Kotiteatterikoulu osa 1: Huonetila

Kunnollista kotiteatteria suunnitellessa herää varmasti kysymyksiä huonetilaa koskevista vaatimuksista. Mitkä tekijät vaikuttavat eniten ja kuinka tiukat tilan mittasuhdevaatimukset ovat kun rakennetaan HiFiä elokuvatilaa?

Minkälainen tila on hyvä kotiteatterille?

Jos kotiteatteritila voidaan suunnitella vapaasti, niin sen muodolla ei ole juurikaan vaikutusta, vaan oleellisinta on, että kotiteatteritila olisi riittävän iso pinta-alaltaan. Oli se sitten suorakaiteen mallinen, neliömuotoinen tai pyöreä. Tilan korkeudeksi riittää hyvin normaali asuinhuoneen kerroskorkeus johon ollaan totuttu (2,5m...3,5m).

Myös tilan koon suunnitellussa kannattaa huomioida reilu tilavaraus akustoiville huonekaluille. Sohvat, nojatuolit, kirjahyllyt ja matot, vähentävät kaikua ja parantavat osaltaan akustiikkaa.


Toteuta elokuvatila helposti
Tutustu Kapulat käteen -palveluun
kotiteatterikoulu_osa2_valk

Isommassa tilassa enemmän mahdollisuuksia

Kotiteatteritilan koolla voidaan oleellisesti vaikuttaa tulevaan kuvakokoon, joka onkin merkittävin tekijä kotiteatterissa. Lisäksi suurella tilalla voidaan vaikuttaa myönteisesti äänen tilavaikutelmaan ja sen uskottavuuteen. Ennen kaikkea riittävän iso tila antaa vapaat kädet kotiteatterin toteutukselle ts. mihin laitteet sijoitetaan, mihin tulee valkokangas ja miten optimaalisesti voidaan sijoittaa kaiuttimet. Useimmiten juuri kaiuttimien sijoutuksesta tulee tilan 'pullonkaula'.

Optimaalisesti toteutettuna kaiuttimet sijoitettaisiin puolipallon muotoisesti ensin ympyrän säteellä ja sen jälkeen laajennetaisiin ylöspäin, jolloin tilavaikutelma on aidoimmillaan. Käytännössä kaiuttimien sijoittelu on parhaimmillaan alla olevan kuvan mukaisesti. Siinä on esitettynä 11.1 kanavainen kaiutinasettelu puolipallon mallisesti, jossa on totutun 7.1 järjestelmän lisänä etulevennyskanavat ja etukorotuskanavat.

Tarvitsetko huonetilaan akustiikka suunnitelman?

Huoneen ala ja kuvakoko kulkevat käsikädessä

Tämän periaatekuvan pohjalta voidaan antaa viitteellisiä tilakokoja esimerkinomaisesti. Jos tuo keskipiste on istuinalue ja kotiteatterin kuvakooksi halutaan 90'' (200 x 112cm) niin sopiva katseluetäisyys Full Hd tykillä olisi 3m, jolloin tila on suunnilleen 6m x 6m x 2.6m.

Samaa laskukaavaa noudattaen:
kuva: 100'' (221x124cm) tilan koko: 7m x 7m x 2.6m
kuva: 120'' (266x149cm) tilan koko: 9m x 9m x 2.6m
kuva: 150'' (332x187cm) tilan koko: 12m x 12m x 2.6m.

Edellä mainituista esimerkeistä voidaan kuitenkin poiketa ja esimerkiksi säilyttää suurehko kuvakoko pienentämällä taakse jäävää tilaa, mutta silloin pitää valita takakaiuttimet sen mukaan.

Ammattilaisen suunnittelema elokuvatila kotiisi!

Hyödynnä ilmainen suunnittelupalvelu

Huomioi nämä:

  • Tilan koolla on enemmän vaikutusta kuin huoneen muodolla.
  • Mitä isompi tila sen helpommin saadaan rakennettua autenttinen kuva- ja äänimaailma.
  • Videotykki ja valkokangas voidaan hyvin sijoittaa pieneenkin tilaan, jolloin kuvantoisto palvelee parhaiten elokuvan katselua.
  • Kaiuttimien sijoitus on hyvä toteuttaa kaaren muotoon katselupisteestä ympyrän säteen avulla. 
Päivitetty
2.2.2015