• Etusivu
  • Rakentaminen

Helmikuun 2007 tutkimus, maa- ja pohjarakenteet, perustukset

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.02.2007
20072_3708.jpg

Tontti maksaa keskimäärin 100 000 euroa.


Tutkimus tehtiin helmikuussa 2007. Tutkimukseen vastasi 1116 rakentajaa ja 363 remontoijaa, vapaa-ajan hankkeita vastaajilla oli 195.

Vastaajien kesken arvottiin:

Viikko Levillä, jonka voitti: Satu Ahoniemi, Martinniemi

Digiboksi, jonka voitti: Jarmo Paananen, Viitasaari

Tutustu tarkemmin tutkimustuloksiin:

Maa- ja pohjarakenteet...
Perustukset...
Rahoitus- ja vakuutustutkimus...

Tontin hankinta


Tontin hankinta-ajankohtaa kysyttäessä vastaukset jakautuivat selkeästi. Keskimäärin 80% vastanneista hankkii tontin korkeintaan vuotta ennen rakennushankkeen aloittamista, vain kolmannes alle puoli vuotta ennen aloittamista.


Tontin hankintatapana on useimmiten tontin osto, sillä kolme neljästä rakentajasta hankkii oman tontin. 15% vastanneista vuokraa tontin. Joka 16. saa tontin perintönä.


Kaksikolmasosaa rakentaa kaava-alueiden tonteille.

Maaperä ja paalutus


Rakentajat haluavat nykyään varmistaa tontin maaperän sovelutuvuuden aiotulle rakentamistavalle, sillä maaperätutkimus tehdään yli puolelle hankituista tonteista. Tämän vuoden rakentajista 5000 tekee maaperätutkimuksen vielä kevään aikana.


17% tonteista aiotaan paaluttaa ja paalutustavoista teräspaalu on hiukan teräsbetonipaalua suositumpi.

Selvästi tunnetuin ja käytetyin paaluratkaisu on Ruukin RR -teräspaalutus.
Selvästi tunnetuin ja käytetyin paaluratkaisu on Ruukin RR -teräspaalutus.

Perustus


Harkkoperustuksen suosio jatkuu edelleen, sillä 60% rakentajista aikoo toteuttaa projektissaan harkkoperustuksen. Uuden teknologian perustukset, kuten Soklex, ParmaParel, Teräsperustus sekä Legalett lisäävät tasaisesti suosiotaan.


Yksi rakentamisen tunnetuimmista brandeista on Leca-harkko, sillä esimerkiksi viime vuoden rakentajista harkko on tuntematon ainoastaan 1,4 %:lle kaikista rakentajista.

Harkkoratkaisuissa betoniharkko valtaa tilaa keveytsoraharkolta.
Harkkoratkaisuissa betoniharkko valtaa tilaa keveytsoraharkolta.

Päätös perustustavasta on usein eräs varmimmista päätöksistä, sillä tämän vuoden rakentajista joka 7. rakentaja ei vielä ole päättänyt perustustapaa (helmikuun tilanne).
EPS-eriste nauttii rakentajien vankkaa suosiota, sillä kaksi kolmasosaa aikoo käyttää EPS-eristettä projektissaan.

Alapohjaratkaisu


Kaksi kolmasosaa rakentajista valitsee alapohjaratkaisuksi maanvaraisen laatan, joka voidaan toteuttaa harkko-, vaneri-tai lautamuotti-, Soklex- ja Legalett-perustuksilla.


Rossipohjan valitsee noin 15% rakentajajoukko, jossa puurunkoinen nauttii hieman suurempaa suosiota kuin betonipohja.

Perustuksen valinnan kriteerit


Tärkeimmät kriteerit perustustapaa valittaessa ovat maaperän soveltuvuus aiottuun perustustapaan, oman työn osuus ja tietysti hinta. Selvästi eniten valintaan vaikuttivat oma päätös sekä suunnittelijan tai vastaavan mestarin suositus.


Perustustapa päätetään lähes aina 3-9 kk ennen rakennustyön aloitusta (90% vastaajista). Tärkeimpiä tietolähteitä ovat aikaisemmat rakentajat, rakennesuunnittelija, omat kokemukset ja Rakentaja.fi-sivusto.


Perustus on 50% osuudellaan suosituin itse tehtävä työ rakennusprojektissa.


Lisätietoja:

Rakentaja.fi -tutkii
Vastaava tutkija:
Hannu Myöhänen
hannu.myohanen@rakentaja.fi

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20182_51513.jpg
Kasvintunnistus on koukuttavaa salapoliisityötä
Luonnonkasvien tunnistus on kuulunut aina osaksi koulun biologian opetusta. Kasvien keruu herbaarioon herättää monella muistoja omasta kouluajasta, ja joillain meistä on vieläkin vintillä haalistuneita näytteitä kasviprässissä. Herbaariot ovat vaihtuneet digitaalisiksi, mutta samojen ulkoisten tunnusmerkkien avulla kasvintunnistusta vielä nytkin tehdään kuin silloin ennen vanhaan.
20123_30294.jpg
Pihakiveyksen asentaminen
Helpommalla pääsee, kun antaa pihan rakentamisen urakaksi työhön erikoistuneelle asennusliikkeelle. Ammattitaitoinen asentaja hoitaa sovitun mukaisesti työn ja heillä on käytettävissään tarvittavat työkalut.Mutta pihakiveyksen voi myös rakentaa itse ja työhän käy mainiosti kesäisestä hyötyliikunnasta. Tärkeää on muistaa tehdä kaikki työvaiheet huolellisesti, sillä muuten on tuloksena painunut tai routiva epätasainen kivipiha.1. Pihakivien ja laattojen asentaminen aloitetaan aina kiinteästä rakenteesta, esimerkiksi talon seinästä tai sisäänkäynnin rappujen ulkolinjasta. 2. Kivien ja laattojen latominen tehdään aina valmiilta päällystepinnalta, jotta tasoitettu asennushiekkakerros säilyy koskemattomana.
20233_81251.jpg
Jätevesijärjestelmien käyttäjätestin voittajaan on helppo luottaa
Pohjois-Pohjanmaalle vapaa-ajan asunnon rakentaneet Juha ja Sari Hynynen iloitsevat, kuinka vaivattomasti heidän unelmansa toteutui hirsirakenteisesta loma-asunnosta kaiken kaikkiaan. Hynysten loma-asunto rakennettiin Sarin saamalle metsäiselle tontille Oulujärven rannalle, Vaalan kunnassa. Hynyset valitsivat loma-asuntonsa Kontion hirsitalomallistosta ja asunto suunniteltiin heidän tarpeidensa mukaan ympärivuotiseen käyttöön. Loma-asuntoon haluttiin kaikki mukavuudet, joista omassa kodissakin pääsee nykypäivänä nauttimaan, joten jätevesijärjestelmä oli myös asennettava unelmakokonaisuuteen. Vestellin Biopuhdistaja kuului suunnitelmiin heti, kun Juha oli osallistunut Vestellin järjestämään verkkokoulutukseen ja vakuuttui tuotteen laadusta ja ominaisuuksista.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Ikkuna-aukon kaventaminen ja korottaminen?
Kysymys:Puurunkoisessa 60-luvun talossa olisi tarkoitus tehdä makuuhuoneen ulkoseiniin lisäeristys ja vaihtaa 70-luvun kaksinkertaiset ikkunat uudempiin. Lyhyemmän seinän nykyinen ikkuna on karmeineen 1100mm x 1500mm, mihin tulisi 1400mm x 1200mm ja pidemmän seinän ikkuna on karmeineen 1100mm x 3350mm (3 ikkunaa vierekkäin samoissa karmeissa), mihin tulisi 1400mm x 1800mm. Syvyys kasvaa uusissa ikkunoissa 10mm. Miten toimia? Kannattaako aukko suurentaa ylöspäin? Julkisivuun ajattelin tehdä "vale ikkunaluukut", kun aukko pienenee pidemmässä seinässä niin paljon. Lyhyemmässä seinässä saan varmaan korjattua verhouslaudalla. Tarvitsenko rakennusluvan?
20151_42133.jpg
Hongan Kuopion myyntikonttorilla terveellisen rakentamisen ilta 1.4. 2015
Honka toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi Kuopion myyntikonttorilleen keskiviikkona 1.4. kello 16-19 kuulemaan terveellisen omakotitalorakentamisen eduista sekä vuoden 2015 trendeistä. Tilaisuus on maksuton.Paikalla ovat arkkitehti Arto Mattila, suunnittelija Ari Mäki, Hongan rakennuspalvelujen edustaja sekä muita hirsirakentamisen asiantuntijoita.Illan aikana esittelyssä muun muassa Hongan Terve Talo -konseptia sekä omakotitalomallistoa.Tarjolla virvokkeita sekä pientä suolaista.
20205_64732.jpg
Vaivaako siitepöly sisätiloissakin? Ilmansuodatus auttaa
Kevät on pitkällä ja samoin siitepölykausi. Jopa 40% Suomalaisista kärsii erilaisista siitepölyn aiheuttamista oireista. Siitepöly ei ole elimistölle vaarallista, mutta erittäin epämiellyttävää yliherkille. Siitepölylle altistuminen aiheuttaa aivastuksia, nuhaa, yskää, kurkun ja kitalaen kutinaa, henkitorven karheutta, päänsärkyä ja väsymystä. Hyvä uutinen on se, että kotioloissa voit itse vaikuttaa altistuksen määrään ja siten parantaa tilannetta! Olemme koonneet tähän artikkeliin vinkkejä kodin siitepölyaltistuksen minimoimiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton