• Etusivu
  • Rakentaminen

Jätevesijärjestelmä onnistuu myös mittatilaustyönä

Vestelli biopuhdistaja soveltuu monenlaisiin kohteisiin

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Vestelli Oy
Päivitetty 29.04.2024
20239_82975.jpg

Vestelli Biopuhdistaja odottamassa asennusta

DanHatch on kansainvälinen yrtitys, jonka yksi toimipisteistä on 1980-luvulla rakennettu teollisuuslaitos Suomessa Kokemäellä. Yritys on uusimpia Vestellin yhteistyöprojekteja. Laitos toimii broilerihautomona, ja sijaitsee luonnonsuojelualueen sekä pohjavesialueen läheisyydessä. Laitoksen käyttötarkoitus ja sijainti asettivat projektille erityisvaatimuksia vesienkäsittelyn suhteen.

Kokemäelle toteutettiin tänä keväänä mittatilaustyönä tarpeisiin vastaava jätevesijärjestelmä, jossa keskeisenä osana oli Biopuhdistaja 240 -puhdistamo. Numerosarja 240 viittaa puhdistajan päivittäiseen puhdistuskapasiteettiin, joka on 24 m3/vrk.

‒ Laitoksemme pinta-ala on noin 2500 neliömetriä, ja broilerihautomossa syntyy untuvikkoja kolme kertaa viikossa. Yksi hautomossa suoritettavista tärkeistä toimista ovat puhtaanapidolliset tehtävät, mikä tarkoittaa, että vettä kuluu runsaasti, vastaa hautomopäällikkö Tero Heino, kysyttäessä laitoksen toiminnasta.

‒ Laitoksemme pinta-ala on noin 2500 neliömetriä, ja broilerihautomossa syntyy untuvikkoja kolme kertaa viikossa. Yksi hautomossa suoritettavista tärkeistä toimista ovat puhtaanapidolliset tehtävät, mikä tarkoittaa, että vettä kuluu runsaasti, vastaa hautomopäällikkö Tero Heino, kysyttäessä laitoksen toiminnasta.

Projektin haasteet yllättivät

Erityispiirteitä laitoksessa ovat suuret vesivirtaamat tuotannon ollessa käynnissä sekä puhdistusten aikana. Laitoksessa on myös pesukoneita ja vessoja, jotka lisäävät vedenkulutusta.

Suurten virtaamien vuoksi veden tehokas käsittely- ja varastointikapasiteetti on välttämätön.

Puhdistamo käsittelee laitoksen puhtaanapitovesiä, sekä pesuissa ja desinfioinneissa syntyviä kemikaaleja, joten puhdistusjärjestelmän tehokkuus on erityisen tärkeää. Heino paljastaa suunnitteilla olevan hautomon laajennuksen, joten kokonaisuus mietittiin jo alusta alkaen siten, että tulevaisuudessa tehtävä laajennus onnistuu helposti ja kokonaan ilman tuotannon keskeytystä.

Teollisuuslaitoksen vanha puhdistuslaitteisto oli saavuttanut käyttöikänsä rajan, ja järjestelmän päivitys tuli ajankohtaiseksi keväällä 2022. Asiantuntijan suosituksesta DanHatchin johtoryhmä otti yhteyttä Vestelliin.

‒ Tutkimme myös tarjouksia muilta tarjoajilta, mutta Vestelli vastasi selkeästi parhaiten vaatimuksiimme sekä kokoluokan että kapasiteetin puolesta, kuvailee Heino.

Pian yhteydenoton jälkeen allekirjoitettiin jo Vestellin kanssa yhteistyösopimus, johon sisältyi suunnittelu, laitteiden hankinta, urakoitsijoiden valinta sekä toteutus. Johtoryhmä luotti alusta alkaen Vestellin ammattitaitoon ja kykyyn toteuttaa hanke itsenäisesti.

Biopuhdistajan asennus eteni sutjakasti

Projekti alkoi tutustumisella kohteeseen, koska oli selvitettävä tarkoin, missä sijaitsevat kaikki laitteet ja niiden putkitukset. Seuraavaksi asennustiimi ryhtyi kaivamaan säiliökaivantoja ja asentamaan Biopuhdistaja 240 -säiliöitä. Ankkurointikankaiden käyttö säiliöiden ankkuroinnissa osoittautui järkeväksi sekä taloudelliseksi ratkaisuksi, kun maaperän kosteus otettiin huomioon. Samanaikaisesti myös viemärilinjan asennus aloitettiin.

Syvä viemärilinja kaivettiin auki ja asennettiin Vestellin 4 m³ saostussäiliö. Lisäksi asennettiin jätevesipumppaamo, joka varmistaa jäteveden tehokkaan pumppauksen järjestelmässä. Säiliöiden väliset putket liitettiin yhteen ja asennettiin viemärintarkastuskaivot, joiden avulla mahdollinen tuleva laajennus olisi helpompi toteuttaa.

Putkityöt olivat myös merkittävä osa rakennusprosessia. Viemäriputket ja kaapelinsuojaputket asennettiin huolellisesti varmistaen niiden asianmukainen suojattu sijainti. Lisäksi kaivantoon laskettiin paineentasauslaatat turvaamaan viemärilinjaa raskaalta liikenteeltä.

Lopuksi suoritettiin viimeistelyvaihe, jossa tehtiin lopputäytöt, siivottiin alue ja tarkastettiin koko järjestelmä kokonaisuudessaan.

Asennus sujui nopeasti, eikä tuotantoa tarvinnut keskeyttää edes asennuksen ajaksi, nostaa Heino erikseen esille.

Projekti valmistui onnistuneesti 2023 huhtikuussa.

‒ Vestellin suunnittelu, asennus, käyttöönotto sekä asiakaspalvelu ovat olleet erittäin hyviä. He tarttuivat ripeästi projektiin ja tukivat meitä ammattitaidollaan, kertoo Heino. Kohteeseen solmittiin myös huoltosopimus, jossa Vestelli tulee huoltamaan laitteistoa kahdesti vuodessa.

‒ Kumppanuus Vestellin kanssa on toiminut erinomaisesti ja olemme aina saaneet nopeasti apua tarvittaessa. Projekti onnistui kaikin puolin, ja olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen, tiivistää Heino vielä lopuksi.

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan? Jätä yhteydenottopyyntö Biopuhdistajasta

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vestelli Oy
Rakentaminen
viemäröinti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20206_64870.jpg
Mietityttääkö jätevesijärjestelmän hinta?
Mitä jätevesijärjestelmän hinta sisältää, kuinka pitkäikäinen investointi on, entä miten kannattaa vertailla järjestelmien toimittajia? Koska jätevesijärjestelmä takaa kiinteistösi jätevesien puhdasta ja terveellistä käsittelyä vuosikymmeniksi eteenpäin, taustatyö on tärkeää.
20206_65361.jpg
Tutustu esimerkkikohteisiin ja valitse jätevesijärjestelmäsi oikein
Kokosimme alle asiakastarinoita, jotta voit tutustua rakentajien ja saneeraajien erilaisiin ratkaisuihin.
201812_55656.jpg
Biopuhdistajalla jätevedet puhtaiksi ja takaisin luontoon
Puhdas vesi on elämän elinehto ja maailman tärkein luonnonvara. Suomessa tilanne juomaveden riittävyyden ja laadun kannalta on hyvä, joskin kuuma ja kuiva viime kesä aiheutti jo ongelmia muutamissa kunnissa. Meidän on pidettävä vesivarannoistamme huolta ja estettävä niiden saastuminen. Siihen olennaisesti liittyy myös jätevesien puhdistus. Saastunut vesi vahingoittaa sekä ihmisiä että ympäristöä.
Talon vierusta
Sadevesijärjestelmän ja -viemäröinnin
Ongelma on yleinenAivan tavallinen maallikkokin huomaa ongelman, jos syöksytorvesta sateella valuva vesi menee ohi sadevesiviemärikaivosta. Samoin huomataan, jos syöksytorvea on jatkettu rumasti jatkoputkella niin, että vesi saataisiin kaivoon. Näitä näkee uusissa rakennuksissa kuitenkin paljon. Miksiköhän?Lisätietoa sadevesijärjestelmästäJätä yhteydenottopyyntö
20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.
20161_45137.jpg
Uponor- salaoja- ja sadevesijärjestelmä
Talon perustuksen ja ympäristön suojaaminen veden aiheuttamilta haitoilta on ehdottoman tärkeää sekä rakennukselle että sen asukkaille. Salaoja kerää maassa olevan veden pois perustusten luota. Tarvittaessa se varmistaa myös, ettei pohjaveden pinta pääse nousemaan liian lähelle talon alapohjaa. Putkiston huoltoa varten tarvitaan salaojakaivo joka toisessa mutkakohdassa. Salaojakaivo sijoitetaan rakennuksen jokaiseen nurkkaan. Sadevesiviemäri johtaa katolta valuvat sadevedet pois, jotta ne eivät keräänny lammikoiksi pihalle ja muodosta uhkaa perustusten ja kellarien kuivuudelle. Sadevesiviemärit alkavat heti kourujärjestelmään kuuluvien syöksytorvien alta. Niiden väliin sijoitetut rännikaivot siivilöivät ensin suurimmat roskat pois.Piha-alueen nopea kuivuminen keväällä ja sateiden jälkeen varmistetaan sijoittamalla sopivaan paikkaan siiviläkannella varustettu sadevesikaivo. Se viemäröidään suoraan perusvesikaivoon. Salaojan ja sadevesiviemärin johtamat vedet kootaan perusvesikaivoon. Salaojaputken liittymässä kaivon sisällä oleva padotusventtiili varmistaa, että tulvatilanteissakaan vedet eivät pääse nousemaan salaojien kautta takaisin talon perustuksiin. Perusvesikaivosta vedet viemäröidään edelleen joko kunnalliseen sadevesiviemäriin tai läheiseen avo-ojaan tai imeytetään esimerkiksi kivipesän kautta tontin maaperään. Toimiva kuivatus suojaa talon rakenteet kosteus-, home- ja routavaurioilta sekä estää tulvat kellarissa ja lammikot ja keväiset jäätiköt kulkuväylillä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton