1. Rakennuksen perustiedot
Asuinkerrosten määrällä tarkoitetaan kokonaan maan päällä olevien kerrosten määrää.
2. Maa- ja pohja rakenteet
Raivattavan puuston alueksi lasketaan vähintään kaksi metriä rakennuksen mittoja isompi alue. Jos paalutustarve / -määrä ei ole vielä tiedossa, voidaan sitä kuitenkin arvioida alueen muiden rakennusten paalutustarpeen mukaan.
3. Perustus
Samassa rakennuksessa voi olla esimerkiksi terassin pilariperustusta ja itse rakennuksen antura + sokkeliperustusta. Tästä eteenpäin kysytään myös työvaiheen teettämistapaa, kokonaisurakassa urakoitsija hoitaa kaiken ja laskee myös työlle ja tarvikkeille omat katteensa mutta myös riskit jäävät kokonaan urakoitsijalle. Työurakassa urakoitsija arvioi työn määrän sekä lisää siihen omat katteensa ja sinä hoidat tarvikkeet työmaalle, tällöin tarvikkeiden kate lasketaan rakentajalle oman työn osuudeksi.
4. Alapohja
Valitse ensin haluamasi energiataso jonka jälkeen rakennevalikko näyttää sinulle sen mukaiset rakennevaihtoehdot. Ohjelma arvioi alapohjan määrän aiemmin syöttämiesi tietojen pohjalta, kun suunnitelmasi ovat valmiina tarkenna kyseiset mitat.
5. Ulkoseinä, runkorakenne
Valitse ensin haluamasi energiataso jonka jälkeen rakennevalikko näyttää sinulle sen mukaiset rakennevaihtoehdot. Ohjelma arvioi ulkoseinän metrimäärän aiemmin syöttämiesi tietojen pohjalta, kun suunnitelmasi ovat valmiina tarkenna kyseiset mitat.
6. Yläpohja
Valitse ensin haluamasi energiataso jonka jälkeen rakennevalikko näyttää sinulle sen mukaiset rakennevaihtoehdot. Ohjelma arvioi yläpohjan määrän aiemmin syöttämiesi tietojen pohjalta, kun suunnitelmasi ovat valmiina tarkenna kyseiset mitat.
7. Vesikatto
Ohjelma arvioi vesikatteen määrän syöttämiesi tietojen perusteella, kun suunnitelmasi ovat valmiita tarkenna mitat. Kattosilta kulkee lapetuikkailta piipulle ja lumiesteitä tarvitaan suojaamaan kaikki katon alla menevät kulkutiet.
8. Ulko-ovet ja ikkunat
Ulko-ovella tarkoitetaan pääovea, parvekkeen ovi on myös puutarhan ovena tai kodinhoitohuoneen ovena. Ikkunoiden määrä ja yhetiskoko vaikuttaa oleellisesti kustannusarvioon joten ne tulee ehdottomasti tarkentaa kun piirustukset ovat valmiita.
9. Julkisivut
Myös julkisivussa on usein kahta eri verhoustapaa, esimerkiksi muuratussa julkisivussa ikkunoiden yläosa voi olla panelia yms. Julkisivukorkeudella tarkoitetaan julkisivuverjhouksen näkyvää osaa pitkällä seinällä, eli mittaa sokkelin yläreunasta räystään alapintaan.
10. Välipohja
Välipohjia ei 1-kerroksisessa rakennuksessa ole, mutta esimerkiksi kellarillisessa 1,5 kerroksisessa talossa niitä useimmin on jo kahdella eri rakenteella tehtynä.
11. Väliseinät ja ovet
Väliseinärakenteita voi talossa olla jo useampia. Pesutilat ovat yhä useammin muurattuja. Mikäli laatoitettavia seiniä tehdään puurungolla tulisi runkojaon olla 400 mm. Puurakenteiset seinät suositellaan kaikki äänieristettäviksi.
12. Sisäpintarakenteet
Eri huonetilojen pintarakenteet käydään huonekohtaisesti läpi edellisessä Huonetilat -valikossa.
13. Kalustus ja koneistus
Keittiön kodinkonepaketti pitää sisällään jääviileäkaapin, pakastekaapin, liesitason, erillisuunin, astianpesukoneen sekä liesituulettimen.
14. Tulisijat ja hormistot
Jokainen tulisija vaatii oman horminsa. Teräselementtihormi lähtee yleensä aina tulisijan päältä. Myös kevytsoraelementtihormi boi lähteä tulisijan päältä, tiilihormisto sen sijaan lähtee aina tulisijan takaa tai vierestä.
15. LVIS ja muu tekniikka
Lämmöntuottojärjestelmällä tarkoitetaan ensisijaista lämmöntuottotapaa. Lisäebnergialla ei tarkoiteta mahdollisia takkoja vaan lämmöntuotossa päälämmönlähteen lisänä käytettävää energialähdettä. Lämmönjakotapoja on usein kahta eri tapaa, yläkerta pattereilla ja alakerta lattialämmityksellä tms.
16. Piharakenteet
Piharakenteissa tällä hetkellä vain nurmikko mutta niitä tullaan lisäämään lähiaikoina.