• Etusivu
  • Talo

Artek - taidetta ja teknologiaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.01.2008
20081_8506.jpg

Artek tunnetaan klassikoista, jotka ovat aina ajankohtaisia. Alvar Aallon ajaton muotoilu, puhdas muotokieli, kestävyys ja korkea laatu ovat olleet Artekin suosion tae jo 70 vuoden ajan.

Artekin laajaa kaluste- ja valaisinmallistoa monine variaatioineen voidaan käyttää monipuolisesti kodeissa, toimistoissa ja muissa julkisissa tiloissa. Tämä 30-luvulla syntynyt laaja ja ajaton mallisto on edelleen maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen.

Artekin perusti vuonna 1935 neljä nuorta suomalaista, Alvar ja Aino Aalto, Maire Gullichsen ja Nils-Gustav Hahl. Arkkitehti Alvar Aalto tunnetaan muodon ja mittakaavan mestarina. Hän saavutti urallaan pysyvän aseman yhtenä modernin arkkitehtuurin merkittävimmistä nimistä. Huonekalusuunnittelu oli Alvar Aallolle luonnollinen osa hänen arkkitehtuuriaan.

Artek on alusta alkaen ollut myös vahva kulttuurivaikuttaja. Maire Gullichsenin johdolla Artek järjesti useita maailmankuulujen taiteilijoiden näyttelyitä ja edustaa edelleen uusia eurooppalaisia virtauksia muotoilun ja kulttuurin saralla.

Ydinarvot

20081_8507.jpg

Ihmisläheinen modernismi

Alvar ja Aino Aalto loivat moderniin sisustukseen oman lämpimän ja ihmisläheisen tyylin, jossa luonto oli suuri inspiroija. Parhaita esimerkkejä tästä ovat Aaltojen koti Helsingissä ja Villa Mairea Noormarkussa - yksi maailman kuuluisimmista yksityistaloista.

Innovatiivinen muotoilu

Mestarillisen muodon ohella Aalto kehitti myös täysin uusia teknisiä ratkaisuja puun taivuttamiseen ja suomalaisen koivun hyödyntämiseen kalusteissa. Aallon kolmijalkainen jakkara vuodelta 1933 oli syntyessään sensaatio muotoilumaailmassa ja alkusysäys koko modernille skandinaaviselle muotokielelle.

Laatu

Artek sitoutuu edelleen laatuun ja jatkuvuuteen. Ammattipuusepän käsityötaito varmistaa jokaisen Aalto-tuotteen laadun ja huolellisen viimeistelyn. Tiedämme, että huonekalu on parhaimmillaan elinikäinen hankinta, jonka arvo henkilökohtaisen sisustuksen osana ainoastaan kasvaa käyttövuosien myötä.

Artek ja ympäristö

Artekin tuotteet on tehty kotimaisesta koivusta. Massiivikoivun käytön ansiosta liimojen ja lakkojen käyttömäärät ovat minimaaliset, ja syntynyt puujäte voidaan käyttää kokonaan tehdastilojen lämmitykseen. Näin jätteen määrä tehtaalta on mahdollisimman pieni. Loppujen lopuksi tärkeisn ymprätistöarvo Artek-huonekaluissa on niiden pitkä käyttöikä, mikä on todistettu 70 viimeisen vuoden aikana. Yksityiskohtainen ympäristöpolitiikkamme ja tuotannon kuvaus on luettavissa kokonaisuudessaan kotisivuiltamme.

Taivutettu massiivipuu

Jokainen Aalto-kaluste on käsin tehty. Aalto-jakkarasta, -tuoleista ja -pöydistä tuttu L-jalka on paras esimerkki tuotannon huolellisuudesta, ja siitä on muodostunut tunnusmerkki koko Aalto-mallistolle. Jalka on massiivikoivua, joka on taivutettu vain viiden lyhyen lamellin avulla muotoonsa Aallon 30-luvulla patentoimalla menetelmällä. Jo metsässä tarkoin valittu raaka-aine kuivataan tehtaalla ensin kuuden kuukauden ajan tasaisen laadun varmistamiseksi. Ennen kuin L-jalka on valmis, se on läpikäynyt kymmeniä tuotantovaiheita parhaiden puuseppien käsissä.

70 vuoden kokemus ja perinteisten tuotantomenetelmien jatkuvuus takaavat sen että Aalto-tuotteet ikääntyvät tyylikkäästi ja kestävät sukupolvelta toiselle.

20081_8505.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20207_65741.jpg
Vinkkejä pihakivetyksiin Tuusulan Asuntomessuilta
Tuusulan Rykmentinpuistoon on rakentunut viihtyisä asuntomessualue, jossa on esillä 41 messukotia. Olemme seuranneet alusta alkaen Syvälähden perheen taloprojektia kohteessa 24 (Omatalo Kulma), mutta alueen rakentumisen edetessä katsahdamme messukohteisiin myös piharakentamisen näkökulmasta. Pihojen rakentamien on jo hyvässä vauhdissa.Tutustu kohteisiin >>
20077_5729.jpg
Asuntomessut käynnistyivät
Viiden ensimmäisen päivän jälkeen kävijöitä jo yli 26 000Asuntomessut Hämeenlinnassa ovat päässeet hyvin käyntiin, ja kävijöitä on riittänyt säästä riippumatta. Yhteensä Harvoilanmäen messualueella on ensimmäisen viiden päivän aikana vieraillut jo 26 397 kävijää. Messujärjestäjät ovat tyytyväisiä tapahtumaan, ja esimerkiksi pysäköintijärjestelyt sujuvat avajaispäivän aamun ruuhkaa lukuun ottamatta sujuvasti. Messujen aukioloaikaa on tänä vuonna myöhennetty tunnilla: messuilla voi vierailla yhdentoista ja seitsemän välillä.
Lumon lasiterassi Espoo 1
Näin hankit terassilasituksen
Lumon terassilasituksen hankinta on todella helppoa. Lumon hoitaa koko prosessin aina suunnittelusta asennukseen niin, että sinulle jää vain pohdittavaksi, mihin kaikkeen aiot käyttää uutta lisätilaasi. Varaamalla Lumonilta maksuttoman suunnittelukäynnin, asiantuntijat suunnittelevat lasituksen kanssasi tarpeidesi mukaiseksi, ottaa tarvittavat mitat terassisuunnitelmaa varten ja laatii sinulle tarjouksen.
202210_79729.jpg
Mistä vinkit ja neuvot rakentajalle ja remontoijalle?
Siinähän se on, rakennus- tai remonttiprojekti. Väliseinät pitäisi rakentaa, mutta mikä on oikea tapa? Entä miten voi ottaa huomioon ääneneristyksen? Omatoimirakentajalle ja -kunnostajalle voi helposti mennä niin sanotusti sormi suuhun miettiessään, miten toteuttaa kestävät ratkaisut niin, että ne ovat myös kerralla oikein tehdyt? Rakentamisessa kun on monta toisiinsa kytkeytyvää seikkaa, jotka vain tarvitsee tietää tehdessään. Ensikertalainenkaan ei toki jää yksin, sillä kevytrakentamisessa auttavan kätensä ojentaa Gyproc Asennuskirja.
20094_16507.jpg
Vältä tulipalot mökillä
Kesämökillä tulipalo voi saada alkunsa tulisijoista, sähkölaitteista tai kaasulaitteista. Käyttämällä hyväkuntoisia laitteita oikein sekä pitämällä niistä hyvää huolta voit välttää onnettomuudet.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Keittiön välitilan panelointi?
Kysymys:Tarvitseeko keittiön välitilan panelointi koolausta vai voiko liimata suoraan seinään? Entä tarvitseeko maalattua panelia käsitellä vielä venelakalla? Jos tarvitsee niin käsitelläänkö pinta asennuksen jälkeen vai jokainen yksittäinen paneelinpätkä erikseen ennen asennusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton