Rintamamiestalon julkisivuverhoilun uudistus
ja lisäeristys

Remontti poikii usein uusia remontteja ja niin kävi myös tässä rintamamiestalossa, jonka vesikatto aiemmin tänä vuonna uusittiin. Oikeastaan julkisivun kunnostaminen oli ollut mukana korjattavien asioiden listalla, mutta vesikaton uusiminen katsottiin järkevämmäksi tehdä ensin. Samalla tuli viimeisteltyä myös vesikattoremontti räystäänaluslaudoituksen osalta.

Puuverhous on kestävä ratkaisu

Vanha ulkoverhous oli toteutettu laudasta saumaripaa käyttäen. Tuuletusrakoa ei ulkoverhouksen alla ollut ja hirren pinnassa tuulensuojana oli käytetty pahvia ja alumiinipaperia. Varsin hyvin hieman erikoinen rakenne oli toiminut, sillä purettu puuverhous oli täysin ehjää ja tavalliset ”mustat naulat” olivat säilyneet kirkkaina niiltä osin, kun olivat olleet puun sisällä.

Samalla lisäeristys

Talon rungon tiedettiin olevan tasakertaan asti pääosin hirsirakenteinen. Purkutöiden jälkeen esiin tullut hirsirunko oli hyvässä kunnossa ja varsin suora, joten sen päälle oli helppo asettaa PAROC WPSn3 –tuulensuojavilla. Paksuudeksi valittiin 40 mm levy, joka paitsi toimii tuulensuojana, myös parantaa lämmöneristystä merkittävästi. Eristyskerros ei kuitenkaan kasvata liikaa rakenteen paksuutta ikkunoiden, räystään ja sokkelin suhteen.

Käytännössä voidaan todeta, että uusittu puuverhous oletettavasti kestää jälleen vuosikymmeniä ja siksi kannatti ilman muuta tehdä myös ulkopuolinen lisäeristys.

Laskelmat eristävyyden paranemisesta

Rintamamiestalossa oli kahdenlaista seinärakennetta, jotka lisäeristettiin:

SEINÄ 1:
Vanha eristämätön hirsiseinä, jonka paksuus on 130 mm, on lämpöhäviö seinän läpi ollut 106 kWh/m2/vuosi. Seinän ulkopintaan laitettiin lisäeristeeksi tuulensuojapintainen eristelevy PAROC WPS 3n, paksuus 40 mm. Eristeen vaikutuksesta lämpöhäviö on 52 kWh/m2/vuosi. Säästö on siis 106 – 52 = 54 kWh/m2/vuosi

Jos seinän pinta-ala on 100 m2 ja energianhinta esimerkiksi 0,10€ /kWh on vuositason säästö energiakulussa 540 € / vuosi.

Lisäeristyksestä syntyvä lisäkulu on 1500 €, jolloin eristeen takaisinmaksuaika on kolme vuotta.

SEINÄ 2:
Vanha seinä oli perinteinen vinolaudoitettu seinärakenne, jossa oli 100 mm purueriste. Tämän seinäosuuden lämpöhäviö on ollut 88 kWh/m2/vuosi

Korjauksen yhteydessä purueriste poistettiin kokonaan ja tilalle asennettiin PAROC eXtra, paksuus 100 mm ja runkorakenteen ulkopuolelle lisättiin tuulensuojaksi myös PAROC WPS 3n paksuus 40 mm

Lisäeristetyn seinän lämpöhäviö on nyt 33 kWh/m2/vuosi.

Lämpöhäviön erotus on 88 – 33 = 55/kWh/m2/vuosi.

Yläkerran osuudella olevan seinän pinta-ala on noin 24 m2, ja siihen tulleiden eristeiden kustannusarvio on 500 €

Säästö energiankulutuksessa on noin 132 € vuosi, jolloin eristeiden takaisinmaksuaika on 3,5 vuotta.

Energiankulutuksen lisäksi myös asumismukavuus kohenee , kun vedontunne häviää sekä rakenteiden ääneneristävyys paranee.

Tutustu myös vesikattoremonttiin...
 
Julkaistu
24.9.2012