Uudet kamppailutilat lämpimiksi SPU eristeillä

Porin Satakunnankadulla sijaitsevan vanhan liikekiinteistön yläkerran varastotilat kunnostetaan uutta käyttötarkoitusta varten. Porin Kamppailuyhdistys ry remontoi ja kunnostaa kylmän ullakkotilan harjoitussalikäyttöön. Tuhannen neliön tiloihin rakennetaan yhteensä kolme salia, puku-, pesu- ja saunatilat sekä aulaan oleskelutila. Lisäksi tilaa jää mahdollisesti myöhemmin rakennettavalle neljännelle salille.

Tilat sopivan kokoisiksi vähillä muutostöillä

Ullakkotilan korkea kattorakenne mahdollisti lajiharjoitteluun soveltuvan tilan rakentamisen. Lattiapinnan ja kattotuolien vaakapalkkien välinen vapaakorkeus on neljä metriä. Tilojen pohja-alaa saatiin kasvatettua poistamalla kantava pystypuupalkisto ja korvaamalla se järeämmillä teräspilareilla ja palkeilla tilan reunoilta. Käytetyt teräspilarit ovat kooltaan 200mm x 200mm ja I-palkit 250mm x 250mm.

Ohuella eristekerroksella erinomainen lämmöneristävyys

Rakenteellisten tuentojen jälkeen urakan seuraavassa vaiheessa aloitettiin lämmöneristyksen rakentaminen. Tähän valittiin helposti asennettava ja tehokkaasti lämpöä eristävä SPU eriste, joka on lisäksi kosteus- ja paloturvallinen. 150 mm paksut polyuretaanieristelevyt asennetaan toisiinsa kiinni ponttisaumoista ja väliin ruiskutetaan uretaanisaumavaahto. Näin lämmöneristekerroksesta tulee täysin diffuusiotiivis lämmönjohtavuuden ollessa huippuluokkaa (0,023 W/mK). Kevyet polyuretaanilevyt ovat helposti työstettävissä sopivan mallisiksi sahaamalla. Asennustyöt etenevät hyvällä vauhdilla ja tilojen arvoitu valmistumisaika eristeasennusten osalta on noin kaksi viikkoa.

Osa kattorakenteista näkyviin

SPU eristelevyt kiinnitetään kattotuolien sisäpinnalle. Eristyskerros kiertää koko tilan kuitenkin niin, että ylhäällä kattotuolien vaakapalkit jätetään näkyviin tulevan alakaton sisäpintaan. Puupalkit käsitellään myöhemmin tummentavalla pintakäsittelyllä ja niiden tarkoitus on toimia tilojen sisustuselementteinä. Rakenteiden uudet teräspalkit tullaan koteloimaan piiloon.

Ullakon lämmöneristys

SPU-lämmöneristetuotteista löytyvät kätevät ratkaisut kaikkien ullakkotilojen lämmöneristämiseen. Vanhan, kylmän ullakon lämmöneristäminen SPU-eristelevyillä on helppoa vaikka itse tekemällä. Koska polyuretaanilevyt ovat erittäin tehokkaita lämmöneristeitä, ullakon eristämiseen riittää selvästi muita eristeratkaisuja ohuempi eristepaksuus. Tällöin ullakotilaan jää reilusti enemmän korkeutta ja hyötytilaa.
 
Julkaistu
24.9.2012