• Etusivu
  • Talo

Kotiteatterikoulu osa 1: Huonetila

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2015
20143_38447.jpg

Kunnollista kotiteatteria suunnitellessa herää varmasti kysymyksiä huonetilaa koskevista vaatimuksista. Mitkä tekijät vaikuttavat eniten ja kuinka tiukat tilan mittasuhdevaatimukset ovat kun rakennetaan HiFiä elokuvatilaa?

Minkälainen tila on hyvä kotiteatterille?

Jos kotiteatteritila voidaan suunnitella vapaasti, niin sen muodolla ei ole juurikaan vaikutusta, vaan oleellisinta on, että kotiteatteritila olisi riittävän iso pinta-alaltaan. Oli se sitten suorakaiteen mallinen, neliömuotoinen tai pyöreä. Tilan korkeudeksi riittää hyvin normaali asuinhuoneen kerroskorkeus johon ollaan totuttu (2,5m...3,5m).

Myös tilan koon suunnitellussa kannattaa huomioida reilu tilavaraus akustoiville huonekaluille. Sohvat, nojatuolit, kirjahyllyt ja matot, vähentävät kaikua ja parantavat osaltaan akustiikkaa.

Toteuta elokuvatila helposti
Tutustu Kapulat käteen -palveluun

Isommassa tilassa enemmän mahdollisuuksia

Kotiteatteritilan koolla voidaan oleellisesti vaikuttaa tulevaan kuvakokoon, joka onkin merkittävin tekijä kotiteatterissa. Lisäksi suurella tilalla voidaan vaikuttaa myönteisesti äänen tilavaikutelmaan ja sen uskottavuuteen. Ennen kaikkea riittävän iso tila antaa vapaat kädet kotiteatterin toteutukselle ts. mihin laitteet sijoitetaan, mihin tulee valkokangas ja miten optimaalisesti voidaan sijoittaa kaiuttimet. Useimmiten juuri kaiuttimien sijoutuksesta tulee tilan 'pullonkaula'.

Optimaalisesti toteutettuna kaiuttimet sijoitettaisiin puolipallon muotoisesti ensin ympyrän säteellä ja sen jälkeen laajennetaisiin ylöspäin, jolloin tilavaikutelma on aidoimmillaan. Käytännössä kaiuttimien sijoittelu on parhaimmillaan alla olevan kuvan mukaisesti. Siinä on esitettynä 11.1 kanavainen kaiutinasettelu puolipallon mallisesti, jossa on totutun 7.1 järjestelmän lisänä etulevennyskanavat ja etukorotuskanavat.

Tarvitsetko huonetilaan akustiikka suunnitelman?

201211_32848.jpg

Huoneen ala ja kuvakoko kulkevat käsikädessä

Tämän periaatekuvan pohjalta voidaan antaa viitteellisiä tilakokoja esimerkinomaisesti. Jos tuo keskipiste on istuinalue ja kotiteatterin kuvakooksi halutaan 90'' (200 x 112cm) niin sopiva katseluetäisyys Full Hd tykillä olisi 3m, jolloin tila on suunnilleen 6m x 6m x 2.6m.

Samaa laskukaavaa noudattaen:
kuva: 100'' (221x124cm) tilan koko: 7m x 7m x 2.6m
kuva: 120'' (266x149cm) tilan koko: 9m x 9m x 2.6m
kuva: 150'' (332x187cm) tilan koko: 12m x 12m x 2.6m.

Edellä mainituista esimerkeistä voidaan kuitenkin poiketa ja esimerkiksi säilyttää suurehko kuvakoko pienentämällä taakse jäävää tilaa, mutta silloin pitää valita takakaiuttimet sen mukaan.

Info

Info

Ammattilaisen suunnittelema elokuvatila kotiisi!

Hyödynnä ilmainen suunnittelupalvelu

Info

Info

Huomioi nämä:

  • Tilan koolla on enemmän vaikutusta kuin huoneen muodolla.
  • Mitä isompi tila sen helpommin saadaan rakennettua autenttinen kuva- ja äänimaailma.
  • Videotykki ja valkokangas voidaan hyvin sijoittaa pieneenkin tilaan, jolloin kuvantoisto palvelee parhaiten elokuvan katselua.
  • Kaiuttimien sijoitus on hyvä toteuttaa kaaren muotoon katselupisteestä ympyrän säteen avulla.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78836.jpg
Huolehdi työtasot kuntoon niin sisällä kuin ulkonakin
Jokaisen keittiöön kuuluu olennaisena osana työtasot. On keittiö sitten kodin sisätiloissa tai ulkona, tarvitsee työtaso oikeanlaisen pintakäsittelyn kestääkseen käyttöä ja kulutusta.
202211_80093.jpg
Miten luodaan kotiini tilaa ja viihtyvyyttä?
Kodin pohjakuvaa suunniteltaessa lisätilaa saadaan vaihtamalla kääntyvät väliovet seinän sisään liukuviksi oviksi. Olet varmasti huomannut asuntomessuilla kiertäessäsi, että esittelytaloissa kääntyvät ovet on nostettu pois paikoiltaan koska ne ovat tiellä ja vievät tilaa.Kodin pohjakuvan suunnittelu Liunella on helppoa, koska ovien kätisyyksiä ei tarvitse miettiä, ja tilan käyttö on vapaata. Suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä ovien paikat ja seinien paksuudet samalla valmiiksi. Kun ovi on valittu, valitaan oven kulkuaukon leveys kohteen tilan ja käyttötarkoituksen mukaan.
Salaoja-asennus
Näin asennat salaojat oikein. Katso video!
Salaojien tarkoitus on johtaa vesi pois rakennuksen läheisyydestä. Mikäli salaojia ei ole, päätyy liiallinen vesi rakennukseen, ja tällöin rakenteisiin kertyy ylimääräistä kosteutta. Salaojien ja salaojituskerroksen sijoituspaikka on rakennuksen ulkopuolella, sen ympärillä. Kun salaojaputken sijaintia määritellään suhteessa viereiseen seinäanturaan tai vaihtoehtoisesti matalaan perustettuun perusmuuriin, tulee salaojaputken kokonaisuudessaan olla seinäanturan alapuolella. Joka tapauksessa salaojat tulee sijoittaa niin syvälle maahan, että ne eivät pääse talvisin jäätymään.
20126_31261.jpg
Kodin ilmanvaihto paranee muutamalla satasella
Toimivaa ilmanvaihtoa kohtuuhinnallaPuhdas sisäilma parantaa elämänlaatua ja terveyttä. Suomen Terveysilma tarjoaa kaikkiin taloihin, joissa on painovoimainen ilmanvaihto tai vain koneellinen poisto, oivat ja kohtuuhintaiset ratkaisut tehostaa ilmanvaihtoa ja estää haitallisten epäpuhtauksien pääsy huoneilmaan.Koneellinen ilmanvaihto vaatii uudet ilmastointikanavat ja koneen paikka on löydettävä. Vanhaan taloon on välillä hankala tätä systeemiä asentaa, jolloin varteenotettavaksi vaihtoehdoksi jää venttiilien asennus. Nyrkkisääntönä on, että 20 m² vaatii yhden tuloilmaventtiilin. Poistoilmaventtiilit sijaitsevat keittiössä, WC:ssä, vaatehuoneessa ja kylpyhuoneessa.Kuvan esimerkissä venttiilit maksavat alle 500 € + työkulut, kun tekee reiän tuuletusluukkuun tai seinään. Pieni investointi loppuiän hyvinvointiin nähden.Osta venttiilit ja suodatinsukka Jäsentukusta
200611_2215.jpg
Kustannusarvio
KotiOptimi on tarkoitettu kaikille niille perheille, jotka pitävät rakentamista yhtenä vaihtoehtona hankkia itselleen asunto. Mitä aikaisemmin KotiOptimin hankkii, sitä enemmän hyötyä siitä saa irti.
20214_69806.jpg
Tällainen on älykäs keittiöhana
Hybridihana ei sentään tee ruokaa puolestasi, mutta uuden sukupolven automaattihanat nostavat hygieenisyyden, käyttömukavuuden ja turvallisuuden seuraavalle tasolle. Kosketusvapaiden toimintojen ansiosta et joudu koskettamaan hanaa käsiä pestessäsi. Hanaa ei siis tarvitse sotkea, vaikka kätesi ovat leipätaikinan peitossa tai kun olet käsitellyt raakaa lihaa tai multaisia kasviksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton