaan minkälaiseen tilaan mikäkin säilytettävä mahtuu ja ideoi sopivia lokeroita tai koukkuja kaapin sisään. Irtokorit ovat usein toimiva ratkaisu ylähyllyille sijoitettaville aikuisten asusteille.

6. Vältä avonaulakoita.
Vaatteet ovat usein erivärisiä ja mallisia, jonka vuoksi naulakko näyttää levottomalta. Kapeaan naulakkoon suosittelen pariovia, jolloin koko naulakon sisällön näkee kerralla ovet avatessaan. Leveämpään naulakkoon ja kapeaan tilaan liukuovet ovat paras ratkaisu. Vieraille tarkoitettu naulakko voi olla vaikka muutama koukku seinässä tai roikkuva pieni naulakko, tärkeintä on että käytäntö on mietitty valmiiksi.

7. Onko sisääntulossa tilaa istuimelle?
Lapsiperheessä istuinpenkki on loistava ratkaisu, koska sen reilut vetolaatikot kätkevät helposti sisäänsä koulureppuja, pyöräilykypäriä ja vaikkapa rullaluistimet. Jos tilaa on reilusti, panosta persoonalliseen tuoliin, joka korostaa sisääntulon tunnelmaa

8. Muista peili.
Peili laajentaa tilaa ja on miellyttävää voida vilkaista asuaan ulos lähtiessä.

9. Hyvä matto kruunaa sisääntulon ilmeen ja tekee arkipäivästä helpompaa.
Eteistilan maton pitäisi napata kengistä irtoava lika itseensä. Helposti puhdistettava ja kulutusta kestävä matto palvelee vuodesta toiseen.

10. Siivoa ja järjestele usein.
Sisääntulo on kovalla käytöllä. Varaa siivousvälineet niin, että niihin on helppo tarttua. Raikasta tuoksua ei voita mikään. Tuoreet kukat maljakossa, mahtuvat pienellekin sivupöydälle ja tuovat juhlaa arkeen.

Teksti: Virpi Illman, Sisustussuunnittelija SI

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77610.jpg
Näin tehtiin rapatun 1950-luvun talon julkisivuremontti
Vanhan talon julkisivuremontin tarpeeseen voi olla useita syitä. Pitäisikö lämmöneristystä tehostaa? Onko mahdollista tehdä kodin seinärakenteesta energiatehokkaampi, jolloin lämpö ei karkaa ja energiaa säästyy? Ovatko julkisivurappaukset päässeet ajan myötä vaurioitumaan? Näihin havaintoihin ja kysymyksiin saattaa moni omakotitaloasuja havahtua.1950-luvun taloon Pirkanmaalla toteutettiin julkisivuremontti, kun lisälämmöneristys tuli ajankohtaiseksi.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
201312_37372.jpg
Näin routaeristät eri perustustaparatkaisut
Lämmin lattia on asuinviihtyvyyden kannalta tärkeä, koska lattian pinnan lämpötila tuntuu sen päällä käveltäessä. Alapohjan sekä alapohjan ja seinän liitoksen oikea eristäminen on tärkeää asumismukavuuden ja sisäilman laadun kannalta.Tehokas eristäminen palauttaa sijoitetut eurot pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.Tutustu tarkemmin alapohjan eristys ja routaeristys -tuotteisiin
pesuhuoneen ja wc:n välinen ovi on huurrettu liukuovi
Älä anna kääntyvän oven viedä kotisi neliöitä
Älä anna kääntyvän oven viedä kotisi neliöitä, vaan käytä tila hyödyksi. Nostat samalla kotisi arvoa tyylikkäillä ja hyvin valituilla materiaaleilla, kuten kotimaisilla Liunen väliovilla. Liunen seinän sisään liukuvat väliovet sopivat kodin kaikkiin huoneisiin, myös kosteisiin tiloihin. Tutustu upeaan Liunen liukuovi- ja vedinmallistoon osoitteessa www.liune.fi ja löydä kotiisi sopiva vaihtoehto.
20223_77438.jpg
Pergolan rakentaminen alusta loppuun - suojaisa keidas omalla tyylillä
Keittiön ikkunan edessä oli vanha omenapuu, joka varjosti mukavasti. Kun omenapuun tuli aika lähteä jäi ikkunoiden edusta alttiiksi turhan kovalle auringonvalolle. Omenapuun tilalle päätettiin rakentaa pergola luomaan sopivaa suojaa. Tuumasta toimeen.Tähän kohtaan ei ollut mahdollisuutta ostaa valmista pakettia, vaan pergola suunniteltiin paikkaan ja ympäröivään terassiin sopivaksi ja rakennettiin itse mittatilaustyönä.
20192_56137.jpg
Kuka saa tehdä sähkötöitä?
Sähkötöiden tekeminen vaatii tietoa ja taitoa. Kaikkea ei saa itse tehdä, vaan ammattilainen on pyydettävä avuksi. Mikäli oma osaaminen ei riitä, sähköllä ei kannata alkaa leikkiä. Se että valo syttyy lamppuun, ei aina tarkoita, että kaikki on mennyt oppikirjan mukaan. Ohjenuorana kaikkiin "sallittuihinkin" sähkötöihin voidaan sanoa, että älä tee, jos et ole aivan varma.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton