• Etusivu
  • Rakentaminen

Asuntomessuilla Valkeakoskella tavoitteena esitellä erilaisia ja näyttäviä pihoja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2024
20089_12792.jpg

Valkeakoskella kesällä 2009 järjestettäville asuntomessuille toteutetaan kaksi messupihaa opiskelijasuunnittelukilpailun voittajien ehdotusten pohjalta. Pihasuunnittelukilpailu on suunnattu Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan-yksikön maisemasuunnittelun koulutusohjelman opiskelijoille. Hämeen ammattikorkeakoulu ohjaa kilpailuun osallistuvien opiskelijoiden suunnitteluprosessia osana heidän syventäviä opintojaan.

Opiskelijoiden tehtävänä on suunnitella erityylisiä ja erilaisia ideoita soveltavia, arkkitehtuuriin sopivia pihoja kahteen messukohteeseen. Kilpailuehdotukset arvioi Hämeen ammattikorkeakoulun ja Valkeakosken kaupungin edustajista koostuva palkintolautakunta. Molemmasta kilpailukohteesta valitaan kolme parasta eri näkökulmasta tehtyä ehdotusta, joille jaetaan palkintoina 300 euroa (1.), 200 euroa (2.) ja 100 euroa (3.).
- Yleinen kiinnostus piha- ja puutarharakentamiseen on ollut kasvussa viime vuosina. Tavoitteenamme on esitellä messuilla vaihtelevia ja näyttäviä pihoja. Tähän tavoitteeseen opiskelijasuunnittelukilpailu sopii erinomaisesti: opiskelijoilta odotetaan uusia ja ennakkoluulottomia ideoita piharakentamiseen, Valkeakosken asuntomessujen projektipäällikkö Arto Vuorijärvi sanoo.
Kaikki asuntomessualueen tontit ovat suuria, keskimäärin noin 1 300 neliötä, joten mahdollisuudet monipuoliseen piha- ja puutarharakentamiseen ovat erittäin hyvät. Toisessa kilpailuun valitussa kohteessa, Kodikas-Talot Oy:n messutalon pihassa, on tarkoitus toteuttaa esteettömyyden vaatimukset, joten luonteva tasoerojen häivyttäminen tuo haasteellisuutta suunnitteluun. Toisessa kilpailukohteessa, Rakteekki Ky:n messutontilla, haastetta tarjoaa oleskelupihan sijoittuminen rakennusten ja tien väliin.
- Opiskelijoillemme pihasuunnittelukilpailu tarjoaa loistavan tilaisuuden harjoitella koko suunnitteluprosessin hallintaa. Kilpailu on samalla hieno mahdollisuus saada julkisuutta omille suunnittelutaidoilleen, maisemasuunnittelun koulutusohjelman lehtori Outi Tahvonen Hämeen ammattikorkeakoulusta sanoo.
Hämeen ammattikorkeakoulun maisemasuunnittelun opiskelijoiden kädenjälki on nähtävissä myös asuntomessualueen viherrakentamisessa: messualueella sijaitseva Taikatilukset-puistoalue toteutetaan heidän suunnitelmiensa pohjalta. Taikatiluksilla nähdään messujen aikana Valkeakosken kuvataidekoulun oppilaiden tekemää ympäristötaidetta.

Energiatehokasta rakentamista luonnonläheisessä ympäristössä

Valkeakosken asuntomessuille rakentuu kaikkiaan noin 40 messukohdetta. Asuntomessualueen salliva asemakaava mahdollistaa monipuolisen talokokonaisuuden rakentumisen aina sadan neliön moderneista mummonmökeistä noin 400 neliön kivitaloihin. Suurta yleisöä kiinnostavat puurakenteiset valmistalot ovat alueella hyvin edustettuina. Messuilla on haluttu esitellä myös pieniä, kohtuuhintaisia ja nopeasti rakentuvia pientaloja.
Energiatehokas rakentaminen on vahvasti esillä Valkeakosken asuntomessuilla. Suurta kiinnostusta herättäviä kohteita ovat erityisesti passiivienergiatalot, joita Lintulan messualueelle rakentuu useita. Suomessa vielä harvinaisten passiivienergiatalojen lämmitysenergian tarve on vain noin neljänneksen uuden tavanomaisen talon tarpeesta.
Asuntomessut järjestetään Valkeakoskella 10.7.–9.8.2009 yhteistyössä Suomen Asuntomessujen ja Valkeakosken kaupungin kanssa.

20089_12793.jpg
Rakentaminen
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.
202211_80178.jpg
Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto. Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:
20081_8031.jpg
Kukkapenkki muurikivistä
Matalaan muuriin istutettu kukkaryhmäTasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.
20213_69461.jpg
Hyvin hoidettu piha kasvattaa kiinteistön arvoa
Piha on taloyhtiön käyntikortti. Huolellisesti hoidetut piha-alueet ja ajallaan tehdyt pihan pintojen korjaukset auttavat säilyttämään ja nostamaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden arvoa. Pihan kunto on jokaisen kävijän nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja on vierailijaa vastassa ensimmäisenä. Rakennusten kunnon arvioimiseen taas täytyy usein perehtyä tarkemmin.
20113_24764.jpg
Katon tuuletus ja läpiviennit
Rakennusmääräyskokoelman määräysten mukaisesti yläpohjan kerrokset ja katon tuuletus on suunniteltava ja rakennettava niin, ettei kattoon kerry vesihöyryn diffuusion tai ilmavirtausten vuoksi haitallisessa määrin kosteutta. Kenties tärkein tavoite on, että rakenteisiin mahdollisesti pääsevä kosteus myös kuivuu riittävän nopeasti eikä ehdi aiheuttaa vaurioita.Kattorakenteiden tuuletus vaatii esteettömän ilmankulun. Aluskatteen alapuolinen tila voidaan tuulettaa päätykolmioissa olevilla, tuuletusritilöillä varustetuilla tuuletusaukoilla tai vaihtoehtoisesti tila voidaan tuulettaa katon läpi tulevien tuuletusputkien kautta. Yhtenä vaihtoehtona on harjatuuletin. Tärkeintä on huolehtia riittävästä tuuletuksesta. Mikäli tuuletus ei ole riittävää, kattorakenteet voivat homehtua tai eristekerrokset voivat olla jatkuvasti kosteita, mikä heikentää niiden eristävyyttä.Vesikaton on estettävä sadeveden, lumen ja sulamisveden tunkeutuminen kattorakenteisiin, seiniin ja sisätiloihin. Näin ollen myös tuuletusputkien ja kaikkien katon läpivientien tulee olla riittävän tiiviitä.Paloteknisten vaatimusten kiristymisen myötä on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota myös hormin ja piipun läpivienteihin. Väli- ja yläpohjan läpivientien ohella yhtä tärkeä on varmistaa paloturvallinen ja vesitiivis vesikaton läpivienti.Tuorein VILPE®-uutuus on palotekniset testit läpäissyt ja VTT:n sertifioima Piippu-läpivienti (VTT Sertifikaatti nro VTT-C-6081-10). Tuote on tarkoitettu pyöreiden eristettyjen teräspiippujen läpivienniksi ja se sopii kaikille katemateriaaleille (tiili, pelti, huopa). Läpivientipaketin osat läpivientiosa, pellityssarja, aluskatteen tiiviste ja pellityssarjan kiinnityslistat valitaan katemateriaaliin sopiviksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton