• Etusivu
  • Rakentaminen

Energiaremontti aurinkopaneeleilla - miksi se kannattaa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Nordea
Päivitetty 19.04.2023
20234_81394.jpg

Sähkön rajusti heittelehtivät hinnat ovat viime aikoina saaneet monet pohtimaan sähkönkulutustaan sekä miettimään keinoja kustannusten hillitsemiseksi. Kohonneiden kustannusten myötä energiaremonttien kysyntä onkin kasvanut merkittävästi. Energiaremontilla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä, joilla parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta ja hillitään energiakustannuksia. Energiaremontti ei ainoastaan auta säästämään kustannuksissa, vaan se usein myös parantaa asumisviihtyvyyttä ja -mukavuutta, lisää kiinteistön jälleenmyyntiarvoa, sekä pienentää lämmityksen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.

Energiatehokkuutta voidaan parantaa muun muassa lämmitysmuotoa päivittämällä (esimerkiksi vaihtamalla öljylämmitys maalämpöön), vaihtamalla ikkunat ja ulko-ovet energiatehokkaammiksi, lisäeristämällä ulkokuoren rakenteita, asentamalla rakennukseen aurinkopaneelit tai vaikkapa kattoremontilla, kun siihen liittyy välikaton lisäeristys.

Aurinkopaneelit ovat varma sijoitus

Sähkön hinnan kallistuttua aurinkopaneelien suosio on noussut kohisten. Aurinkopaneelit ovatkin oikein mitoitettuina ja asennettuina varma sijoitus, sillä Suomessa myytävien paneelien tuottotatakuu on 25-30 vuotta. Alkuinvestointi paneeleihin on toki suuri, mutta keskimäärin aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa.

Vaikka Suomen pimeä talvi verottavaa aurinkopaneeleiden sähköntuotantoa, valoisat kesäyöt kompensoivat menetystä – kesäaikaan paneelit tuottavat sähköä lähes kellon ympäri. Kesäisin sähkönkulutus on usein pienimmillään, mutta useat sähköyhtiöt tarjoavat aurinkopaneeliasiakkailleen virtuaaliakkupalvelua ylijäämäsähkön varastoimiseen. Tällöin kesällä tuotetun sähkön voi hyödyntää pienentämään kylmän vuodenajan sähkökustannuksia.

Ammattilainen apuun aurinkopaneeleiden suunnitteluun ja asennukseen

Rakennuksen energiatehokkuutta on mahdollista parantaa monenlaisilla eri menetelmillä, ja useat niistä on mahdollista toteuttaa itse. Aurinkopaneeleiden suunnittelu ja asennus on kuitenkin yleensä järkevintä antaa ammattilaisten hoidettavaksi. Asennus vaatii aina sähköasennusten tekemistä, ja Suomessa sähköasennuksia saa suorittaa vain pätevä sähköasentaja. Lisäksi aurinkopaneeleihin erikoistunut asiantuntija osaa suunnitella kuhunkin kohteeseen oikein sijoitetun ja mitoitetun ratkaisun, jolloin paneeleista saadaan paras mahdollinen hyöty tulevaisuudessa.

20234_81395.jpg

Ennen aurinkopaneeleiden asennusta on syytä varmistaa, että vesikate ja sadevesijärjestelmä ovat kunnossa. Paneelien asentaminen katolle, joka pian olisi remontin tarpeessa, ei ole järkevää, sillä paneelien irrottaminen ja uudelleen asentaminen on kallista ja aikaa vievää. Myös katon huoltoa kannattaa harkita ennen paneeleiden asennusta, sillä huolto lisää vesikatteen käyttöikää.

Vaikka aurinkopaneelit saa usein asentaa rakennuksen katolle ilman rakennus- tai toimenpidelupaa, on asia syytä varmistaa oman kunnan tai kaupungin rakennusvalvonnasta hyvissä ajoin ennen paneeleiden asennusta. Lupien tarve riippuu rakennuksen sijainnista ja tyypistä, ja joissain kohteissa se voi olla kokonaan kiellettyä.

Tuottoa sijoitetulle rahalle

Vaikka aurinkopaneelit ovatkin iso investointi, tuottavat paneelit sähköä ilmaiseksi keskimäärin kymmenen vuoden jälkeen. Esimerkiksi noin 10 000 euron paneelijärjestelmä tuottaa vuosittain yli 5000 kWh sähköä. Sähkön hinnan lisäksi säästyy myös sähkönsiirtomaksut sekä verot. Aurinkovoimala katolla nostaa myös kiinteistön arvoa, jolloin jälleenmyyntihinta nousee. Näin paneeleista saa taloudellisen hyödyn, vaikka ei asuisikaan kiinteistössä niin pitkään, että paneelit ovat maksaneet itsensä takaisin.

Joskus energiaremontin toteuttamiseen tarvitaan rahoitusta. Tiesitkö, että Nordea on alentanut energiaremonttiin käytettävien peruskorjauslainojen hintaa tukeakseen suomalaisia haastavassa taloustilanteessa?

Info

Info

Tutustu Nordean tarjoamiin rahoitusvaihtoehtoihin ja polkaise projekti käyntiin

Remonttiprojekti on monilla tällä hetkellä ajankohtainen, varsinkin kun energian hinnat laukkaavat sellaisissa lukemissa, että jotain on tehtävä oman etunsa vuoksi. Joskus remontti voidaan joutua aloittamaan kiireellä ja remonttiin pitää hakea nopeasti lainaa. Nordean tarjoamaan vakuudelliseen energiaremonttilainaan kannattaa tutustua, ettei kiireessä tule tehtyä itselle sopimatonta päätöstä muussa palvelussa. Voit täyttää lainahakemuksen muutamassa minuutissa. Lainahakemus ei sido sinua vielä mihinkään.

Vertaile Nordean energiaremonttilainoja ja täytä maksuton hakemus

Nordea
Rakentaminen
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20233_81178.jpg
Miksi energiaremontti kannattaa tehdä?
Energian hinnannousun myötä moni on alkanut kiinnittämään entistä tarkempaa huomiota lämmityskustannuksiin. Kohonneiden kustannusten myötä, energiaremonttien kysyntä on kasvanut merkittävästi. Energiaremontilla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä, joilla parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta. Energiaremontti ei ainoastaan auta säästämään lämmityskustannuksissa, vaan se myös parantaa asumisviihtyvyyttä ja -mukavuutta, lisää kiinteistön jälleenmyyntiarvoa, sekä pienentää lämmityksen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.
20235_81684.jpg
Energiatehokkuutta lämmitysjärjestelmän vaihdolla
Rakennuksen energiatehokkuuden kasvattamiseen tähtäävät energiaremontit ovat nostaneet suosiotaan merkittävästi. Sähkön hinnan epävakauden vuoksi huomio on kiinnittynyt entistä enemmän asumisen energian kulutukseen. Energiaremontilla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä, joilla parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta ja hillitään energiakustannuksia. Energiaremontti ei ainoastaan auta säästämään kustannuksissa, vaan se usein myös parantaa asumisviihtyvyyttä ja -mukavuutta, lisää kiinteistön jälleenmyyntiarvoa, sekä pienentää lämmityksen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.
Rintamamiestalon ja kesämökin remontointi
Vanhan rintamamiestalon tai kesämökin remontointi
Rintamamiestalojen ja kesämökkien remontointi tarjoaa mahdollisuuden säilyttää perinteitä samalla kun tuodaan rakennuksiin uutta elämää ja mukavuutta. Kesämökin muuttaminen talviasuttavaksi avaa uusia mahdollisuuksia ja rintamamiestalon energiatehokkuuden huomioiminen edistää kestävää kehitystä. Tärkeintä on kuitenkin muistaa kunnioittaa rakennuksen alkuperäistä henkeä ja säilyttää se osana remontointiprosessia.
Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
202112_73898.jpg
Kerrostalot maan tasalle ja uutta tilalle: Näin toimii purkava täydennys­rakentaminen
Helsingin Mellunmäessä käynnistyy Suomen suurin purkavan täydennysrakentamisen hanke. Mistä siinä on kyse?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton