Leca®-harkkojen pääraaka-aine on kevytsora. Sitä valmistetaan paisuttamalla savea korkeassa lämpötilassa, jolloin muodostuu pinnaltaan varsin tiiviitä, mutta sisältä täysin huokoisia rakeita. Juuri huokoisuus tekee kevytsorasta keveän ja lämpöä eristävän.
Leca-harkot valmistetaan maakosteasta massasta, joka sisältää kevytsorarakeiden lisäksi sementtiä ja vettä. Harkkojen tiheyttä, lujuutta, yms. ominaisuuksia säädellään halutuiksi lisäämällä harkkomassaan mm. hiekkaa ja lentotuhkaa.
Leca-harkkojärjestelmän muodostavat CE-merkityt Leca-perustusharkot, Leca-eristeharkot, ja muut erikoisharkot, joita ovat anturaharkko ja katelaatta.
Leca® Lex -perusharkot ja Leca® Smart -harkot on mitoitettu muurattavaksi ilman pystysaumalaastia. Harkoissa on pystysuuntaiset pontit ja urat, jotka ohjaavat harkot oikeille paikoilleen. Sekä perusharkot että eristeharkot ovat 498 mm pitkiä.
Keveydestä ja työstettävyydestä huolimatta Leca-harkoista syntyy kestävä ja luja seinärakenne. Uriin on helppo asentaa vaakaraudoitus siten, että laasti ympäröi joka puolelta terästä suojellen niitä korroosiolta ja varmistaen teräksen ja harkon yhteistoiminnan.
Lisätietoa Leca-perustuksista
Pientalojen yleisin perustamistapa on matala perusmuuri. Siihen kohdistuvat kuormitukset riippuvat siitä, onko alapohja maanvarainen vai kantava. Alapohja on edullisinta rakentaa maanvaraisena silloin, kun rakennuspaikan korkeuserot ovat pienet. Korkeuserot kasvattavat tarvittavia täyttömääriä. Jos korkeuserot ovat yli 0,5 m, tulee usein varmemmaksi ja edullisemmaksi tehdä tuulettuva kantava alapohja (tällaista alapohjaa kutsutaan usein ryömintätilaiseksi). Kun alapohja on maanvarainen, perustuksia rasittaa vain seinärakenteilta tulevat kuormat, mutta rakennuspohjan kokonaiskuormitusta kasvattaa täytön paino. Kantavaa alapohjaa käytettäessä perustuksille tulevat kuormat ovat suurempia, mutta rakennuspohjan kokonaiskuormitus on pienempi.
Ryömintätilainen perustus eli kantava alapohja on soveltuvin perustusratkaisu, kun maaperä on paalutettu heikon kantavuutensa takia tai kun halutaan välttää korkeita ja kalliita täyttökerroksia.
Ryömintätilaisen alapohjan suunnittelussa ja rakentamisessa on kiinnitettävä huomiota ryömintätilan toimivuuden tarkastettavuuteen, riittävään tuuletukseen ja siihen ettei ryömintätilaan keräänny vettä.
Näistä johtuen ryömintätilan korkeuden tulisi olla vähintään 0,8 m ja tuuletusaukkojen yhteispinta-alan vähintään 4 promillea ryömintätilan pinta-alasta.
Aukottoman kellariseinän kantavuus pystykuormille on yleensä riittävä pientaloissa. Rinneratkaisuissa alarinteen puolelle on usein suuriakin aukkoja.
Kellarin raudoituksessa käytetään vaakaraudoitusta, jolloin maanpaine siirtyy pystytukina toimiville poikittaisille väli- ja ulkoseinille. Kun betonirakenteinen välipohja kuormittaa kellarin seinää, myös ylä- ja alareunaan syntyy tuenta ja osa kuormista siirtyy pystysuunnassa. Jos tukiseiniä ei ole riittävästi, pystytukina voidaan käyttää myös teräs- ja betonipilareita tai harkoista muurattuja pilastereita.
Leca-kevytsora on erinomainen ratkaisu. Savesta polttamalla valmistettu, mekaanisesti ja kemiallisesti kestävä Leca-kevytsoraeriste kestää ja säilyttää eristyskykynsä koko rakennuksen käyttöiän.
Kiinnostuitko?
Voit lukea aiheesta lisää täältä:
Leca® kevytsora perustusten eristeenä