• Etusivu
  • Sisustus

Kamalan ihana paviljonki

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.08.2021
20205_64887.jpg

Paviljongeilla on Suomessa yllättävän pitkä historia.

Paviljonki tulee ja menee muodista. Historiassa on ollut aikoja, jolloin paviljonkeja hävitettiin ja aikoja, joina niitä rakennettiin jokaiseen mahdolliseen puistoon ja pihaan. Jotkut aikakaudet julistivat paviljongit turhakkeiksi ja jotkut ajanjaksot historiassa suorastaan vaativat sellaisen jokaisen itseään kunnioittavan kartanonherran puistikkoon.

Paviljonki - pieni historia

Paviljonki tulee ranskan sanasta "pavillion" eli teltta. Paviljonki oli pieni, ilmava ja telttamainen rakennelma, josta löytyi terävähuippuinen katto kuten teltasta. Alun perin paviljongit pystytettiin juuri ulkoilmajuhlia varten.

Paviljongit muuttuivat pysyvimmiksi rakenteiksi 1600-luvulla ja monia erilaisia piharakennelmia alettiin kutsua paviljongeiksi. Vasta 1700-luvun lopulla paviljongit kuitenkin yleistyivät ihmisten kiinnostuttua luonnosta ja viljelystä.

Paviljongin monet kasvot - niin ruma, että se on jo kaunis.
Paviljongin monet kasvot - niin ruma, että se on jo kaunis.

Montako kulmaa paviljongissa kuuluu olla?

Paviljonkeja rakennettiin monen eri muotoista mallia. Vanhimmat paviljongit olivat vanhojen pohjakaavojen mukaan joko kuusi- tai kahdeksankulmaisia puurakennelmia. Myöhemmin Turun palon jälkeen 1827 alkoi pihoille ilmestyä myös suorakaiteen muotoisia paviljonkeja. Paviljonkeja pystytettiin puistoihin, puutarhoihin ja pihoille.

Barokkiarkkitehtuurissa paviljonki saatettiin pystyttää jopa osaksi suurempaa rakennusta. Turussa tehtailija Chrisopher Richter rakennutti oman huvimajansa kiinni lankkuaitaan. Museologian dosentti Solveig Sjöberg-Pietarisen mukaan viisikulmainen ratkaisu oli Ilmeisesti 1842 niin harvinainen, että rakennustoimikunta lähetti tarkastajan paikalle katsomaan ennen rakennuksen hyväksymistä.

Sisustukseltaan vanhimmat paviljongit oli laudoitettu sekä ulkoa että sisältä. Sisäpuolelta löytyi aina penkkejä ja pöytä, suuremmissa jopa kaappikin. Monet paviljongit oli maalattu sisäpuolelta ja joissain hienommissa paviljongeissa seinät oli tapetoitu. Paviljongin erotti muista rakennelmista se, ettei siitä löytynyt tulisijaa.

Jalotakan Katariina paviljonki henkii kartanoromantiikka.
Jalotakan Katariina paviljonki henkii kartanoromantiikka.

Paviljonki moneen tarkoitukseen

Paviljonkeja käytettiin erilaisten juhlien järjestämiseen, lehtien ja kirjojen lukuun, näytelmien pitopaikkana, ja välillä niissä jopa syötiin illallista. Paviljonki oli tarkoitettu lystin pitoon. Paviljonki -nimitystä käytetään myös muunlaisista rakennuksista, kuten esimerkiksi Helsingin Kauppatorilla oleva Suomenlinnan lautan lippumyymälä. Kauppatorin matkustajapaviljonki valmistui Olympialaisiin vuonna 1952 ja itse asiassa entisöitiin kesällä 2020.

Paviljonki sanaa käytetään myös väliaikaisista ja siirrettävistä näyttelyrakennuksista. Tänä vuonna Helsinki saa oman puisen paviljonkinsa Helsinki biennaalin ajaksi Lyypekin laiturille.

Tanssipaviljonki on kuulunut Suomen kesään erottamattomana osana. Useat rakkaustarinat ovat alkaneet tanssipaviljongilla tavatessa ja monen vanhan kotimaisen elokuvan tapahtumat sijoittuivat tanssipaviljongin suojiin. Paviljonki, rantakoivu ja tanssilava – jospa seinät osaisivat kertoa tarinoita.

Helsinki biennaalin paviljonki. Kuva: VERSTAS ARKKITEHDIT.
Helsinki biennaalin paviljonki. Kuva: VERSTAS ARKKITEHDIT.

Nykyisin paviljonki sanalla voidaan tarkoittaa montaa erilaista huvimajatyyppiä. Paviljonkeja löytyy avonaisia, ikkunoilla, neliöitä, monikulmaisia, moderneja, romanttisia ja vaikka mitä. Vanhalla kunnon paviljongilla on kuitenkin aina paikkansa suomalaisilla pihoilla.

Sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20208_66314.jpg
Lapsiperheen kotiin seinälevy, joka kestää kovempaakin menoa
Lapsiperheen kotiin Gyproc Habito® -rakennuslevyt olivat nappivalinta.Kun Matti Posio rakensi perheelleen omakotitaloa Inkooseen vuonna 2015, hän valitsi kaikin tavoin pitkäaikaisia, kestäviä ja turvallisia ratkaisuja. Talopakettiin kuuluvat kipsilevyt hän vaihtoi vastikään markkinoille tulleisiin Gyproc Habito® -rakennuslevyihin.Habito®-levyt ovat erittäin kestäviä: niiden iskunkestävyys on kymmenkertainen tavanomaiseen kipsilevyyn nähden. Siksi niillä onkin helppo rakentaa sisäseiniä, jotka eivät pienistä kolhiinnu – erinomainen seikka varsinkin lapsiperheessä.Kun Posiot rakensivat taloaan, Matilla ja Jennillä oli kaksi lasta. Nykyisin perheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi 1-vuotias Elias, 6-vuotias Eino, 8-vuotias Saana sekä saksanseisoja Moku.Vilkkaiden lasten isä ei ole halunnut joutua miettimään, kestävätkö talon seinät jalkapallopeliä sisätiloissa. Eläväisten lasten on saatava leikkiä rajustikin, jos siltä tuntuu
202011_67498.jpg
Pienennä hiilijalanjälkeäsi - vaihda lämpöpumppuun
Lämmityskustannukset muodostavat suuren osan asumiskustannuksista meillä Suomessa. Sen vuoksi kannattaakin valita lämmitysjärjestelmä, joka pienentää kustannuksia ja antaa tarvittavan määrän lämpöä myös kylmimpinä päivinä. Lämmityksen voi hoitaa ekologisesti luontoa säästäen ja tähän kannustetaan nyt pientalojen asukkaita. Saatavilla on erilaisia tukia ekologisemman lämmitysjärjestelmän vaihtoon, joista uusimpana tarjolla öljylämmityksestä luopujalle jopa 4000 euroa tuki, jos siirrytään ilma-vesi- tai maalämpöpumppuun.
20188_54385.jpg
Kodin toinen varaava lämmittäjä - tiilipiippu
Olemme ehkä tottuneet siihen, että sähkönsaantimme on pitkälti häiriötöntä ja kotimme pysyvät lämpiminä ulkona paukkuvasta pakkasesta tai syysmyrskystä huolimatta. Entä jos sähkönsaanti keskeytyykin? Pysyykö kotisi lämpimänä? Mitä jos sähkökatko kestääkin useamman päivän ajan?Varaavan takan sijoittaminen kotiin on erinomainen ratkaisu, sillä se on täysin sähköstä riippumaton lämmitysjärjestelmä. Paras tilanne on kodeissa, joissa takan lisäksi on myös puuhella tai -liesi.
20233_81224.jpg
Ekologisessa olkilevytalossa on hyvä asua - tutustu esimerkkikohteeseen
Kun tallinnalainen Ott Aardam perheineen suunnitteli ensimmäisen omakotitalonsa rakentamista, aiheutti rakennusmateriaalin valinta aluksi päänvaivaa. Lopputuloksena oli kuitenkin koti, jossa oli hiljaista, helppo hengittää ja etenkin hyvä asua.
201511_44864.jpg
Takkaimuri vie savut ulos nopeasti
Takkaimuri vie savut ulos varmistaen, että veto saadaan aikaan nopeasti. Sen avulla voidaan takkojen, kamiinoiden, puuliesien ja uunien vetoa säätää portaattomasti. Tulisija toimii ihanteellisella hyötysuhteella, eikä savu kulkeudu sisätiloihin ongelmallisissakaan käyttötilanteissa.Imurin tehoa säädetään porrasmuuntajalla tai tyristorisäätimellä, mikä voidaan asentaa mahdollisimman lähelle tulisijaa. Koska imuri asennetaan savupiipun suulle eristelevyn päälle, on sen oltava aina käytössä kun tulisijassa on tuli. Myös jälkituuletus on suotavaa tulen sammuttua.Osta takkaimuri verkkokaupasta!
20216_38996.jpg
Kivien käyttäminen piharakentamisessa
Kivet luovat pihalle paitsi mielenkiintoisia kiintopisteitä, myös lisäävät helppokulkuisuutta ja pihan siistinä pitämistä. Erilaisten pihakivien käyttö rinnakkain taas lisää kiinnostavuutta. Mutta mistä tietää, mitkä kivet soveltuvat toistensa pariksi ja miten niistä saadaan luotua se paras kokonaisuus – siihen apuna toimii pihasuunnitelma.Kivien käyttöön otetaan kantaa pihasuunnitelmassa tai erillisessä kiveyssuunnitelmassa. Maastonmuodot ja tehdyt suunnitteluratkaisut vaikuttavat erilaisten kivituotteiden tarpeeseen. Suunnittelun varhaisessa vaiheessa on paikallaan selvittää halutaanko ja voidaanko piharakentamisessa hyödyntää tontilta tai lähistöltä löytyvää kiveä, esimerkiksi maakivet ja ampukivilouhe ovat monikäyttöisiä materiaaleja. Niiden rakennusaikainen varastoiminen voi olla haaste, ja kappaleiden paino voi tuoda oman vaikeutensa. Yleensä käsittelyyn ja asentamiseen vaaditaan konevoimaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton