KotiOptimi - Ohjeet - Suunnittelu ja muut kustannukset

Suunnittelu ja muut kustannukset ovat kalustuksen jälkeen se kaikkein eniten vaihtuva kustannusosio. Tästä syystä kyseiset kustannukset tulisikin jokaisen käydä huolelllisesti omakohtaisesti lävitse. Kustannusarvioon on sisällytetty vain valkoisessa ruudukoissa näkyvät hinnat, niiden vieressä näkyy kyseisen osion viitteelisiä arvoja.

1. Tontin vuokra / ostaminen

Kustannuksiin vaikuttaa luonnollisesti paikkakunta sekä se ostaako vaiko vuokraako tontin. Tonttikaupasta menevät varainsiirtovero sekä kaupanvahvistajan palkkio ovat sen sijaan samat koko maassa.

2. Suunnittelu

Tasosta ja kohteesta riippuen suunnittelukustannukset voivat helposti vaihdella 8000-30000 euron välillä. Talopakettikaupassa kyseiset suunnitelmat sisältyvät yleensä paketin hintaan.

3. Liittymät

Liittymien kustannukset ovat myös erilaisia eri paikkakunnilla, viereisessä taulukossa näet suuntaa näyttäviä liittymiskustannuksia.

4. Rakennusluvat ja -tarkastukset

Myös itse rakennuslupien haku sekä kunnalta tilattavat erilaiset mittaukset ja tarkastukset maksavat. Näissäkin kustabnnuksissa on paikkakuntakohtaisia eroja muta erot eivät ole merkittäviä.

5. Rakennustyön valvonta

Rakennustyön valvojat vastaavat rakennustöiden edistymisestä vaadittujen säännösten mukaisesti. Eroja kustannuksiin tulee helposti valvojan työn sovitusta laajuudesta ja työmaalla tarvittavien käyntien määrästä. Ruudukoissa annetut hinnat keskimääräisiä.

6. Työmaakopit ja -wc:t

Työmaalle kannattaa jo alkuvaiheessa järjestää lukittavat tilat tavaroiden ja työkalujen varastoimiseen, työntekijöiden taukotilat sekä tietysti wc-mahdollisuudet. Viereisen taulukon viitehintoja huomattavasti kalliimmaksi tulee jos työntekijät käyvät ko. tilojen puuttumisen vuoksi lähistöllä sijaitsevalla huoltoasemalla tarpeillaan ja tauoillaan.

7. Rakennusaikaiset vakuutukset

Rakennuksella työskentelevä palkattu sekä talkootyövoima on vakuutettava lakisääteisillä vakuutuksilla.

8. Työntekijän palkkauskulut

Työntekijän kokonaiskustannuksen saat kun vaihdat ruudukkoon hänelle maksamasi tuntipalkan. Oletushintana on ilmoittamasi rakennuspaikkakunnan arvioitu keskipalkka.

9. Rakennuttaminen

Rakennuttamiskuluihin vaikuttavat rakennusaika, paikkakunta sekä itse rakennuskohteen vaikeusaste ja koko.

10. Muut työmaakustannukset

Osion kustannukset ovat riippuvaisia rakennuksen kerroslukumäärästä, runko- ja julkisivuratkaisuista sekä toteutetusta työjärjestyksestä ja aikataulusta.
 
Päivitetty
3.1.2013