• Etusivu
  • Talo

Kotiteatterikoulu Osa 2: Valkokankaat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2015
201211_33074.jpg

Yksi olennaisesti kotiteatterikokonaisuuden laatuun vaikuttavista osista on valkokangas. Kankaita on monenlaisia ja niiden ominaisuuksilla on vaikutusta kuvan heistamisen lisäksi myös käytännön toimivuuteen. Tässä jaksossa perehdytään eri valkokangasvaihtoehtoihin.

Valkokangastyyppien ominaisuudet

Kankaan valintaan vaikuttaa tilan ja budjetin asettamat rajoitteet sekä omat mieltymykset. Käytännössä kankaat laitettuna paremmuusjärjestykseen ovat: kiinteä kangas eli screeni, moottoroitu sivupingoituksella (Tab Tensioned), moottoroitu ilman sivupingoitusta ja käsikäyttöinen rullakangas.

Kiinteä kangas on kestävä ratkaisu ja laadukas sillä se pysyy aina suorassa. Sen samettireunat poistavat tehokkaasti sivuhajavaloa ja kehykset antavat erinomaisen kuvarajauksen.

Moottoroitu kangas sivupingoittimilla takaa hyvän toiminnallisuuden ja kuvasuoruuden, jollaista ei voida saavuttaa muilla keinoilla rullakankaissa. Tab Tensioned kankaita on olemassa pinta-asenteisina, jotka kiinnitetään seinäpinnalle tai kattoon. Niitä on olemassa myös upotettavaa mallia (ceiling integrated), jonka kotelo upotetaan kattoon jolloin siitä ei jää näkyviin muuta kuin pieni luukku. Se on todella varteenotettava ratkaisu kun halutaan parasta mahdollista integroimista.

Moottoroitu peruskangas on kätevä ja toimiva ratkaisu, joskin siinä on olemassa vaara ettei kangas ole aina täysin suora reunoiltaan. Se on kuitenkin erittäin kätevä käyttää, koska kangas on poissa silmistä lähes kokonaan ja sen käyttömukavuutta voidaan viedä pidemmälle triggerillä, jolloin kangas laskeutuu ja kelautuu sisään tykin ohjausvirralla.

Käsikäyttöinen rullakangas on peruskangas, joka on hyvä ratkaisu pieneen budjettiin. Sitä voidaan säätää portaattomasti ja siinä on hidastustoiminto kankaan sisäänkelautumiselle. Heikko puoli on siinä, että joka kerta kankaan joutuu avaamaan ja asettamaan sopivasti kuvalle, ellei sitten pidä sitä kaiken aikaa auki.

Kankaan kokosuositukset katseluetäisyyden suhteen Full HD tykillä ovat seuraavat:


  • 77'' (170 x 96cm) 2 – 2.5m
  • 92'' (203 x 114cm) 2.5 – 3m
  • 100'' (221 x 124cm) 3 – 3.5m
  • 106'' (235 x 132cm) 3.5 - 4m
  • 120'' (266 x 149cm) 4 – 5.5m
  • 150'' (332 x 187cm) 5.5 – 7m
201211_33075.jpg

Kuvan sijoittaminen

Kuvan sijoittelussa nyrkkisääntö on, että kuva saisi alkaa 60 – 80cm lattiasta ja siksi kankaan asentaminen pitäisi suunnitella sen mukaan. Suosituksesta voi toki poiketa olosuhteiden pakosta, eikä se vaikuta kuvanlaatuun vaan ainoastaan omaan istuma-asentoon tai pään asentoon eli se on täysin mukavuustekijä.

Valkokankaassa on usein droppi (musta alue kankaan yläosassa), joka auttaa kankaan alaslaskussa laskematta runkoa alemmaksi. Tämä on kätevä ominaisuus, kun haetaan optimaalista kuvan korkeutta tai passataan kuvaa tykin kuvan alaslaskulle eli offsetille. Tämä ominaisuus ei tietenkään koske kiinteää kangasta vaan ainoastaan rullakankaita ja niissäkin on malleja joista tämä ominaisuus puuttuu.

Info

Info

Mattavalkoinen kangas

Ennen Full HD:n yleistymistä videotykeissä oli joitain puutteita, kuten matala kontrastisuhde. Tämän parantamiseksi käytettiin eri valkokangasmateriaaleja kuin nykyisin. Tekniikan kehittyessä on päästy tasapainoon valotehon ja kontrastisuhteen alueella. Näin ollen mattavalkoinen kangas on tullut jäädäkseen, sillä siinä väritoisto ja valoteho tulevat luonnollisimmalla tavalla esiin, eikä harmaata enää tarvita värimaailman parantamiseksi.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20138_35874.jpg
Osaatko saumata laatoituksen oikein?
Nyt saumataan laattojen saumat Webeerin DECO- ja PROF-Laattasaumalla sisä- ja ulkotiloissa.DECO- ja PROF-saumalaastit ovat saaneet kiitosta käyttäjiltään. Tuotteissa on kiinnitetty eritystä huomiota työstettävyyteen ja helppoon pesuun. Oikeaoppinen pesutekniikka palkitsee tekijän tiiviillä ja tasavärisellä saumalla. Saumat ovat hyvin kulutuksen kestäviä ja värit pysyviä. Tiivis sauma on helppo pitää puhtaana, puhdistukseen riittää vesi tai laimea pesuliuos.Tutustu Weberin laasteihin
20206_65428.jpg
Ulkotilojen led-valaisussa on monia vaihtoehtoja
Led-valaistuksella tuot energiatehokkaan ja pitkäikäisen valaistuksen ulkotiloihin. Pihan valaisu kiinteillä seinävalaisimilla on hyvin toimiva perusratkaisu. Uppoasennettavilla led-spoteilla, eli alasvaloilla, esimerkiksi 9W spoteilla voidaan valaista tehokkaasti ulkotiloja, terasseja, kuisteja, räystäitä ja kesäkeittiöitä. Led-nauhavalaistuksella asennettuna alumiiniprofiiliin saadaan linjakasta valaistusta ulkotiloihin, kuten terasseihin, ulkoportaiden käsijohteisiin tai portaikon askelmaylityksen alapintaan.
20211_68219.jpg
Edelleen vakavia puutteita työmaiden sosiaalitilojen siisteydessä poikkeusaikana
Rakennusliiton mukaan koronatestejä vältellään rakennusalalla positiivisen tuloksen pelossa.
20204_64165.jpg
Toteuta pihaunelmasi onnistuneesti - parhaat vinkit viheralueiden perustamiseen
Haaveiletko vehreästä nurmikosta ja elinvoimaisista istutuksista? Huolellisella perustuksella, oikeilla hoitotoimenpiteillä, sopivalla mullalla ja laadukkailla lannoitteilla pihasi pääsee parhaaseen loistoon. Nyt on aika tarttua toimeen ja tehdä pihaunelmista totta!
20116_26659.jpg
Uudet akkuruuvinvääntimet
Boschin uudet akkuruuvinvääntimet PSR 14,4 LI-2 ja PSR 18 LI-2 vääntävät kevyesti yli 300 ruuvia yhdellä akulla. Vaivaton vääntömomentin säätö ja vaihteen vaihto takaavat aina juuri oikean tehon ja nopeuden. Selkeä grafiikka ja aktiivinen palaute, joka auttaa valitsemaan oikeat asetukset, tekevät käytöstä uskomattoman helppoa.Katso tekniset tiedot ja tilaa Jäsentukusta...
20196_58833.jpg
Tiedätkö miten painovoimaisen ilmanvaihdon pitäisi toimia?
Jopa 1,5 miljoonaa suomalaista kotia on ilman toimivaa, hallittua ilmanvaihtoa. Painovoimaisen ilmanvaihdon ratkaisut ovat nopeita ja yksinkertaisia toteuttaa ja kustannuksiltaan edullisia. Mikä siis mättää?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton