• Etusivu
  • Rakentaminen

Kastelli-talo Lempäälään, 6. osa:Pystyttäminen alkaa - suojaan sateelta ja tuulelta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kastelli-Talot Oy
Päivitetty 09.11.2012
201211_32842.jpg

Kun rakennustyömaa pidetään alusta asti järjestyksessä, ei alueelle synny missään vaiheessa työläästi selvitettävää kaaosta.

Kesällä 2012 alkaneessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.

Seurannan edellisessä osassa seurasimme talopaketin toimitusta tontille, jolla perustukset olivat jo valmiina. Tämän jälkeen rakennusta ryhdyttiin pystyttämään sateelta suojaan. Kastellin Marja Jantunen kertoo rakennusprojektin etenemisen tähän vaiheeseen merkitsevän rakennuttajalle aikaisempaa vähemmän velvoitteita; ne päättyvät suureksi osaksi, kun asennusporukka hoitaa asennuksen aikana työmaan ylläpidon.

Lajittelu ja työmaan hoito kannattaa

Rakennuttajalle jää tällöin lähinnä rakennusjätteiden lajittelu työmaalla sekä talvella rakennettaessa lumitöiden järjestäminen.

- Rakennuttajan kannattaa käydä työmaalla lajittelemassa sinne syntyvä rakennusjäte, jotta alueelle ei synny vähitellen kaaosta. Helpoin, mutta myös kallein tapa, on järjestää paikalle siirtolava, jolle kaikki rakennusjäte heitetään lajittelematta. Lajittelemalla säästää kuitenkin huomattavasti, lisäksi esimerkiksi yli jäävän puutavaran voi myöhemmin käyttää itse joko polttopuuna tai nikkaroidessa vaikkapa leikkimökkiä, Jantunen sanoo.

Talvirakentamisessa alueen järjestelemisellä ja rakennusjätteen lajittelemisella on vielä suurempi merkitys, sillä rakennusjäte hautautuu lumisena kautena nopeasti hankeen, jolloin työmaa voi olla keväällä kauheassa kunnossa. Työmaan huoltoa kannattaa siten harrastaa samalla, kun seuraa iloisin mielin uuden kodin valmistumista.

- Sääolosuhteet, ilkivallan mahdollisuus, tavaran myöhempi käyttö… Jantunen luettelee hyviä syitä.

Talvella huolehdittava lumityöt ja vesijohdon eristys

Kun rakennetaan talvella, rakennuttajan tehtävänä on huolehtia rakennustyömaan lumitöistä joko itse tai järjestämällä alueelle "talkkari".

- Jos aluskate on päällä, sisäpuoli ei vaadi toimenpiteitä. Lumitöitä tulee, jos rakenteita ei ole vielä suojattu, kun lumisateet alkavat. Jos ulkoverhous tehdään talven aikana, on lumikinokset pidettävä poissa talon ympäriltä. Pakkanen ei talven aivan kovimpia paukkupakkaspäiviä lukuun ottamatta kuitenkaan haittaa rakennustöiden sujumista. Lumitöitäkin on talvesta riippuen vain 1-2 kuukauden ajan. Ilman suhteellinen kosteus on talvisin aina alhainen, mikä merkitsee sitä, että kosteus on helppo puhaltaa ulos rakennuksesta puhaltimilla. Talvi on siis mitä mainioin aika rakentaa, hän toteaa.

- Lämpötilojen vaihtelu on kuitenkin huomioitava. Vesijohto rakennustyömaalla on eristettävä siten, ettei se pääse jäätymään. Syöttöputken ja vesimittarin päälle rakennetaan suoja, johon asennetaan usein myös sähkövastukset. Suojaaminen on rakennuttajan vastuulla.

Talvirakentamisen hyviä ja huonoja puolia

Rakentamisen alkuvaiheessa mitään lämmitettävää ei ole, mutta siinä vaiheessa, kun lattia valetaan ja tehdään betonitöitä, myös tilan lämmittäminen tulee ajankohtaiseksi. Lämpöpuhaltimien hankkiminen on rakennuttajan vastuulla. Kun talo on rakennettu lämmitysvalmiuteen asti, sitä ei saa päästää enää jäätymään.

- Talvirakentamisen kustannukset riippuvat tämän vaiheen sääolosuhteista. Toisaalta hyvin kosteana kesänä rakennusta on lämmitettävä samalla tavalla kosteuden irti pitämiseksi rakenteista. Kova pakkanen on korkeintaan lyhyt viivästys; jos rakennus ei satu olemaan aivan kriittisessä vaiheessa, voi olla kannattavaa antaa töiden seistä kaikkein kireimpinä pakkaspäivinä, Jantunen kertoo.

Puhaltimien lisäksi lämmittämisessä voi käyttää myös takkaa, joka on muurattu paikalleen varhaisessa vaiheessa. Tällöin voidaan polttaa myös rakennusjätteeksi jäänyttä polttopuuta. Joskus takan käyttöönotto halutaan kuitenkin siirtää myöhemmäksi, jotta myös se tuntuisi aivan uudelta uuteen kotiin muutettaessa. Taloudellisinta on kuitenkin käyttää sitä jo rakennusaikana, ja monet niin tekevätkin. Toinen vaihtoehto on käyttää väliaikaista aputulisijaa, joka voidaan asentaa siinä vaiheessa, kun piippu on tehty.

- Talon rakentaminen kestää joka tapauksessa niin kauan, että hanke näkee väistämättä erilaisia vuodenaikoja. Sen kannalta ei ole kovin merkityksellistä, mihin aikaan vuodesta hanke käynnistetään ja milloin työt rakennustyömaalla alkavat, Jantunen summaa.

Seurantakohteemme on nyt harjassa, mutta ei vielä sateelta tai tuulelta suojassa. Talvi on tulossa, mutta talvi on hyvää aikaa rakentaa.
Seurantakohteemme on nyt harjassa, mutta ei vielä sateelta tai tuulelta suojassa. Talvi on tulossa, mutta talvi on hyvää aikaa rakentaa.
Kastelli-Talot Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20071_3134.jpg
Suositut Kastelli-talot
Suomen ostetuimman talomerkin Kastellin suosio perustuu vahvasti sen järkevään rakentamistapaan. Paikallarakentamiseen perustuva Kastelli-järjestelmä varmistaa parhaiten turvalliset ja oikeaoppiset rakenteet ja se on joustava yksilöllisille muutoksille. Kastelli-rakentaja voi myös joustavasti hyödyntää omaa työpanostaaan haluamassaan laajuudessa.
20072_3675.jpg
Markkinajohtaja Kastellilta muuttovalmiit kodit
Suomen ostetuin talomerkki Kastelli on julkistanut oman valmiskotimallistonsa. Rakentajien toivomuksesta syntyneeseen ValmisKastelli-mallistoon on valittu kymmenen erikokoista ja erityylistä valmiskotia. Arkkitehtien suunnittelemat talot ovat 1- ja 2-kerroksisia malleja, joiden suunnittelussa suomalaisten perheiden toiveet ovat olleet etusijalla. Taitavalla arkkitehtisuunnittelulla neliöt on hyödynnetty tehokkaasti, jolloin myös rakentamiskustannuksia on voitu alentaa. ValmisKastelli-talojen tyyli vaihtelee perinteisestä moderniin.
20073_4031.jpg
Vk 6-10 Tapetointiongelmia
Helmikuu on todella lyhyt kuukausi. Tuntuu, että se tuli ja meni saman tien. Kaikkien mahdollisten epidemioiden jälkeen saimme vihdoin aikaa tapetointiin. Jossain aivolohkon takanurkassa oli matkan varrella syntynyt pakkomielle, jonka mukaan makuuhuoneen päätyseinään oli saatava yksivärinen, eläväpintainen tummansininen tapetti. Oli muuten tosi epätoivoinen idea. Kukaan muu ei ilmeisesti ole saanut vastaavaa kuningasajatusta tai ainakaan tämä suuri trendi ei ollut ehtinyt valmistajien tietoon. Ei ollut helppo nakki etsiä sopivaa versiota, mutta tunnetusti härkäpäisinä emme voineet antaa periksikään. Ja lopussa kiitos seisoi, kuten sananlasku lupaa. Sandudd Oy:n maahantuoma Livingwalls –tapetti pelasti meidät julmetulta bensalaskulta ja menetetyiltä hermoilta.
20142_38015.jpg
Rapattu julkisivu kestää sään rasitukset
Rapattu seinä on kestävä ja kaunis. Rappaus on kautta aikojen ollut suosittu julkisivujen pinnoitusmenetelmä antaen rakennuksella ajattoman ja arvokkaan kivitalon ulkomuodon. Julkisivuja muotoillaan, rakenteita suojataan ja yhtenäistä pintaa saadaan aikaan rappaamalla. Poltetun ja sammutetun kalkin käyttö laastin valmistuksessa on tunnettu maailmanlaajuisesti jo tuhansia vuosia - Suomessakin satoja vuosia. Rapattu julkisivu on huoleton rakenne kiinteistön omistajalle, sillä rappaus kestää vuosikymmeniä ilman huoltotoimenpiteitä.Lue lisää laasteista rapatuille seinille
201012_23926.jpg
Joulukuusen valinta
Joulukuusen hankintatapoja on niin sanotusti lukemattomia...Kuusen voi hakea omasta, naapurin tai valtion metsästä. Kahden viimeksi mainitun osalla on vielä kaksi mahdollisuutta: luvan kanssa tai ilman. Ja jos valitsee jälkimmäisen, on jälleen kaksi tietä: jäädäkö kiinni vai eikö jäädä.
20228_79438.jpg
Turvallinen sekä energiatehokas - autotallinovi, joka tunnistaa myös esteen
Autotallinovi on muutakin kuin vain ovi. Kestävä, energiatehokas sekä helppokäyttöinen ovi pitää autosi sekä omaisuutesi turvassa. Helppokäyttöisyyden lisäksi ovien yhtenä tärkeänä ominaisuutena on niiden turvallinen käyttö iästä riippumatta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton