• Etusivu
  • Talo

Kohdistetut kasvilamput vai kauttaaltaan hyvälaatuinen led-valaistus?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lamppukauppa Led Store Oy
Päivitetty 03.03.2023
20229_79609.jpg

Led-lamppujen käyttöä kasvivaloina esim. taimien kasvattamisessa on muutamien viime vuosien aikana alettu suosia muun muassa siksi, että led-lamput kasvivaloina eivät kuumene niin paljoa kuin energiansäästölamput, hehkulampuista puhumattakaan. Hyvät led-lamput ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Myös kotoisat huonekasvimme tarvitsevat hyvälaatuista valoa. Valaisimissa kannattaa panostaa korkean CRI:n eli värintoistoindeksin led-yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät sekä ihmiset että kasvit.

Tiesitkö tätä? Siniset ja punaiset valon aallonpituudet vaihtelevat luonnossa

Valon siniset ja punaiset aallonpituudet vaihtelevat luonnossa vuorokauden eri aikoina ja maapallon eri osissa. Lisäksi valon määrä eli päivän pituus vaihtelee, mikä vaikuttaa osaltaan siihen, mitkä kasvit menestyvät missäkin päin maailmaa. Kun halutaan saada tehokasta kasvua aikaiseksi, niin esim. chilin kasvatukseen perehtyneet henkilöt suosivat sini-punavaloa tuottavia led-kasvivaloja.

Niissä siniset aallonpituudet (nanometriä, nm), eli 380-400 nm ja noin 430 nm ja 450 nm, ja punaiset aallonpituudet eli noin 610 nm, 620 nm ja 650 nm, ja infrapuna 730 nm on valjastettu yhteen valaisimeen. Kun kasvivalaisin tuottaa vain ne aallonpituudet, jotka optimoivat taimen kasvun ja kukinnan, valotehoa saadaan runsaasti ja valaisimen energiankulutus jää kohtuulliselle tasolle. Osa valaisimen ledeistä tuottaa myös valkoista valoa, mikä helpottaa näkemistä.

Kasvivalaisinten sini-punaiset aallonpituudet saadaan tuottamalla valospektristä vain esim. aallonpituudet 380-400nm, 430nm, 450nm, 610nm, 620nm ja 650 nm. © Lamppukauppa Led Store Oy
Kasvivalaisinten sini-punaiset aallonpituudet saadaan tuottamalla valospektristä vain esim. aallonpituudet 380-400nm, 430nm, 450nm, 610nm, 620nm ja 650 nm. © Lamppukauppa Led Store Oy

Sini-punavalon ääressä ollessa kannattaa käyttää tehokkaita aurinko- tai muita UV-suojalaseja, sillä valo on ihmissilmälle vierasta, ja sisältää myös haitallisia sinisen valon aallonpituuksia 380-400 nm. Taimikasvatus tapahtuukin yleensä sitä varten varatussa tilassa, jossa ei samaan aikaan oleskella.

Yllä olevassa kuvassa on osoitettu led-kasvivalon tuottamat valon aallonpituudet mustilla pystyviivoilla. Kuvassa näkyvä sinisestä punaiseen etenevä spektrikuvio on esimerkki led-spottiemme tuottaman jatkuvaspektrisen valon kuvaajasta. Led-kasvivalossa (mustat pystyviivat) siis tuotetaan vain pieni osa näkyvän valon aallonpituuksista. LedStoren valaisimet, kuten led-yleisvalaisimet muutenkaan, eivät tuota alle 400 nm aallonpituuksia, eli UV-säteilyä.

Miksi kasvivaloihin kannattaa panostaa?

Hyvinvoivat kasvit ovat viihtyvyystekijä, ja valitsemalla hyvälaatuiset valot autat kasvia selviämään paremmin talvikaudesta. Taitavinkaan viherpeukalo ei saa pidettyä kasveja hyvinvoivana ilman valoa. Kasvien valaisuun tarkoitetun valaisimen tärkeimpänä ominaisuutena on se, että valaisimessa on paljon sinistä ja punaista aallonpituutta. Näiden aallonpituuksien ansiosta kasvi kokee olevansa luonnonvalossa. Kotona huonekasvien hyvinvoinnin turvaamiseen sini-punavalon ostamisen sijaan kannattaa panostaa hyvälaatuisiin, korkean CRI:n eli värintoistoindeksin yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät kaikki.

Mitä vaihtoehdoksi sini-puna-kasvivaloille?

Jos et käytä kasvien valaisuun ja kasvun ylläpitämiseksi kotona sini-puna-kasvivaloja, niin kiinnitä huomiota kasvien kohdalla olevaan laadukkaaseen yleisvalaistukseen syyskuusta alkaen!

Pimeään vuodenaikaan, kun luonnollista auringonvaloa ei ole tarpeeksi saatavissa, kasvit hyötyvät hyvälaatuisesta keinovalosta.

Esimerkiksi Biolan neuvoo kiinnittämään huomiota riittävään valon saantiin ja riittävään huonekosteuteen syyskuusta lähtien, kun kasvukausi vähitellen päättyy ja päivän pituus lyhenee alle 12 tuntiin. Valolla ja huonekosteudella on ratkaiseva vaikutus kasvien hyvinvointiin. Led-valo sopii kasvien lisävaloksi, sillä se ei tuota lämpöä, mikä kuivattaa kasvia.

Korkean värintoistoindeksin valaisimet hellivät kasveja. © Lamppukauppa Led Store Oy
Korkean värintoistoindeksin valaisimet hellivät kasveja. © Lamppukauppa Led Store Oy

Hyvälaatuinen led-valaisin tuottaa terveydelle turvallisella valoalueella koko valospektrin toistavaa valkoista valoa. Hyvälaatuisessa led-valaisimessa värintoistoindeksi CRI on hyvin korkealla tasolla yli 95. Tällaisessa valossa on sekä ihmisten että kasvien hyvä olla.

Sopivat lampputyypit ja valon määrät valitsemalla saadaan valoa osoitettua suoraan niille kasveille, jotka kaipaavat lisävaloa. Keskimäärin led-valaistus on noin 8 kertaa energiatehokkaampaa kuin vastaavilla vanhemman tekniikan valaisinratkaisuilla. Silti lämmöntuotto on jopa kymmeniä kertoja pienempää.

Hyvälaatuiset ledit (käyttötunnit n. 50 000 h) kestävät laskennallisesti yli 20 vuotta, vaikka ne olisivat päällä 12 tuntia päivässä puolet vuodesta. Kasveille voi siis huoletta suoda niiden tarvitseman valon.

Ohje

Ohje

LedStoren valikoimista yli CRI 95 valaisimia ovat lähes kaikki led-spotit, kuten

Miten led-lampun värintoistoindeksi liittyy kasvien hyvinvointiin?

LedStoren kaikkien valaisimien laatukriteerinä on korkea värintoistoindeksi. Värintoistoindeksi mitattuna CRI-arvolla ilmaisee sen, miten tasapainoisesti valaisimen valossa näkee, ja minkä värisiltä asiat näyttävät. Jos joku värispektrin alue toistuu valaisimessa heikosti, se tarkoittaa näkemisen kannalta sitä, että värit vääristyvät. Valaisin esimerkiksi taittaa liikaa vihreään, siniseen, harmaaseen tai violettiin. Kasvit eivät myöskään viihdy huonon värintoiston valossa. Huonomman värintoistoindeksin valaisimet eivät ole hyviä led-kasvivaloja.

Valonlähde, jossa värintoistoindeksi on puolestaan hyvin lähellä sataa, ja josta monella on muistissa aistihavaintoja, on kotoisa hehkulamppumme. Huonon energiatehokkuuden vuoksi myynnistä poistuneet hehkulamput toistivat värit hyvin, mutta vastaavasti kuumenivat hurjasti ja kuluttivat paljon sähköä suhteessa tuotettuun valon määrään.

Alla video, jossa huomaamme videon kohdassa 0:00:47 - 0:01:17, että heikomman laatuisessa led-valaisimessa värit todella toistuvat huonommin. Lisäksi värintoisto ilmoitetaan suppeammalta alueelta. Esimerkiksi kasvien tarvitsemat punaiset sävyt saattavat puuttua heikompilaatuisesta ledistä kokonaan. CRI-arvon kanssa rinnakkainen käsite on Ra-arvo, ja led-valmistuttajien mittaus- ja merkintätavat vaihtelevat jonkin verran, mikä saattaa vaikeuttaa hyvälaatuisen ledin löytämistä. Myös muut valon ominaisuudet, kuin värintoisto vaikuttavat valon laatuun, mutta värintoisto on yksi tärkeistä ledin ominaisuuksista.

Mikä on värintoisto? (CRI) LedStore.fi

Hyvälaatuinen led-valaisin tuottaa myös kasvien tarvitsemia aallonpituuksia

Seuraavassa kuvassa huomataan, että korkean värintoistoindeksin valaisimessa nimenomaan kirkkaat, kuten punaiset ja siniset vertailuvärit, joista myös kasvit pitävät, toistuvat erittäin korkeatasoisena. Tämän valaisimen värintoistoindeksi CRI on 97, ja se sopii huonekasvien valaisuun ja kasvun ylläpitämiseen kotona. Korkean CRI:n led-lamput kasvivaloina toimivat niin, että valitaan tarpeeksi suuri määrä valotehoa. Mitä suurempi määrä valoa, sitä suuremman määrän kasvit saavat punaisia ja sinisiä aallonpituuksia. Kasvin tarvitseman valon määrä (lukseina) vaihtelee suuresti lajista ja vuodenajasta riippuen.

Kasvien kannalta tärkeimmät värisävyt ovat punaisen ja sinisen sävyt. © Lamppukauppa Led Store Oy
Kasvien kannalta tärkeimmät värisävyt ovat punaisen ja sinisen sävyt. © Lamppukauppa Led Store Oy

LedStoren valaisimissa CRI-arvo on aina mitattu kansainvälisesti päätetyillä r-arvoilla 1-15. Mukana on pastellin värejä, kirkkaita värejä, eri värisiä vihreitä ja esimerkiksi ihon värisävy R13. LedStore käyttää omiin mittauksiinsa sertifioitua valon ominaisuuksien mittaamiseen tarkoitettua laitetta.

Englanniksi valaisimemme ovat full spectrum -ledejä korkealla värintoistolla. Suomessa puhutaan jatkuvan spektrin valoista. Niissä värit toistuvat kuten sateenkaaressa: violetin, sinisen, vihreän, keltaisen ja oranssin kautta punaiseen.
Englanniksi valaisimemme ovat full spectrum -ledejä korkealla värintoistolla. Suomessa puhutaan jatkuvan spektrin valoista. Niissä värit toistuvat kuten sateenkaaressa: violetin, sinisen, vihreän, keltaisen ja oranssin kautta punaiseen.

Artikkelin kirjoittaja on valaistusbloggari Sanna Salmela, joka on kirjoittanut blogia LedStorella jo vuodesta 2016. Sannalla on markkinoinnin, myynnin ja viestinnän taustaa jo vuodesta 2006 lähtien. Hän rakastaa sitä, kuinka artikkeli kerrallaan LedStore pystyy jakamaan valaistusosaamistaan ja vinkkejään suuren yleisön tietoon. LedStore avaa valon maailmaa ja mahdollisuuksia.

Lue lisää Sannan artikkeleita LedStoren blogista

Sanna Salmela, LedStore
Sanna Salmela, LedStore

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lamppukauppa Led Store Oy
Talo
hyötykasvit
kasvit
keittiö
huoneisto
sähkö
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20214_70040.jpg
Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita
Uuden talon valaistus on toteutettu käyttämällä runsaasti epäsuoraa led-nauhavalaistusta. Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita. LedStoren Janne Halttu suunnitteli valaistuksen LedStoren oman tuotemerkin tuotteilla asiakkaan kanssa niin, että eri tilojen toiminnallisuudet ja erilaiset valon tarpeet otettiin huomioon.Keittiöön suunniteltiin tasaista, hyvää työskentelyvaloa. Korkeassa olohuoneessa seinälle saatiin linjakasta valoa jakamaan tilaa. Kylpyhuoneissa led-nauhavalaistuksen ja spottivalaistuksen yhdistelmä sopii sekä tunnelmalliseen että kirkkaampaan valaistustarpeeseen. Omina tiloinaan otettiin myös huomioon makuuhuoneen, kuntosalin, kodinhoitohuoneen ja vaatehuoneen toiminnallisuudet ja tarpeet. Pihavalaistuksen toteutuksessa käytettiin hyväksi muurin pintaa sekä terassikansia.
201810_55008.jpg
Kuinka valita oikea valaistus ja värilämpötila?
Valon värilämpötila (CCT, eli correlated colour temperature) ilmoitetaan kelvineissä. Valon värilämpötila vaihtelee yksinkertaistettuna punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa Kelvin-asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja 2290-11000 K välillä. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta illan siniseen hetkeen. Valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä.
20199_60146.jpg
Kelpaisiko ilmainen valosuunnittelu etänä tai paikan päällä?
Mikäli mietit oman kotisi valaistussuunnitelmaa, voit pyytää LedStoresta ilmaisen valaistussuunnitelman. Asiakkaat ovat pitäneet suunnitelmista, sillä ne konkretisoivat valaistuksen kokonaishinnan, tuovat esiin valaistuksen todelliset toteutustavat, ja sitä kautta helpottavat toimivan valaistuksen hankkimista. Suunnittelussa veloitukseton taso on pienten kohteiden, kuten yhden huoneen tai yhtenäisen tilan suunnittelu. Veloituksettomasta konsultaatiosta voidaan aina lähteä liikkeelle myös isommissa kohteissa.
20144_38656.jpg
Kosteusvahingot kuriin keittiössä
Asennuttamalla kosteusvahdin astianpesukoneen yhteyteen voidaan välttää vesivuodon aiheuttamat suuret vesivahingot keittiössä. Kosteusvahdin anturi on erittäin herkkä havaitsemaan kosteutta ja antaa hälytyksen vuodon sattuessa.Kosteusvahdilla voidaan valvoa tiskikoneen lisäksi muitakin vettä käyttäviä laitteita ja kodinkoneita, kuten esimerkiksi lämminvesivaraajaa sekä myös kiinteistön kaikkia rakenteita, joissa kosteusvahingon vaara on todennäköinen. Kun kosteusvahti havaitsee kosteutta valvottavassa kohteessa, se antaa hälytyksen sekä summeriäänenä että merkkivalolla. Hälytykset on mahdollista saada mobiililaitteeseen mikäli kosteusvahti on liitetty osaksi ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmää tai KNX-taloautomaatiota. Kosteusvahdin avulla on myös mahdollista katkaista veden tulo hälytystilanteessa. Kun järjestelmään on liitetty välirele, se ohjaa päävesijohdon magneettiventtiilin automaattisesti kiinni hälytyksen yhteydessä.Kysy vakuutusyhtiöstäsi, saatko alennusta vakuutusmaksuun, jos olet asentanut kotiisi kosteusvahdin.Tilaa ABB asennuskalusteet -esite Esitepalvelusta
48_P_106547_1.jpg
Uusi asetus edellyttää rakennushankkeelta kosteudenhallintaselvitystä
Lupaa edellyttävälle rakennushankkeelle on laadittava kosteudenhallintaselvitys 1.1.2018 alkaen. Ympäristöministeriö hyväksyi asetuksen rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta tänään. Asetuksen tavoite on välttää rakentamisessa kosteudesta aiheutuvia haittoja."Kosteusvaurioiden aiheuttamat haitat ovat kansantalouden ja ihmisten terveyden kannalta merkittäviä. Jatkossa rakentamisen kosteudenhallintaa pystytään valvomaan paremmin", asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.Asetus noudattaa pitkälti nykyisiä määräyksiä (Rakentamismääräyskokoelman osa C2, 1998), jotka asetus korvaa. Asetuksessa on tarkennettu rakennuksen suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviä säännöksiä, jotka ohjaavat kosteusteknisesti terveelliseen ja turvalliseen rakentamiseen.Jatkossa vaadittavan kosteudenhallintaselvityksen laajuus riippuu rakennushankkeen laadusta ja luonteesta, joten selvitys on erilainen erityyppisissä rakennushankkeissa. Selvityksessä arvioidaan koko hankkeen kriittiset kosteusriskit ja suunnitellaan toimet niiden torjumiseksi. Siinä kerrotaan muun muassa, miten rakennusaineita, -tuotteita ja -osia suojataan ja rakenteiden kuivuminen varmistetaan.Rakennushankkeen työmaan kosteudenhallintasuunnitelmassa on nimettävä henkilöt, jotka vastaavat työmaan kosteudenhallinnasta hankkeen eri vaiheissa. Kosteudenhallinnasta voi vastata esimerkiksi vastaava työnjohtaja tai erityisalan työnjohtaja.Asetusta sovelletaan uuden rakennuksen suunnitteluun ja rakentamiseen. Sitä sovelletaan myös rakennuksen laajennukseen, kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen, korjaus- ja muutostyöhön ja rakennuksen käyttötarkoituksen muutokseen, jollei asetuksessa toisin mainita.Ympäristöministeriö julkaisee myöhemmin asetuksen tueksi annettavat ohjeet.YM:n asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta (pdf)Perustelumuistio. YM:n asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta (pdf)
20233_81142.jpg
Kolme valintakriteeriä lattiatasoitteelle
Sisäilman laatua arvostetaan liian vähän. Niin kauan kaikki on kunnossa eikä asiaa ajatella, kun ongelmia ei ole. Mutta kun ongelmat ilmaantuvat, alkaa kuumeinen mietintä, mistä ne johtuvat.Tutkimusten mukaan vietämme yli 90% ajastamme sisätiloissa. Tästä syystä sisäilmaan ja varsinkin sen laatuun on kiinnitettävä huomiota.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton