Koko kodin funktio muuttui keittiöremontin myötä!

Leena ja Jouni löysivät Espoon Nöykkiössä sijaitsevan vehreän tontin keväällä 1997 sattumalta pyöräretkellään. Pariskunnan makuun sopivaa valmista taloratkaisua ei löytynyt vaan Jouni päätti lvi-teknikon ja -alan yksityisyrittäjän kokemuksella ja määrätietoisuudella suunnitella ja rakennuttaa talon itse. 220 neliön puutalo valmistui keväällä 1998.

14 asumisvuoden aikana kotia oli remontoitu perheen tarpeiden mukaan. Vähitellen vanhassa keittiössä alkoi häiritä lattia, ovien paukkuminen, epäkäytännölliset vetimet ja jo vähän vanhentunut tyyli ja pintamateriaalit. Sosiaalinen, kokkailusta ja ystävien seurasta nauttiva viisihenkinen perhe oli alkanut kaipaamaan myös suurempaa ruokapöytää ja lisää ruokailutilaa.

Koko taloa tai asuntoa ei tarvitse vaihtaa, kun haluaa parantaa kodin viihtyisyyttä ja perheen elämänlaatua. Leenan mukaan remontoimalla jäi varoja harrastuksiin ja elämästä nauttimiseen. Keittiötä Leena ei lähtisi remontoimaan vanhan keittiön mukaiseksi vaan heti alkumetreillä ottaisi avuksi alan ammattilaisen, joka näkee tilan mahdollisuudet ulkopuolisin silmin.

Tutustu A la Carte -keittiöihin....

Alkutilanne keittiössä. Vuonna 1998 rakennetun omakotitalon keittiö kaipasi uudistusta.Alkutilanne keittiössä. Vuonna 1998 rakennetun omakotitalon keittiö kaipasi uudistusta.

Keittiön suunnitelu

Illanistujaisissa keväällä 2011 sisustamista ja kokkaamista harrastava Leena kysyi ohimennen ystävältään, sisustus- ja keittiösuunnittelija Merita Wiedmeriltä rehellistä mielipidettä kotinsa keittiöstä. Yllättäen Merita kyseenalaisti keittiön ja eteiskäytävän välisen seinän tarpeellisuuden.

Uutta keittiötä suunniteltaessa keittiön ja eteiskäytävän välisen seinän tarpeellisuus kyseenalaistettiin.Uutta keittiötä suunniteltaessa keittiön ja eteiskäytävän välisen seinän tarpeellisuus kyseenalaistettiin.

Mallinnus apuna suunnitelussa

Jo seuraavana päivänä Jouni lähetti rakentamansa puutalon pohjapiirustukset Meritalle, jotta tämä tekisi ehdotuksen keittiöstä. Merita halusi kuulla ensin Leenan ja Jounin toiveet ja budjetin sekä sopi suunnittelu- ja kartoituskäynnin Espoon Keittiömaailmaan. Perheen tärkeimmäksi toiveeksi nousi suuri ruokapöytä ja riittävästi oleskelutilaa sen ympärillä. Toiveena oli myös, että keittiössä olisi paljon työpöytätasoa ja säilytystilaa mm. laatikostoja, mikä helpottaisi astioiden ja ruoka-aineiden järjestyksessä pitoa.

Seuraavalla tapaamisella Leena ja Jouni tutustuivat Meritan 3D-suunnitteluohjelmalla tekemiin keittiövaihtoehtoihin. Vaihtoehdoilla, joissa mm. saarekkeen koko ja muoto sekä ruokailupöydän sijainti vaihtelivat, Merita halusi havainnollistaa tilan mahdollisuuksia ja mittasuhteita. Valittua suunnitelmaa tarkennettiin mm. kodinkoneiden ja valaistuksen osalta, ja keittiö laitettiin tilaukseen. Jouni mukaan, jos syntyy luottamuksellinen suhde keittiösuunnittelijaan ja -toimittajaan, on helppoa ”antaa suunnittelijan viedä” ja tehdä päätöksiä asiantuntijan ehdotusten pohjalta. Suunnittelussa ei kannata kiirehtiä ja siihen on hyvä osallistua itsekin aktiivisesti.
Winner 3D-suunnitteluohjelmalla tehtyjä luonnoksia uudesta keittiöstä.Winner 3D-suunnitteluohjelmalla tehtyjä luonnoksia uudesta keittiöstä.

Positiivisia remonttikokemuksia

Pihan kunnostustöiden ja alkavan golfkauden vuoksi keittiöremontti siirrettiin suosiolla syksyyn. Jouni oli päättänyt tehdä talonsa keittiöremontin ja asennustyöt kokonaan itse. Lvi-alan ammattilaisen ja yrittäjän kokemuksella hän aikataulutti remontin eri työvaiheille riittävästi aikaa.

Kun alakerta oli tyhjennetty, keittiöremontti aloitettiin purkamalla vanha keittiö ja väliseinä. Kattoa aukaistiin sähkötöitä varten, jonka jälkeen se paikattiin vanhan seinän kohdalta ja maalattiin koko alakerran osalta. Myös koko alakerran lattia uusittiin.

Kun keittiö toimitettiin, kannettiin kalusteet suoraan sisään. Tavaraa oli todella paljon. Jounin mukaan toimitus ei olisi voinut onnistua paremmin, mutta ”muutama viinipullo olisi voinut tulla toimituksen mukana”. Tärkeää oli myös, että keittiön kalusteet toimitettiin valmiiksi kasattuina ja varusteltuina. Jos kaapistot olisi toimitettu osina, olisi tavaraa ollut kappalemääräisesti jo liian paljon. ”Haasteita voi etsiä ihan muualtakin elämässä kuin keittiöremontista.” Jouni toteaa.

Kaiken kaikkiaan remontti ja kalusteasennus sujuivat erittäin hyvin. Jounilla oli remontoijaksi paljon osaamista ja riittävästi tietoa rakentamastaan talosta. Jos keittiön remontoijalla ei ole kokemusta ja aikaa, suosittelee hän koko projektin jättämistä Keittiömaailman hoidettavaksi.

Keittiöstä kodin keskipiste

Lopputulos on mieluisampi kuin osattiin etukäteen kuvitellakaan. Keittiöstä muodostui entistä keskeisempi ja tärkeämpi osa koko kotia. Leenan mielestä uuden keittiön ja ajanmukaisten kodinkoneiden myötä kokkailukin nousi myös aivan uudelle tasolle. Koko perhe ja ystävät nauttivat uudesta keittiöstä, ja kotona viihdytään entistä paremmin.

Remontin aikataulu, työn määrä sekä hinta-arvio

  • Remontti aloitettiin 24.9. ja keittiö toimitettiin 29.9.
  • Valmis remontti oli 27.11. ja ensimmäiset vieraat olivat ihastelemassa sitä 3.12.
  • Keittiökaappien asennus kesti n.5 työpäivää
  • Sähkötyöt vaihtelevat suuresti. Normaalikeittiön sähköihin menee ehkä 8h + tarvikkeet eli 500-1000 € sisältäen liesikuvunkytkennän, tiskikoneenrasian siirron, valaistuksen ja pistorasiat.
  • Putkitöihin varaisin n. 500 € mikäli pesuallas vaihtaa paikkaa

 


Remontin kokonaishinnaksi Jouni arvelee 28 000 €. Vanhoja kalusteita jäi kotikylmiö sekä hana. Omaa työtä Jounilta kului kaikkiaan n.350 h.

Uuden keittiön tuotetiedot ja hinnat

Ovimalli: A la Carte, Luce, kiiltävä valkoinen kalvo-ovi Sokkelit, viimeistelylevyt: M1 maalattu valkoinen
Vedin: RSTA
Tasot: Ylämaan graniitti Silestone Beton 40 mm ja massiivitammi 40 mm
Hana: Säilytettiin vanhasta keittiöstä
Allas: jätemekanismi ja liesituuletin: Lapetek
Valaistus: loisteputket kaappien takana
Välitilalasit: Lasistamo, helmenharmaa
Koneet: Miele

Kalusteiden hinta: 8778 €
Koneiden hinta: 4209 €
Kivitasot: 5029 €
Puutasot: 512 €
Valaistus: 306 €
Välitilalasit: 750 € (asennettuna)

Yhteensä 21 830 €


Asennuksen hinta Keittiömaailman toteuttamana olisi ollut:
Keittiön + väliseinän purku: 450 €
Sisäänkanto: 275 €
Asennus: 2300 €
Sähkötyöt arvio välillä 900-1900 €
Putkityöt arvio 400-500 €

Tutustu A la Carte -keittiöihin....

 


 
Päivitetty
15.2.2013