Alapohjan haitat kosteus ja radon saadaan pois puhaltimen avulla

Alapohjan kuivatus poistaa haitalliset mikrobit

Alapohjaa rasittaa kosteus sekä harjulla, soramaalla tai kallion päällä radon. Perustuksen täytesorakin saattaa säteillä radonia, mikäli se on louhittu korkean radonpitoisuuden kalliosta. Toimiva alapohjan tuuletus säästää kodin mikrobi- ja homevaurioilta sekä tuulettaa terveydelle haitallisen, keuhkosyöpää aiheuttavan, radonin pois talon alta. Ilmavuodot alapohjassa ja läpivientien kohdalla sekä rakenteiden liitospohjassa tuovat mikrobien aiheuttaman pahan hajun sekä radonin kodin sisäpuolelle, jos ilmanvaihto ei toimi.

Kosteutta alapohjassa.Kosteutta alapohjassa.

Alapohja kuivaksi VELCO APT -puhaltimella

Kostea tai jopa märkä alapohja voidaan pitää kuivana VELCO APT -laitteistolla.

VELCO APT -laitteiston käyttöä ohjaa anturi, joka kytkee poistopuhaltimen päälle tilan kosteusprosentin noustessa yli 40 %:n. Samanaikaisesti tilaan johdetaan tilalle uutta korvausilmaa ulkoseinässä olevan erillisen ulkoyksikön kautta. Korvausilman ansiosta alapohjan tila pysyy myös raikkaana. Tilaan johdetaan uutta korvausilmaa ulkoseinässä olevan erillisen ulkoyksikön kautta. Tämän ansiosta alapohjan ilma pysyy raikkaana. Yksikön sisäpuolella ilmantuloa säätää ulkolämpötilan mukaan automaattisesti säätyvä VELCO korvausilmaventtiili.

Laitteiston pieni sähkönkulutus (110 W/h) ei aiheuta merkittävää kasvua sähkölaskussa laitteistosta saatuun suureen hyötyyn verrattuna. Tärkeä huomioitava seikka on, ettei laitteisto ole päällä koko ajan, vaan ainoastaan tarpeen mukaan.

Alapohjan ummehtunut ilma kulkeutuu usein liikuntasaumojen kautta huoneistoon asti. Velco APT -laitteistoa käytettäessä ilmansuunta muuttuu.

Lämmin ja kostea alapohja on oiva kasvupaikka homeelle. Alapohjan pito kuivana ei siis ole vähäpätöinen asia. Alapohjan ollessa kuiva, alapohjassa olevien putkistojen turha korroosio loppuu. Velco APT poistaa tehokkaasti myös alapohjaan syntyvän radonin.

Velco APT sopii niin omakotitalon, rivitalon kuin kerrostalon alapohjan kuivana pitoon.

Kysy lisää Velco APT:stä ja muista käyttömahdollisuuksista, Timo Muhonen 040 558 1754, timo.muhonen@terveysilma.fi.

Anturi ohjaa katossa olevaa VELCO APT -puhallinta, joka puhaltaa kostean ilman ulos. Uutta korvausilmaa tulee seinässä olevan ulkoyksikön alaosassa olevan korvausilmaventtiilin kautta.Anturi ohjaa katossa olevaa VELCO APT -puhallinta, joka puhaltaa kostean ilman ulos. Uutta korvausilmaa tulee seinässä olevan ulkoyksikön alaosassa olevan korvausilmaventtiilin kautta.
VELCO APT -kuivatuslaitteiston korvausilmaventtiiliVELCO APT -kuivatuslaitteiston korvausilmaventtiili

Toimiva ilmanvaihto pienentää asunnon radonpitoisuutta

Ilmanvaihtoratkaisuihin erikoistuneessa Terveysilmassa alettiin radonongelmiin kiinnittää huomiota muutama vuosi sitten. Terveysilmassa onkin todettu toimivan ilmanvaihdon pudottavan olennaisesti radonarvoja.

Radonkorjauksissa ensimmäinen toimenpide on varmistaa ilmanvaihdon toimivuus ja katsoa vasta sen jälkeen muita toimenpiteitä. Toimiva ilmanvaihto on muutenkin niin olennainen osa nykypäivän asumista, ettei sen kuntoon laittaminen ole vikaratkaisu.
Usein korkea radonpitoisuus löytyy asunnosta, jossa ilmanvaihto ei toimi korvausilmaventtiilien puuttumisen takia. Muutamalla satasella saadaan - usein ensiavuksi, mutta pysyväksi jäävä ratkaisu - korvaus- ja poistoilmaventtiilit asennettua. Jälkiasennettu radonimuri tai -pumput ovat kustannuksiltaan tuhansia euroja.

Huono ilmanvaihto on onneksi korjattavissa pienellä rahalla ja vaivalla. Kokonaan puuttuvat korvausilmaventtiilit voi helposti asentaa joko puiseen tuuletusluukkuun tai tekemällä seinään uusi läpivienti lämpöpatterin ja ikkunan yläpuolelle venttiiliä varten. Mikäli asunnosta löytyy vanha venttiiliaukko, se voidaan hyödyntää ja korjata edullisesti toimivaksi. On hyvä myös huomata, että asunnon arvon nousuna ilmanvaihtoon sijoitettu summa maksaa taatusti itsensä takaisin. Asunnonostajan muistilistalla kysymys radonmittauksista ja ilmanvaihdon toimivuudesta on kärkipäässä.

Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
 
Julkaistu
6.5.2013