Energiatehokkuutta omakotitalon öljylämmitykseen

Rakennuksen energiatehokkuuden parantaminen saa aikaan selviä säästöjä lämmityskuluissa. Lämmitysenergian tehokas käyttö on paitsi taloudellista myös ympäristöystävällistä. On hyvä kuitenkin muistaa, että talon lämmöntarve on aina vakio riippumatta lämmitysjärjestelmästä.

Öljylämmityslaitteiston huolto varmistaa energiatehokkaan toiminnan.Öljylämmityslaitteiston huolto varmistaa energiatehokkaan toiminnan.

Nykyaikainen öljylämmitysjärjestelmä

Uudet innovaatiot ovat vähentäneet ja vähentävät öljynkulutusta lämmityksessä. Öljypolttimia ja -kattiloita on kehitetty, jotta lämmitysöljy palaisi aiempaa tehokkaammin. Kun pienempi määrä lämmitysöljyä antaa enemmän energiaa, niin päästötkin vähenevät. Öljylämmitys on siis hyvä vaihtoehto myös ensikodin rakentajalle tai ostajalle.

Öljylämmityslaitteiston "päivittäminen"

Öljylämmittäjä pystyy tekemään talostaan energiatehokkaan, säästämään energiaa ja vastaamaan ilmastotalkoiden haasteisiin pitämällä lämmitysjärjestelmänsä hyvässä kunnossa ja ottamalla öljyn rinnalle uusiutuvaa energiaa. Lisäksi lämmitysöljyssä on jo bio-osuus, joka osaltaan myös vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Öljyn kulutusta vähentää ennen kaikkea ikääntyneiden kattiloiden ja muiden lämmityslaitteiden uusiminen. Jos öljylämmityskattila on 20-25 vuotta vanha, kannattaa harkita uuden kattilan hankintaa. Nykyaikaisen kattilan hyötysuhde on huomattavasti parempi. Uusi kattila ja poltin tuottavat öljystä lämpöä 95 % hyötysuhteella.

Lämmityslaitteiston uudistamisen vaikutus säästöihin:

  • Öljypolttimen saneerauksella saavutetaan jopa 15 prosentin säästö.
  • Vaihtamalla vanha kattila uuteen voi säästö nousta jopa 30 prosenttiin.
  • Käsisäätöisen järjestelmän varustaminen nykyaikaisella säätöautomatiikalla tuo keskimäärin 5–15 prosentin säästön.

Huoltotoimenpiteissä on syytä huomioida, että öljypolttimen ja kattilan huono yhteensopivuus aiheuttaa huonoa syttymistä, palamisongelmia ja niistä johtuvia muita ongelmia - polttimen toiminta-arvojen on riitettävä käytettävään kattilaan. Poltin, kattila, automatiikka ja niiden säädöt ovat laaja kokonaisuus ja niiden huolto tulee jättää ammattilaisen vastuulle.

Aurinkolämmön hyödyntäminen kannattaa

Lisää energiansäästöä syntyy, kun öljylämmitysjärjestelmään yhdistää uusiutuvaa energiaa kuten esimerkiksi aurinkolämpöä. Suomessa on saatu hyviä kokemuksia aurinkolämmön ja öljyn yhdistelmästä. Se tuo keskimäärin noin 30 prosentin säästön öljynkulutukseen, ja ensi-investoinnin jälkeen aurinkoenergia on ilmaista. Pientalossa saadaan siis selvää säästöä lämmitysenergiakuluissa aktiivisella aurinkoenergian hyödyntämisellä. Oleellista kuitenkin on, että aurinkolämpölaitteet on mitoitettu, asennettu ja säädetty oikein talon tarpeiden mukaan.

Hybridilämmityksessä aurinkoenergia tuo keskimäärin 30 prosentin säästön öljynkulutukseen.Hybridilämmityksessä aurinkoenergia tuo keskimäärin 30 prosentin säästön öljynkulutukseen.
Etuna hybridilämmityksessä on, että lämmön voi tuottaa vuodenajan mukaan välillä öljyllä, jossa on bio-osuus, ja välillä auringon energialla tai muulla uusiutuvalla energialla. Jo nyt uusista aurinkolämpöjärjestelmistä valtaosa liitetään öljylämmityksen rinnakkaislämmönlähteeksi.

Myös sinun talostasi energiatehokas

Suomessa on runsaat 200 000 öljylämmitteistä pientaloa. Niistä valtaosa on energiatehokkaassa kunnossa. Jos sinun talosi lämmitysjärjestelmä kuitenkin kaipaa kunnostusta, on hyvä selvittää rauhassa, miten voit tehdä talostasi entistä energiatehokkaamman ja miten juuri sinun talosi öljylämmitysjärjestelmä kannattaa kunnostaa vastaamaan nykyajan vaatimuksia.

Öljylämmittäjän tärkeimmät säästövinkit

  • Tarkista talon eristys ja tiiviys: yläpohja, alapohja, ulkoseinät, ikkunat, ovet.
  • Tarkista, ettei talon sisälämpötila ole yli 21 astetta.
  • Mieti, onko lämpimän käyttöveden kulutuksessa vähentämisen varaa.
  • Pidä öljylämmityslaitteet hyvässä kunnossa - säännöllinen huolto!
  • Jos öljylämmityksesi on vanha, hanki uudet, energiapihit laitteet.
  • Ota öljyn rinnalle uusiutuvaa energiaa kuten aurinkolämpöä.

 
Julkaistu
14.1.2013