• Etusivu
  • LVI

Energia-asiat esitteillä asuntomessuilla jo 70-luvulla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2024
7_P_17659.jpg

Vaasan asuntomessuilla vihittiin tänään elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen toimesta käyttöön New Energy –energialaitos. Suvilahdessa toteutettu rajatun alueen energiantuotantoprosessi on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen järjestelmä, jossa sähkö ja lämpö tuotetaan ja kulutetaan samalla alueella.

- Vaasan asuntomessujen energiainnovaatio on hieno välietappi Asuntomessujen historiassa. Olemme 70-luvulta lähtien esitelleet energia-alan uutuuksia ja tulemme tulevilla messuilla jatkamaan samalla linjalla, toteaa Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Heiskanen nostaa esimerkkeinä esiin vuonna 1977 Vantaan asuntomessuille toteutetun Ekotalon, 1980 Kuopion messuilla esitellyt ilmalämpöpumput ja 1994 Pietarsaaren asuntomessuille rakennetun aurinkoenergiatalon, joka VTT:n seurantatutkimusten mukaan on edelleen Suomen energiatehokkain omakotitalo. Valkeakosken asuntomessuilla ensi vuonna esitellään mm. passiivienergiatalo, joka käyttää vain noin 30 % normaalin talon lämmitykseen käytettävästä energiasta.

- Suomen Asuntomessujen tehtävänä on edistää asumistietoutta. Energia-asiat olemme nähneet tärkeiksi asumiseen liittyviksi kysymyksiksi heti alusta alkaen. Vaasan asuntomessuilla olemme yhteistyössä Motiva Oy:n kanssa toteuttaneet myös kuluttajille suunnatun energianeuvontaklinikan. Kuluttajat tarvitsevat käytännön neuvontaa niin rakentamiseen kuin asumiseen liittyvien energiakysymysten osalta.

Vaasan asuntomessut ovat 39. asuntomessut. Messut ovat avoinna 11.7. – 10.8. 2008.

LVI
energiansäästö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20212_68531.jpg
Energiahaaste - emme nähneet muuta kuin voitettavaa
Miksi niin harva taloyhtiö mittaa lämmityskulutustaan ja miksi kerrostaloja ylilämmitetään? As Oy Helsingin Tähtisadeaukio -taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Kleemola päätti kuitenkin ottaa asiasta selvää. Juuri oikeaan aikaan saapui viesti Wattisen Energiahaasteesta. –Tässä tapauksessa tarkoitus oli tutustua talomme energiatilanteeseen paremmin ja tulimme siihen tulokseen, että tämä on siihen hyvä keino. Emme nähneet muuta kuin voitettavaa.
20087_11951.jpg
Vaasan asuntomessuilla
Vaasan asuntomessujen teema ekotehokkuus on rakentamisen ja asumisen tärkeimpiä puheenaiheita niin suomessa kuin ympäri maailmaa. Tämän vuoden asuntomessuilla ekotehokkuus on esitteillä kahdella tavalla: ainutlaatuisen matalalämpöverkon sekä kaupungin täydennysrakentamisen ansiosta.- Kaupunkirakenteen eheyttäminen ja tiivistäminenhän ovat erittäin ajankohtaisia asioita. Kaikissa kasvukeskuksissa käydään parhaillaan keskusteluja siitä, miten kaupunkien kasvua pystyttäisiin toteuttamaan päästökuormitusta lisäämättä. Vaasan asuntomessut osoittavat, että kaupunkirakenteen tiivistäminen onnistuu myös pientalojen avulla merellisissä maisemissa, toteaa Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.Heiskasen mukaan Vaasalaisten ennakkoluuloton ratkaisu hankkia asuntomessualueelle matalalämpöverkko tuottamaan lämpöä tekee myös Vaasan asuntomessuista ainutlaatuisella tavalla lokaalin ja globaalin tapahtuman.- Vaasa profiloituu Asuntomessujen myötä energiateknologian keskukseksi koko Suomessa. Elinkeinoelämän peruskivi on globaali sähkö- ja energiateknologia, joka investoi koneisiin ja työntekijöihin Vaasassa. Sen myötä kaupungin asukasluku ja verotulot ovat selvässä nousussa ja talous tasapainossa. Asuntomessualue esittelee ensimmäisenä maailmassa useita asumiseen liittyviä energia-alan innovaatioita, joiden ansiosta sähkö ja lämpö voidaan tuottaa ja kuluttaa samalla alueella. Alue on energiaomavarainen maalämmön, uusien kehitettyjen energiankeräys- ja jakelutapojen sekä kaatopaikkakaasun ansiosta, kertoo Vaasan kaupunginjohtaja Markku Lumio.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
keltapuseroinen henkilö pitää pientä puista taloa käsisään
Taloyhtiön turvallisuus ja energiatehokkuus: Asiantuntijan neuvot
Turvallisuus ja energiatehokkuus ovat taloyhtiön hallinnan kulmakiviä. Ne eivät ainoastaan suojaa asukkaita ja omaisuutta, vaan myös edistävät kestävää kehitystä ja taloudellista säästöä. Tässä artikkelissa kokoamme yhteen taloyhtiön turvallisuuden ja energiatehokkuuden oivallukset, jotta voit helposti päivittää taloyhtiösi turvallisuus- ja energianhallintastrategiat.JTK-Sähkön asiantuntija-artikkelit tarjoavat syvällistä tietoa ja käytännön vinkkejä näiden tärkeiden teemojen ympäriltä. Olipa kyseessä sähköautojen latausinfrastruktuurin kustannustehokas toteutus, palovaroittimien uusimmat säädökset, tai energiahukan kartoitus, löydät artikkelista ratkaisut, jotka auttavat taloyhtiötäsi pysymään askeleen edellä.
201411_41688.jpg
Tulikiven varaavilla tulisijoilla voi tuottaa puolet pientalon lämpöenergiasta
Teknologian tutkimuskeskus VTT:n, tulisija-­alan toimijoiden ja ympäristöministeriön toteuttamassa Tulisija & lämpö ­‐tutkimusprojektissa on tutkittu erilaisten tulisijojen lämmöntuottokykyä energiatehokkuudeltaan erilaisissa pientaloissa. Tutkimustulosten mukaan hitaasti ja erittäin hitaasti lämpöä luovuttavilla tulisijoilla eli varaavilla tulisijoilla voidaan tuottaa noin puolet pientalon tarvitsemasta lämmöstä ilman, että sisäilman lämpötila nousee liikaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton