Älyä asumiseen

Yksi napinpainallus ja kotisi kaikki valot ja standby-laitteet sammuvat ja lämpötila laskee. Pyykkikone pyörii edullisemman sähkön aikana ja pääset itse valitsemaan, milloin lämmitys kytkeytyy päälle. Katon aurinkopaneelit tuottavat ekologista energiaa. Pihassa seisoo hybridi tai täyssähköauto. Onneksi olkoon: asut älykkäässä talossa!

Sinun kodissasi älykkyys ja yksinkertaisuus kulkevat käsi kädessä. Uusi teknologia paitsi säästää energiakustannuksissa myös helpottaa elämääsi. ”Taloautomaatio tuo koteihin mukavuutta, helppoutta, varmuutta ja turvallisuutta”, johtaja Paavo Tammisto ABB:ltä sanoo.

Taloautomaatiolla hän tarkoittaa ratkaisuja, jotka mahdollistavat laitteiden ja järjestelmien sekä energian mahdollisimman järkevän ja kustannustehokkaan hyödyntämisen. Siis automatiikkaa, jolla ohjataan muun muassa kodin valaistusta, lämmitystä ja ilmanvaihtoa.

”Älykkäiden ratkaisujen optimaalinen hyödyntäminen omakotitalossa säästää parhaassa tapauksessa kolmanneksen sähkölaskusta”, Tammisto ynnää.

Kuluttajan näköistä energiaa

Elämäsi älytalossa on siis mukavaa, turvallista ja energiatehokasta, mutta myös ekologista. Katon aurinkopaneelit tuottavat energiaa kotisi tarpeisiin, aurinkoisina päivinä jopa yli oman tarpeen. Ylijäämän voit varastoida tai myydä valtakunnan verkkoon.

”Teknisten innovaatioiden ansiosta pääset myös seuraamaan, miten kesämökkisi jaksaa talvella. Etäohjaus lisää myös mielenrauhaa lasten ja vanhusten suhteen – liikkeitä voi seurata etänä ja poikkeustilanteista voi saada hälytyksen”, Tammisto kuvaa.

Sähkömarkkinat ja sähköverkko ovat muutoksessa kiinteästi mukana. ”Jatkossa kiinteistöt voivat osallistua markkinoiden ja verkon toimintaan muun muassa huippukuormituksen siirroilla, jossa kulutuksen piikkejä pyritään tasaamaan. Eri palveluntarjoajat kokoavat yhteen pienempiä kuormia.”

Eikä tämä tarina ole utopiaa: ”En usko, että 5–10 vuoden kuluttua rakennetaan ilman, että ainakin valmiudet ottaa uusi teknologia käyttöön ovat olemassa uusissa taloissa. Veikkaukseni on, että vähintään viisi prosenttia maailman uusista autoista on vuonna 2020 joko hybridejä tai täyssähköautoja.”
 
Julkaistu
17.9.2012