• Etusivu
  • Rakentaminen

Asuntomessujen neuvontaklinikoilta apua moniin kysymyksiin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.07.2008
20087_12068.jpg

Sisustussuunnittelija Nina Larsen (vas.) ja suunnittelija Tiina von Hertzen käyvät läpi erilaisia esitteitä, jotka auttavat sisustuksen suunnittelussa.

Pieniä muutoksia omassa kodissa voi tehdä helpolla ja halvalla

Vaasan asuntomessuilla on tänä vuonna neljä neuvontaklinikkaa, joista messuvieras saa apua niin sisustamiseen, rakentamiseen, esteettömyyteen kuin erittäin ajankohtaisiin energiakysymyksiinkin. Klinikoilla messukävijää neuvoo ja auttaa jokaisen alan asiantuntijat.

Sisustussuunnittelija Nina Larsen kertoo, että eniten kysymyksiä tulee liittyen olohuoneeseen tai yleisesti kalusteiden sijoitteluun. Neuvoja kaipaavan messuvieraan kannattaakin ottaa mukaan valokuvia tai muuta materiaalia muutosta kaipaavasta kohteesta. – Mieluiten suosittelisin ottamaan pohjapiirroksen mukaan, mutta myös valokuvat auttavat. Esimerkiksi, jos on kuvia kalusteista, tapetteja tai muuta materiaalia joita miettii miten ne sopivat keskenään, niistä kannattaa ottaa valokuvia mukaan, Larsen neuvoo.

Suunnittelija Tiina von Hertzenin mukaan sisustusklinikalla käyvät messuvieraat ovat pääosin uudisrakentajia, mutta aina ei tarvitse olla remontoimassa tai sisustamassa koko kotia uusiksi. Klinikalta saa hyviä vinkkejä pieniinkin muutoksiin.

– Hyvin suunnitellulla valaistuksella voi tehdä paljon ja siihen kannattaakin kiinnittää huomiota jo asunnon suunnitteluvaiheessa. Neuvoja voi tulla kysymään, vaikka ei olisikaan mitään suurempaa muutosta tekemässä. Pienilläkin asioilla saa suuria muutoksia. Verhojen vaihtaminen makuuhuoneesta olohuoneeseen tai huonekalujen uudelleen sijoittelulla ilmettä saa uusittua halvalla ja helposti, von Hertzen vinkkaa.

Klinikoilla saa myös apua rakentamiseen ja energiaratkaisuihin. Energianeuvontaklinikka tarjoaa messuvieraille energiatietoa, kävijöitä kiinnostaa erityisesti rakentamisen ja asumisen energiatehokkuus. Rakentamisklinikalla vastataan niin rakentamiseen liittyviin teknisiin asioihin kuin vaikka melukysymyksiin. – Joskus tänne tullaan keventämään sydäntä vaikka taloyhtiön sisäisistä asioista, rakennusmestari Urmas Alho naurahtaa.

Esteettömyysklinikalta tietoa asumisen toimivuudesta ja esteettömyydestä

Invalidiliiton esteettömyysprojekti tarjoaa asuntomessuilla ja kolmatta kertaa maksutonta esteettömyysneuvontaa kodin rakentajille ja kaikille muille asiasta kiinnostuneille. Mm. monet lapsiperheet, ikääntyneet ja vammaiset henkilöt haluavat toimivan, turvallisen ja esteettömän kodin ja lähiympäristön, jossa liikkuminen on helppoa. Klinikalta saa sekä yleistä esteettömyysneuvontaa että opastusta omaan rakennushankkeeseen.

Esteettömyysklinikka sijaitsee sisääntulon vieressä olevassa Vaasa Plaza –teltassa. Klinikka on avoinna jokaisena messupäivänä klo 12-18. Halutessaan klinikalta voi varata etukäteen 45 minuutin pituisen keskusteluajan numerosta 044 765 0407. Samalla saa tietoa esimerkiksi siitä, minä päivinä päivystysvuorossa on arkkitehti tai muu rakennusalan ammattilainen tai milloin saa palvelua ruotsinkielellä. Klinikalle voi tulla pistäytymään ilman ajanvaraustakin. Klinikalla on käytössä induktiosilmukka.

Esteettömyysklinikalta saa myös Invalidiliiton esteettömyysprojektin uuden julkaisun Katse kotiin – tietoa toimivasta asumisesta. Maksuton opas kertoo, mitä kannattaa huomioida asuntoa hankkiessa, jotta onnistuisi löytämään mahdollisimman hyvin omiin toiveisiin ja tarpeisiin vastaavan kodin. Opas on kattava tietopaketti asunnon ja sen ympäristön toimivuudesta asiantuntijoiden ja asukkaiden haastatteluilla höystettynä. Oppaan liitteenä on Esteettömän asumisen tarkistuslista, jonka avulla voi helposti selvittää asumisen toimivuuden kannalta tärkeimmät seikat uutta kotia hankkiessa tai rakentaessa.

Monipuolista esteettömyystietoa on saatavilla myös internetistä osoitteessa www.esteeton.fi. Verkkosivusto palvelee niin suunnittelun ja rakentamisen ammattilaisia ja paikallistoimijoita kuin kuluttajiakin.

Myös asuntomessujen esittelytalojen esteettömyyttä parannettu

Invalidiliiton tekemän kartoituksen mukaan Vaasan asuntomessutalojen esteettömyydessä on ollut parantamisen varaa. Ensimmäisen messuviikon aikana tehtiin kartoituksen pohjalta korjauksia niin, että talojen esteetöntä kulkua ensimmäisiin kerroksiin on parannettu.

- Messuluetteloissa esteettömäksi mainituissa kohteissa 14, 17, 22, 24, 31 ja 43 on viime viikon aikana tehty luiskat siten, että ensimmäiseen kerrokseen pääsee myös pyörätuolilla. Olemme myös parantaneet ensiapupisteen ja muksulan esteettömän reitin viitoitusta, kertoo projektijohtaja Pasi Hulkkonen Suomen Asuntomessuilta.

Invalidiliiton tekemän kartoituksen mukaan messualueen esteettömyys on samaa luokka kuin viime vuonna Hämeenlinnassa, mutta wc-tilat ovat esteettömyyden osalta parempia kuin koskaan aiemmin. Myös esteettömät autopaikat on hyvin sijoitettu. Ulkonäyttelykohteissa toivottiin jatkossa parannuksia niin, etteivät näytteilleasettajat laittaisi esittelytilojaan "kontteihin" pyörien päälle.

Rakentaminen
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20125_30922.jpg
Pihakivien hoito- ja kunnossapito
Ruduksen pihakivet ja -laatat valmistetaan korkealaatuisesta betonista. Säännöllinen lehtien ja roskien harjaus sekä silloin tällöin tehty vesipesu pitävät kiveykset siistinä.
20133_34201.jpg
Korjausrakentamisen ja remontoinnin energiamääräykset
Energiamääräykset koskevat 1.9.2013 alkaen myös korjausrakentajaa ja remontoijaa. Luvanvaraisissa korjaus- ja muutostöissä on tarkasteltava mahdollisuutta energiatehokkuuden parantamiseen samalla, kun muutostyöhön ryhdytään. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?
201411_41688.jpg
Tulikiven varaavilla tulisijoilla voi tuottaa puolet pientalon lämpöenergiasta
Teknologian tutkimuskeskus VTT:n, tulisija-­alan toimijoiden ja ympäristöministeriön toteuttamassa Tulisija & lämpö ­‐tutkimusprojektissa on tutkittu erilaisten tulisijojen lämmöntuottokykyä energiatehokkuudeltaan erilaisissa pientaloissa. Tutkimustulosten mukaan hitaasti ja erittäin hitaasti lämpöä luovuttavilla tulisijoilla eli varaavilla tulisijoilla voidaan tuottaa noin puolet pientalon tarvitsemasta lämmöstä ilman, että sisäilman lämpötila nousee liikaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton