Asunnon kosteus ja sen hallinta

Nykyisten asuntojen seinät, katto ja lattia eristetään entistä paremmin. Myös ulko-ovet ja ikkunat ovat parempia kuin aiemmin – siksi talosta tulee tiivis eikä se hukkaa lämpöä.

Helposti käytettävä ja tehokas ilmanvaihto on yksi keskeisimmistä asioista nykytalon sisäilman laadun varmistajana.

Ilmanvaihdon tehtäviä ovat muun muassa:

  • Sisäilman syntyvän kosteuden poistaminen. Nelihenkinen perhe tuottaa omilla toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa kosteuskuorman, joka vastaa noin 10 litran vesimäärää. Asunnon sisäilman kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunan käyttö, pyykinpesu, huonekasvit ym.
  • Rakennus- ja sisustusmateriaaleista sisäilmaan erittyvien päästöjen poistaminen.
  • Ihmisten ja lemmikkien hengittämän hiilidioksidin poistaminen sisäilmasta – varsinkin yöaikaan makuuhuoneista.
  • Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ulkoilman tuominen sisään.

Yönaikainen kosteus makuuhuoneen sisäilmassa

Nukkuessaan normaalikokoinen ihminen hengittä keuhkojen ja hikoilee ihon kautta kosteutta 50- 60 grammaa tunnissa – eli kahdeksan tunnin yöunen aikana lähes puolen litran vesimäärää vastaavan kosteuskuorman.

Rakenteiden ja tekstiilien kosteusvaurioiden välttämiseksi on makuuhuoneen ilmanvaihdon poistettava kyseinen kosteuskuorma ja myös uloshengitetty hiilidioksidi.

Homesienten kasvu

Mikäli sisäilman kosteustaso on jatkuvasti liian korkea, luodaan edellytykset homesienten kasvulle. Yli 80%:n sisäilman kosteudessa kasvavat lähes kaikki homesienet.

Ilmanvaihdolla on huolehdittava siitä, että sisäilman kosteustasot pysyvät riittävän alhaisina – noin 40 %:ssa. Näin sisäilma pysyy raikkaana ja niin ihmiset kuin sisustusmateriaalit ja rakenteetkin pysyvät terveinä.

Älykkäästi ajatteleva Vallox Digit SED -säätöautomatiikka tekee ilmanvaihdon käytöstä helpon ja energiatehokkaan.Älykkäästi ajatteleva Vallox Digit SED -säätöautomatiikka tekee ilmanvaihdon käytöstä helpon ja energiatehokkaan.
 
Päivitetty
23.10.2012