STUL ry neuvoo: Valaise joulu turvallisesti

Laadukkaat ja oikein asennetut valosarjat piristävät pimeän aikaan pihapiiriä, parveketta ja sisätiloja. Nykypäivän runsaat valikoimat takaavat, että jokainen löytää mieleisensä ja tarkoitukseen sopivan valosarjan. Hyvin hoidettuna se tuottaa iloa monen vuoden ajan.

Ennen jouluvalojen hankintaa pitää tietää, ripustetaanko valosarja ulos vain sisään.

- Ulos ripustettavien valosarjojen ja niiden muuntajan on oltava kosteuden ja pakkasen kestäviä. Ulkokäyttöön tarkoitetussa muuntajassa on sen kosketus- ja kosteussuojauksesta kertova IP-tunnus, esim. IP34, IP44 tai IP64. Tämä voi olla myös mainintana, että kyseinen laite soveltuu ulkokäyttöön, opastaa Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n tekninen asiantuntija Jenna Kauppila.

Joissakin ulos ripustettavissa valosarjoissa voi kuitenkin olla muuntaja, jota tulee pitää sisätiloissa. Tällaisen muuntajan kosteussuojaus ei ole riittävä ulkopistorasiaan kytkettäväksi. Valojen johdot pujotetaan tällöin esimerkiksi ikkunan raosta varoen rikkomasta johtoja.

Sisäpistorasiasta ei sähköturvallisuussyistä saa vetää jatkojohtoa ulos.

- Kannattaakin harkita pistorasian asennuttamista parvekkeelle tai pihalle erityisesti silloin, kun jouluvalot ripustetaan joka vuosi samaan paikkaan. On hyvä sijoittaa pistorasia paikkaan, jossa siitä ei ole vaaraa lapsille tai kotieläimille, neuvoo Kauppila.

Koristevalojen käyttö askarteluun

Netti, lehdet ja televisiokin antavat vinkkejä omatekoisten valaisimien askarteluun. Näissä vinkeissä ei aina muisteta ottaa huomioon turvallisuutta, vaan ideoidaan ainoastaan ulkonäön tai jonkun muun ”kivan” ajatuksen pohjalta.

- Näin joulun alla vinkkejä on jaossa normaalia enemmän. Ideoita voi toki ammentaa kunhan muistaa olla kriittinen, sanoo Jenna Kauppila.

- Valaisin on sähkölaite ja jos se toimii verkkojännitteellä, siinä on väärin toteutettuna aina sähköiskun saamisen vaara. Lisäksi valot, pienetkin valosarjan lamput, kuumenevat. Ne voivat aiheuttaa palovaaran väärin asennettuna tai suljettuna tai kiinnitettynä johonkin helposti syttyvään materiaaliin.

Valaisinaskartelussa kannattaakin suosia led-valoja, sillä ne kuumenevat huomattavasti vähemmän kuin perinteiset hehkulamput. Lisäksi ledeillä saa aikaan kirkkaampia ja vaihtuviakin värejä.

Tarkista valosarja säännöllisesti

Jouluvalojen kunto on hyvä tarkistaa huolellisesti joka vuosi ennen käyttöön ottoa. Tarkistaminen kannattaa tehdä myös valoja pois otettaessa. Rikkinäisiä johtoja ja muitakaan viallisia sähkölaitteita ei pidä käyttää, sillä ne ovat aina turvallisuusriski. Johtoja ei saa yrittää parannella tai korjailla teippauksilla.

Ulkovalosarjat on syytä varastoida seuraavaa vuotta varten heti, kun valoille ei enää ole tarvetta. Valoja ei myöskään kannata asentaa kovin aikaisin syksyllä. Ulkona roikkuvat valot joutuvat tuulen, sateen, pakkasen ja auringon armoille. Tällöin valosarjat rikkoutuvat helpommin ja niiden elinikä lyhenee.

Lamppujen rikkoutuminen on yleisin jouluvaloja koskeva riesa. Jos yksikin lamppu hajoaa, se kannattaa vaihtaa heti. Toiset valosarjat pimenevät kokonaan yhdenkin lampun rikkoutuessa. Hajonnut lamppu voi lyhentää muiden valosarjassa olevien lamppujen elinikää.

Lamppujen hajoamiseen voi varautua jo valosarjan ostovaiheessa hankkimalla varalamppuja. Jos varalampun ostaa myöhemmin, kannattaa kauppaan ottaa mukaan yksi vanhoista lampuista tai valosarjan ostopakkaus. Hanki varalamput hyvissä ajoin ennen joulua, sillä joulun jälkeen niiden saatavuus voi olla huono. Led-valosarjoissa ei yleensä ole vaihdettavia lamppuja. Toisaalta ne ovatkin pitkäikäisiä oikein asennettuna ja säilytettynä.

Valosarjan ostajan muistilista:

  • Mieti, mihin käyttöön valot hankit (sisätiloihin vai ulos).
  • Mistä saat virtaa valoihin? Kuinka pitkät ovat valosarjan virtajohdot?
  • Millaiset ovat valosarjan lamput? Voiko ne vaihtaa ja löytyykö varaosia?
  • Miten haluat valosarjoilla valaista: haluatko herkkää tunnelmaa vai värikästä jouluiloa?
  • Tarkista, että valosarja on testattu ja hyväksytty.
  • Miten paljon valosarja kuluttaa energiaa? Jos sarjaa käytetään monta kuukautta, pitkäkestoiset, energiapihit led-valot voivat olla järkevä vaihtoehto. Monissa valoletkuissa energiankulutus voi olla yllättävänkin suuri. Ajastimen käytöllä voi vähentää energiankulutusta.
  • Ovatko valot helposti asennettavissa ja poistettavissa? Muistathan, että valoja ei ole syytä jättää roikkumaan ulos tarpeettomina.
  • Säilytä ostoksen jälkeen sekä kuitti että valosarjan ostopakkaus esimerkiksi varalamppujen ostoa varten ja valojen säilytystä varten.
  • Ota naapurit huomioon valojen paikkaa miettiessäsi, kaikki eivät välttämättä innostu makuuhuoneensa ikkunaan kajastavista vilkkuvaloista.
  • Led-valot soveltuva askarteluun parhaiten
- Jouluvalaistuksen suunnittelun aikaan on tärkeää varmistaa myös se, että kodissa on riittävä määrä toimivia palovaroittimia, muistuttaa Kauppila.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry toivottaa turvallista ja valoisaa joulun aikaa!
 
Julkaistu
16.12.2013