• Etusivu
  • LVI

Mitä nollaenergiatalo tarkoittaa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 04.04.2013
201211_33043.jpg

Hyvinkään asuntomessuille rakennettava nollaenergiatalo Villa ISOVER.

Nettonollaenergiatalo, on rakennus, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa käytettäväksi talon ulkopuolella yhtä paljon kuin se käyttää taloon tuotua energiaa. Nettonollaenergiatalo voi perustua joko käytettävään energiaan tai käytettävään primäärienergiaan. Talon ulkopuolisella käytöllä tarkoitetaan energian syöttämistä esimerkiksi sähköverkkoon, sähköauton lataamista tai aurinkolämmön käyttöä viereisissä rakennuksissa samassa taloyhtiössä.

Lähes nollaenergiatalo (Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi EPBD) on rakennus, jonka energiantarpeesta katetaan merkittävä osa rakennuksessa tai sen läheisyydessä tuotettuna uusiutuvana energiana. Uusiutuviin polttoaineisiin perustuva kaukolämpö lasketaan rakennuksen läheisyydessä tuotetuksi uusiutuvaksi lämpöenergiaksi, mutta sähkön ja lämmön yhteistuotannon sähköä ei lasketa uusiutuvaksi sähköenergiaksi. Uusiutuvia energialähteitä ovat mm. aurinkolämpö, aurinkosähkö, talossa tai sen läheisyydessä talon tarpeisiin tuotettu tuulivoima ja maalämpöjärjestelmällä maasta tuotettava maalämpö.

Nollaenergiatalo on nykypäivää - tutustu

Nollaenergiatalo kilpailussa - Suunnittelun reunaehdot

Jotta rakennus pystyisi tuottamaan energiaa vastaavan määrän, kuin sen vuotuinen kulutus on, sen pitää olla kulutukseltaan erittäin pihi. Niinpä koko perusta nollaenergiatalon filosofiassa on ensin minimoida kulutus ottaen kuitenkin huomioon talouden ja tekniikan realiteetit ja sen jälkeen kattaa tarvittava vähäinen energiatarve uusiutuviin energioihin perustuen paikallisesti. Seuraavassa on esitetty nollaenergiapientalon lämpöhäviöiden minimoimiseksi vaadittavia suunnittelun reunaehtoja.

U-arvot:

Ulkoseinä 0,08
Yläpohja 0,06
Alapohja 0,09
Ikkunat 0,7
Ovet 0,7

Ilmanvaihdon lämmön talteenoton hyötysuhde ≥80% Ilmanvuotoluku q50 ≤0,4

Esimerkit normaalista ja passiivirakenteisesta ulkoseinästä:

Ulkoseinä, U-arvo 0,17 W/m2K
Ulkoseinä, U-arvo 0,17 W/m2K
Ulkoseinä, U-arvo 0,078 W/m2K
Ulkoseinä, U-arvo 0,078 W/m2K

Lähes nollaenergiatalo ja nettonollaenergiatalo energiaratkaisut esimerkkejä:

Lähes nollaenergiatalo 150m²:Nettonollaenergiatalo 150m²:
Energiantarve vuodessa yhteensä 10 200 kWh:Energiantarve vuodessa yhteensä 8 250 kWh:
  • Tilojen ja veden lämmityksen energiantarve 6 000 kWh, joka katetaan maalämpöpumpulla, jonka ostosähkön kulutus on 2 000 kWh
  • Tilojen ja veden lämmityksen energiantarve 4 500kWh, katetaan maalämpöpumpulla, jonka ostosähkön kulutus on 1 500kWh.
  • Sähköenergian käyttö (maalämpöpumppu, talous- ja muu kiinteistösähkö yhteensä): 6 200 kWh katetaan talossa tuotettavalla energialla ja verkkosähköllä
  • Sähköenergian käyttö (maalämpöpumppu, talous- ja muu kiinteistösähkö yhteensä): 5 250 kWh, katetaan verkkosähköllä.
Energian tuotanto rakennuksessa vuodessa:Energian tuotanto rakennuksessa vuodessa:
  • Aurinkosähkö: 3 750 kWh eli 60% kokonaiskulutuksesta, noin 40 m² paneelipinta-ala. Energia käytetään talossa.
  • Aurinkosähkö: 5 250 kWh eli 100% kokonaissähkön kulutuksesta, noin 55m² paneelipinta-ala. Energia syötetään joko sähköverkkoon tai muuhun talon ulkopuoliseen käyttöön.

Rakenteilla oleva nollaenergiatalo

ISOVER järjesti yhdessä Rakennuslehden, SAFAN ja WWF:n kanssa arkkitehtikilpailun, jonka tavoitteena oli löytää nollaenergiarakentamisen haasteisiin vastaava arkkitehtonisesti ja asumislaadultaan korkeatasoinen ja toteuttamiskelpoinen pientaloratkaisu.

Kilpailuun tuli ehdotuksia kaiken kaikkiaan 81 kappaletta. Joukossa oli useita hienoja ja monipuolisia, myös uudella tavalla ajateltuja, nollaenergialähtökohdasta rakentuvia pientaloja. Kilpailun tulos osoitti, että on mahdollista toteuttaa arkkitehtonisesti korkeatasoisia, erittäin energiatehokkaita pientaloja, jotka kohtuullisella teknisellä varustuksella pystyvät itse tuottamaan tarvitsemansa energian.

Tutustu nollaenergiatalo Villa ISOVERiin tästä

Suunnitelmia nollaenergiatalo Villa ISOVERin sisustuksesta.
Suunnitelmia nollaenergiatalo Villa ISOVERin sisustuksesta.
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.
20164_46167.jpg
Keskuspölynimuri takaa hyvän ja raikkaan sisäilman
Nykyään lähes kaikkiin uusiin omakotitaloihin Pohjoismaissa asennetaan keskuspölynimurijärjestelmä tai valmius keskuspölynimurille. Kotimainen Allaway on tuotekehittänyt integroidun kokonaisjärjestelmän, jossa kaikki järjestelmän osat on suunniteltu ja testattu toimimaan keskenään. Tämä takaa käyttäjälleen pitkäikäisen ja kestävän järjestelmän.Valikoimasta löytyy kattavat ratkaisut omakotitaloihin, rivi-, kerrostalohuoneistoihin sekä muihin erikoiskohteisiin (veneisiin, linja- ja asuntoautoihin). Lisäksi Allawaylta löytyy ammattilaisjärjestelmät ammattikohteisiin kuten hotelleihin ja päiväkoteihin.
200710_7198.jpg
Osaava urakoitsija auttaa
Ammattitaitoinen ilmanvaihtourakoitsija auttaa rakentajaa juuri hänen taloonsa, perheeseensä ja asumistarpeisiinsa soveltuvan ilmanvaihtojärjestelmän valinnassa. Ilmanvaihtokoneen tulee olla tarkasti käyttökohteen mukaan mitoitettu.- Koen ongelmaksi sen, että valmistalopakettiin sisällytetyt ilmanvaihtokoneet ovat usein liian pieniksi mitoitettuja. Ne on usein valittu valmistajien tarjonnan halvimmasta päästä. Ilmanvaihtokoneen tulee myös soveltua valittuun lämmitysmuotoon ja lämmönjakoon. Tämä ei useinkaan ole tiedossa talopakettia valittaessa, sanoo Jorma Luoma, yrittäjä hämeenlinnalaisesta JJA Ilmastointi Oy:stä.Vuonna 1989 perustettu yritys on erikoistunut uudisrakennusten ilmanvaihtourakointiin ja työllistää kolme henkilöä. Yritys toteuttaa hajautettuun ilmanvaihtoon perustuvia ratkaisuja lähinnä Hämeenlinnan läheisyydessä ja pääkaupunkiseudulla. Kohteet ovat sekä pientaloja että kerrostaloja, joissa hajautetut huoneistokohtaiset ilmanvaihtoratkaisut ovat lyöneet itsensä läpi.Jorma Luoma myöntää urakoitsijan joutuvan hankalaan tilanteeseen, kun urakoitsija tulee keskustelemaan rakentajan kanssa ilmanvaihtourakasta kohteeseen, jonne on jo valittu tarpeisiin sopimaton kone.
20129_32367.jpg
Mitä E-luku kertoo rakennuksen energiatehokkuudesta?
Uudet rakennusten energiatehokkuusmääräykset tulivat voimaan heinäkuussa 2012. Niissä uutena vaatimuksena otettiin käyttöön rakennuksen kokonaisenergiankulutus. Rakennuksen kokonaisenergiankulutukselle on asetettu rakennustyypeittäin vaatimusarvo eli E-luku, jota ei suunnittelussa saa ylittää. Tämän E-lukuvaatimuksen täyttyminen osoitetaan laskennallisesti.Lämmitysmuoto vaikuttaa suoraan E-lukuunSuurin E-lukuun vaikuttava tekijä on rakennuksen tilojen ja käyttöveden lämmitykseen käytettävä energiamuoto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton