KotiOptimi - Ohjeet - Rakenteet

1. Rakennuksen perustiedot

Asuinkerrosten määrällä tarkoitetaan kokonaan maan päällä olevien kerrosten määrää.

2. Maa- ja pohja rakenteet

Raivattavan puuston alueksi lasketaan vähintään kaksi metriä rakennuksen mittoja isompi alue. Jos paalutustarve / -määrä ei ole vielä tiedossa, voidaan sitä kuitenkin arvioida alueen muiden rakennusten paalutustarpeen mukaan.

3. Perustus

Samassa rakennuksessa voi olla esimerkiksi terassin pilariperustusta ja itse rakennuksen antura + sokkeliperustusta. Tästä eteenpäin kysytään myös työvaiheen teettämistapaa, kokonaisurakassa urakoitsija hoitaa kaiken ja laskee myös työlle ja tarvikkeille omat katteensa mutta myös riskit jäävät kokonaan urakoitsijalle. Työurakassa urakoitsija arvioi työn määrän sekä lisää siihen omat katteensa ja sinä hoidat tarvikkeet työmaalle, tällöin tarvikkeiden kate lasketaan rakentajalle oman työn osuudeksi.

4. Alapohja

Valitse ensin haluamasi energiataso jonka jälkeen rakennevalikko näyttää sinulle sen mukaiset rakennevaihtoehdot. Ohjelma arvioi alapohjan määrän aiemmin syöttämiesi tietojen pohjalta, kun suunnitelmasi ovat valmiina tarkenna kyseiset mitat.

5. Ulkoseinä, runkorakenne

Valitse ensin haluamasi energiataso jonka jälkeen rakennevalikko näyttää sinulle sen mukaiset rakennevaihtoehdot. Ohjelma arvioi ulkoseinän metrimäärän aiemmin syöttämiesi tietojen pohjalta, kun suunnitelmasi ovat valmiina tarkenna kyseiset mitat.

6. Yläpohja

Valitse ensin haluamasi energiataso jonka jälkeen rakennevalikko näyttää sinulle sen mukaiset rakennevaihtoehdot. Ohjelma arvioi yläpohjan määrän aiemmin syöttämiesi tietojen pohjalta, kun suunnitelmasi ovat valmiina tarkenna kyseiset mitat.

7. Vesikatto

Ohjelma arvioi vesikatteen määrän syöttämiesi tietojen perusteella, kun suunnitelmasi ovat valmiita tarkenna mitat. Kattosilta kulkee lapetuikkailta piipulle ja lumiesteitä tarvitaan suojaamaan kaikki katon alla menevät kulkutiet.

8. Ulko-ovet ja ikkunat

Ulko-ovella tarkoitetaan pääovea, parvekkeen ovi on myös puutarhan ovena tai kodinhoitohuoneen ovena. Ikkunoiden määrä ja yhetiskoko vaikuttaa oleellisesti kustannusarvioon joten ne tulee ehdottomasti tarkentaa kun piirustukset ovat valmiita.

9. Julkisivut

Myös julkisivussa on usein kahta eri verhoustapaa, esimerkiksi muuratussa julkisivussa ikkunoiden yläosa voi olla panelia yms. Julkisivukorkeudella tarkoitetaan julkisivuverjhouksen näkyvää osaa pitkällä seinällä, eli mittaa sokkelin yläreunasta räystään alapintaan.

10. Välipohja

Välipohjia ei 1-kerroksisessa rakennuksessa ole, mutta esimerkiksi kellarillisessa 1,5 kerroksisessa talossa niitä useimmin on jo kahdella eri rakenteella tehtynä.

11. Väliseinät ja ovet

Väliseinärakenteita voi talossa olla jo useampia. Pesutilat ovat yhä useammin muurattuja. Mikäli laatoitettavia seiniä tehdään puurungolla tulisi runkojaon olla 400 mm. Puurakenteiset seinät suositellaan kaikki äänieristettäviksi.

12. Sisäpintarakenteet

Eri huonetilojen pintarakenteet käydään huonekohtaisesti läpi edellisessä Huonetilat -valikossa.

13. Kalustus ja koneistus

Keittiön kodinkonepaketti pitää sisällään jääviileäkaapin, pakastekaapin, liesitason, erillisuunin, astianpesukoneen sekä liesituulettimen.

14. Tulisijat ja hormistot

Jokainen tulisija vaatii oman horminsa. Teräselementtihormi lähtee yleensä aina tulisijan päältä. Myös kevytsoraelementtihormi boi lähteä tulisijan päältä, tiilihormisto sen sijaan lähtee aina tulisijan takaa tai vierestä.

15. LVIS ja muu tekniikka

Lämmöntuottojärjestelmällä tarkoitetaan ensisijaista lämmöntuottotapaa. Lisäebnergialla ei tarkoiteta mahdollisia takkoja vaan lämmöntuotossa päälämmönlähteen lisänä käytettävää energialähdettä. Lämmönjakotapoja on usein kahta eri tapaa, yläkerta pattereilla ja alakerta lattialämmityksellä tms.

16. Piharakenteet

Piharakenteissa tällä hetkellä vain nurmikko mutta niitä tullaan lisäämään lähiaikoina.
 
Päivitetty
3.1.2013