Rintamamiestalon julkisivuremontti

Vuonna 1947 rakennetun rintamamiestalon julkisivu päätettiin uusia. Olemassa oleva puuverhoilu oli jo ainakin 50 vuotta hyvin palvellut, mutta talon julkisivulle haluttiin tehdä nuorennusleikkaus. Mallia uudelle julkisivulle otettiin neljä vuotta aiemmin rakennetusta autotallista.

Suunnittelu ja luvat

Ennen purkutöiden alkua suunniteltiin julkisivun uudistaminen toteutettavaksi pontatulla ulkoverhouslaudoituksella vanhan saumariparatkaisun sijaan. Uusi ulkoverhous tulisi myös vaihtamaan laudoituksen suuntaa kahteen kertaan. Remontin yhteydessä päätettiin toteuttaa myös ulkopuolinen lisäeristys. Vanhassa ulkoverhouksessa ei ollut tuuletusrakoa, koska tasakertaan asti hirsirunkoisen ja tuolloin kylmänä vinttinä toimineen yläkerran rankarakenteen ei oltu katsottu sellaista tarvitsevan. Uuteen ulkoverhoukseen sellainen kuitenkin tulisi. Lisäeristeeksi valittiin 40 mm paksu tuulensuojavilla ja sen päälle ulkoverhousratkaisusta johtuva ristiin koolattava lauta, johon verhouslaudat kiinnitetään ja joka muodostaa tuuletusraon. Vanhaa verhoukseen verrattuna julkisivun pinta tulisi siis kasvamaan ulos sokkelista yli 10 cm. Tästä johtuen ulkoverhouslaudan vahvuudeksi valittiin 23 mm. Tämän ohuempaa ei kelpuutettu, mutta paksumpaa ei haluttu käyttää. Verhoilun suunnan vaihdoista ja ikkunoista johtuen jatkoksia ei juuri tarvittu. Remontin yhteydessä myös talon väri päätettiin vaihtaa. Värin ja verhouslaudoituksen tyylin muuttamisesta johtuen tehtiin rakennusvalvontaan toimenpideilmoitus.

Ulkoverhouksen toteutukseen otettiin mallia autotallin julkisivusta.Ulkoverhouksen toteutukseen otettiin mallia autotallin julkisivusta.

Purkutyöt

Toimenpideilmoituksen hyväksynnän myötä alkoivat purkutyöt. Purkutöiden yhteydessä todettiin vanhan verhouslaudan olevan erinomaisessa kunnossa, mikä luo uskoa myös uuden puuverhouksen pitkälle iälle. pieni yllätys oli laudoituksen alta paljastunut foliopintainen paperi, joka oli asetettu tuulensuojana toimimineen pahvin päälle. Ratkaisu ei kuitenkaan vuosien varrella ollut aiheuttanut ongelmia. tasakerrasta ylöspäin mentäessä löytyi purueristys, joka päätettiin poistaa ja korvata villalla.

Lisäeristys

Purkutöiden jälkeen esiin tullut hirsirunko oli hyvässä kunnossa ja varsin suora, joten sen päälle oli helppo asettaa PAROC WPSn3 –tuulensuojavilla. Paksuudeksi valittiin 40 mm levy, joka paitsi toimii tuulensuojana, myös parantaa lämmöneristystä merkittävästi.

Katso erillinen juttu lisäeristyksestä...

70-luvulla rakennettu laajennusosa otetaan työn alle ensi kesänä. Lisäeristyksen ja ulkoverhoilun uusimisen lsäksi katto maalataan ja sadevesijärjestelmä uusitaan.70-luvulla rakennettu laajennusosa otetaan työn alle ensi kesänä. Lisäeristyksen ja ulkoverhoilun uusimisen lsäksi katto maalataan ja sadevesijärjestelmä uusitaan.

Uusi ulkoverhous

Uusi ulkoverhouslauta UTV 23x120 päätettiin asentaa alaosalta ensin pystyverhouksena. Välille laitettiin vaakaverhous ja yläosaan jälleen pystyverhous. Tähän valittu verhouslaudan profiili sopii hyvin. Suunnanvaihtokohtia mietittäessä vaaittiin ensin ikkunoiden alareunojen korkeus. Todettiin alareunojen korkeuksissa heittoja, minkä johdosta suuntaa ei vaihdettu ikkunoiden alareunan tasosta, vaan hieman ylempää. vastaavasti vaakaverhous päätettiin viedä jonkin verran ikkunoiden yläpuolelle asti.

Ulkoverhouslaudat hankittiin teollisesti pohjamaalattuina ja ne maalattiin valtaosin kertaalleen jo ennen asennusta. Asennuksen jälkeen verhouslaudat maalattiin toistamiseen peittävällä puunsuojalla.

Pääosin omin voimin toteutettu remontti jatkuu ensi vuonna, jolloin laajennusosa saa jokseenkin samanlaisen käsittelyn.
Vinkkejä ja faktoja:

  • Puu-ulkoverhoukseen suositellaan käytettäväksi kuusta.
  • Käytä riittävän paksua lautaa, mieluiten 28 mm paksua.
  • Jätä ulkoverhouksen taakse alhaalta ylös avoin tuuletusrako (min. 22 mm).
  • Selvitä ikkunoiden yms. kohtien linjat ennen ulkoverhouksen suunnittelua.
  • Huomioi eri verhouslautojen soveltuvuus käytettäväsi pystyyn tai vaakaan.
  • Vältä lautojen jatkoksia, jos mahdollista. Voit tiedustella asiantuntevalta puutavarakauppiaalta sormijatekettuja verhouslautoja.

 
Julkaistu
12.10.2012