Sähköistys rakentamisessa

Nyt laitetaan kodin sähköasennukset ajanmukaiselle tasolle mukavuuden, energiatehokkuuden ja turvallisuuden puolesta. Ja vaivattomasti. Sähkötreffit-palvelusta löydät perustietoa kodin energiatehokkuuden, sähköistyksen käyttömukavuuden ja sähköturvallisuuden viemisestä uudelle tasolle. Ja mikä parasta, täältä löydät myös luotettavat paikalliset ammattilaiset. He selvittävät kotisi sähköistyksen tason ja tarpeet sekä erityistoiveesi, ja laativat toimenpide-ehdotuksen. Ja hoitavat homman kuntoon.

Sovi sähkötreffit alan ammattilaisen kanssa

Jos kotisi saisi päättää, se haluaisi turvakseen asiantuntijan

Sähkötreffien koulutetut ja luotettavat sähkömiehet tietävät minkälaisilla uusilla ratkaisuilla ja tuotepaketeilla voit parhaiten leikata sähkölaskua ja parantaa mukavuutta. Muista että sähkötyöt tulee aina teettää alan ammattilaisilla turvallisuussyistä. Omatoiminen “savun hälvettyä tarkastamme kytkennän” -harjoittelu ei yksinkertaisesti ole sallittua.

Rakennukset sähköistyvät

Sähköalan ja erilaisten sähköllä toimivien järjestelmien kehitys on ollut valtaisaa. Ala on kasvanut ja laajentunut niin voimakkaasti, että yksi ammattilainen ei enää pysty omaamaan kaikkien järjestelmien osaamista. Uudis- tai korjausrakentamista harkitseva tarvitseekin todennäköisesti useamman ammattilaisen apua erilaisten sähköisten järjestelmien suunnitteluun ja asentamiseen. Palvelun hän voi saada ja usein saakin yhden luukun periaatteella, mutta luukun takana on iso joukko ammattilaisia tarjoamassa omaa erikoisosaamistaan asiakkaan käyttöön.

Valaistusratkaisut näkyvät aina

Sähköllä toimivista järjestelmistä valaistus on varmasti se, johon jokainen törmää niin uudis- kuin korjausrakentamistakin suunnitellessaan. Valaistus on ehkä rakennuksen tärkein tekninen järjestelmä, josta ei missään tilanteessa haluaisi luopua. Valaistus ei ole enää ainoastaan näkemisen mahdollistava elementti, vaan sen toteuttamisesta on kehittynyt lähes oma tieteenalansa.

Rakentajan ja remontoijan kannattaakin tarkoin selvittää ja kysellä valaistuksen eri mahdollisuuksia. Valaistuksen toteutuksessa on tänä päivänä otettava todella monta erillistä asiaa huomioon. On jopa kyettävä osin ennakoimaan tulevaisuutta, jotta valaistuksen toteutus pystytään tarvittaessa myöhemmin muuttamaan helposti ja kustannustehokkaasti vastaamaan mahdollisia uusia tilanteita.

Valaisimien ulkonäköä on asiakkaankin vielä helppoa vertailla ja valita oman makumieltymyksensä mukainen ratkaisu. Ennen lopullista päätöksentekoa on kuitenkin syytä selvittää useampi tekninen yksityiskohta, jotka eivät välttämättä aukea ilman osaavaa ammattilaista. Muuten lopputulos voi olla kaikkea muuta kuin toivottu. Tällaisia keskeisiä teknisiä ominaisuuksia ovat ainakin valaisimien käyttämät valonlähteet värisävyineen ja optiikkoineen, valaisimen sopivuus ajateltuun käyttökohteeseen, energiatehokkuus ja huoltotarve, ohjattavuus sekä säädettävyys ja niihin liittyvät toteutusvaihtoehdot. Ottamalla ajoissa yhteyttä sähköalan ammattilaiseen voidaan järkevästi huomioida edellä mainitutkin asiat välttyen karvailta pettymyksiltä.

Ohjausjärjestelmät käyttäjän apuna

Sähköinen talotekniikka, rakennus- tai kiinteistöautomaatio, sähköiset kodinohjausjärjestelmät – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tälläkin alueella on kehitystyö ollut voimakasta ja kuluttajalla on valittavanaan monta erinomaista totutusvaihtoehtoa. Myös laajuuden voi valita yksittäisestä tilakohtaisesta ratkaisusta koko kiinteistöä käsittävään järjestelmään. Valinnan voi tehdä täysin omien mielihalujensa ja rahallisen panostushalukkuutensa mukaisesti. Hyvin suunniteltuna ja oikein toteutettuna eri järjestelmät saadaan toimimaan niin, että kuluttajan itsensä ei tarvitse perehtyä laitteiden ”sielunelämään” ellei sitä sitten erityisesti halua tehdä.

Järjestelmät mahdollistavat nykyisin sellaisia mukavuutta lisääviä, turvallisuutta parantavia ja käyttöä helpottavia energiatehokkaita ratkaisuja, joita kuluttaja ei ole ehkä osannut edes kuvitella. Sähkön mikrotason pientuotanto omassa kiinteistössä, erilaiset sähkönostotariffit ja muut vastaavat jo tulossa olevat sähkön käyttöön ja siitä aiheutuviin kustannuksiin liittyvät tekijät ja niiden optimoiminen tulevat edellyttämään kokonaisvaltaisia ohjaus-, säätö- ja valvontajärjestelmiä. Osaoptimoinnilla tai pelkän yksittäisen järjestelmän sinänsä hyvälläkin mutta erillisellä ohjauksella ei ole saavutettavissa parasta mahdollista kokonaistulosta.

Jos tänä päivänä ei vielä malta hankkia kokonaisjärjestelmää, on hyvä varmistaa, että hankittu osajärjestelmä on helposti myöhemmin laajennettavissa tai liitettävissä koko rakennuksen tarpeet kattavaan ohjausjärjestelmään. Näissäkin asioissa riittävän ajoissa otettu yhteys sähköalan ammattilaiseen lisää onnistumismahdollisuuksia ja virheinvestoinneista välttymistä.

Erilaisten sähköisten järjestelmien merkitys on kasvanut merkittäväksi koko rakentamisessa. Jotta kaikki osaisivat ottaa huomioon muuttuneen tilanteen, tämän päivän rakentamisessa tärkeimmäksi teesiksi on nousemassa seuraava huomio: Vaikka vasta mietit uudis- tai korjausrakentamista, ota yhteyttä sähköalan ammattilaiseen ja varmista hänen saatavuutensa ja mukaan ottamisensa heti kun miettimisvaiheesta lähdetään eteenpäin.

Sovi nopeat Sähkötreffit STUL:in sähkömiehen kanssa ja varmista, että kotisi sähköasennukset ja laitteet vastaavat tämän päivän tarpeitasi, sopivat sisustukseen ja ovat turvallisia ja energiatehokkaita.
 
Julkaistu
30.9.2013