Yleisimpiä energiamyyjän vaihtoa koskevia kysymyksiä

Sähkön hinnan kilpailutus on jatkuvasti lisääntynyt, mutta edelleen suuri osa kotitalouksista ei ole edes tarkistanut, onko sähkön hinta markkinoilla vallitsevan tason mukainen. Siksi suosittelemmekin, että vähintäänkin testaat laskurillamme, paljonko voisit säästää sähkölaskussasi.

Mistä löydän laskurissa tarvittavat tiedot?

Tulevan säästösi sekä itse tarjouksen nähdäksesi tarvitaan seuraavat tiedot:
- Sähkötyypityksesi, eli onko käytössäsi yleissähkö, aikasähkö vai kausisähkö
- Pääliittymäsi sulakekoko, joka uusissa omakotitaloissa on yleisimmin 3x25 A. Tuo tieto löytyy helpoimmin siirtoyhtiön laskusta heti tyypityksen jälkeen esim. muodossa Yleissähkö 3x25 A.
- Nykyisen energiamyyjäsi perusmaksu euroa/kk
- Arvioitu vuosittainen sähkönkulutuksesi ja sen jakauma jos mittaus on kaksiaikaista
- Nykyisen energiamyyjäsi hinnat

Nuo kaikki edellä mainitut tiedot löytyvät energiamyyjäsi viimeisimmästä laskusta.

Vaatiiko sopimuksen teko Rakentaja.fi-jäsenyyden?

Tarjous on nykyisin voimassa kaikille, mutta jäsenyys on täysin ilmaista eli jäseneksi voi kuka tahansa helposti liittyä. Meillä on myös edelleen muita, vain jäsenillemme kohdistettuja yhteisostokampanjoita. Jäsenenä ja kirjautuneena löydät myös omat kohdetietosi valmiina, jos olet ennenkin hyödyntänyt tarjouksemme.

Sitooko laskelman tekeminen minua johonkin?

Ei sido, eli jos laskelman jälkeen päätät tehdä sopimuksen, tulee sinun antaa vielä sopimukseen tarvittavat lisätiedot sekä suostumuksesi sopimuksen vaihtoon.
Vasta kun kaikkien tarvittavien tietojen syöttämisen jälkeen painat sivun lopussa olevaa ”Lähetä” –nappia lähtee sopimusilmoituksesi eteenpäin. Sopimusilmoituksen vastaanottamisesta lähtee myös välittömästi viesti sähköpostiisi josta tiedät asian olevan nyt kunnossa.

Miten sähkön laatu muuttuu jatkossa, eli mihin otan yhteyttä jos sähköt katkeaa?

Vaikka uusi sopimuksesi olisi toisella puolella maata toimivalta sähkönmyyjältä, voit olla varma, että sillä ei ole vaikutusta sähkön laatuun. Paikallinen verkonhaltija vastaa edelleen siirretyn sähkön laadusta ja mahdollisista sähkönkatkoksista ilmoitetaan edelleen siis sinne.

Maksaako sähkön myyjän vaihto?

Sähkönmyyjän vaihto on maksutonta. Verkonhaltija ei saa periä erillistä maksua sähköntoimittajan vaihtamiseen liittyvistä suoritteistaan.

Entä sähkön siirto, nouseeko se jos vaihdan vain energiamyyjääni?

Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa. Se ostetaan aina oman alueen sähköverkkoyhtiöltä. Siirtomaksu pysyy samana riippumatta siitä, keneltä sähkönmyyjältä sähköenergian ostat. Sähköyhtiön vaihtaminen ei siis vaikuta sähkön siirtomaksuun.

Muuttuuko käyttämäni energian mittaustapa?

Sähköenergiasi mittauksesta huolehtii edelleen paikallinen sähköyhtiö eli verkonhaltija. Etäluettavien mittareiden myötä kulutus ilmoitetaan yleisesti tunneittain ja joidenkin sähköyhtiöiden kohdalla noudatetaan heidän omia aikarajoja, jotka saattavat poiketa siirtoyhtiön ajoista. Nämä ajat ilmoitetaan tarjoushinnan yhteydessä. Eli voit tarkistaa ajat ennen tarjouksen hyväksymistä.

Minulla on käytössäni nyt yleissähkö, voinko ostaa energiani aikasähkönä tai kausisähkönä?

Et voi, energiamyynnin pääsääntönä on että se tapahtuu samalla tuoteformaatilla kuin siirtotuotekin on. Eli jos asiakkaalla on yleissähkö ja hän haluaisi vaihtaa aika- tai kausisähköön, on hänen silloin oltava yhteydessä paikalliseen varkkoyhtiöön ja tehtävä tuotteen vaihto kaksiaikaiseksi.

Minulla on käytössäni nyt aikasähkö, voinko ostaa energiani yleissähkönä tai kausisähkönä?

Aikasähköä käyttävänä et voi vaihtaa kausisähköksi sillä niiden mittaustapa on täysin eri. Sen sijaan jos sinulla on aikasähkö tai kausisähkö voit ostaa energian yleissähkönä, eli käytännössä silloin vain nuo molemmat ajat yö- sekä päiväaika hinnoitellaan samaksi. Laskurimme ilmoittaa mikä sähkötyypitys tulee halvimmaksi ja valitsee automaattisesti siis sopimusilmoituksiinkin sen halvimman vaihtoehdon. Halvimman vaihtoehdon se ilmoittaa myös laskennan yhteydessä säästösumman kera.

Puhutaan määräaikaisesta sopimuksesta, mitä se käytännössä tarkoittaa?

Määräaikainen sopimus takaa sen että käyttämäsi energian hinta ei voi nousta (tai laskea) sopimusaikana muuten kuin yleisen arvonlisäveron muuttuessa. Tarjouksessa annetut hinnat pitävät sisällään vuoden 2014 alusta voimaan tullen 24 %:n arvonlisäveron. Sopimus sitoo myös asiakasta eli sopimusta ei voida katkaista ennen määräajan päättymistä muuten kuin asunnosta poismuuton vuoksi.

Jos teen kauttanne sopimuksen, mitä minun pitää tehdä?

Ei mitään, riittää että täytät laskurin jälkeen pyydettävät tiedot ja painat ”Lähetä” –nappia. Tuosta lähtee heti sinulle varmistus siitä että ilmoituksesi on otettu vastaan ja sen jälkeen uusi energiamyyjäsi hoitaa loput, eli irtisanoo vanhan energiamyyjäsi sopimuksen ja ilmoittaa siirtoyhtiölle ottavansa energiamyyntisi haltuunsa. Mikäli kyseessä on muutto on aiemman kohteen sopimus kuitenkin itse irtisanottava.

Voinko tehdä useamman sopimuksen??

Kyllä voit, eli sopimuksen voit tehdä niin moneen kohteeseen kuin on tarve, oli kyseessä sitten kesämökki, osakehuoneisto, toimistorakennus tai oman äidin asunto. Mutta jokaisesta kulutuspaikasta tulee kuitenkin tehdä oma sopimusilmoituksensa. Samassa ilmoituksessa niiden tekeminen ei onnistu sillä jokainen kohde tulee yksilöidä tarkasti.

Olen muuttamassa uuteen asuntoon, mitä huomioitava?

Kun muutat uuteen asuntoon sinun tulee itse tehdä ajoissa paikallisen sähköyhtiön kanssa sähkön siirtosopimus uuteen asuntoon. Samalla voit irtisanoa vanhan asuntosi sähkösopimuksen muuttopäivästä eteenpäin. Eli näitä asioita ei uusi yhtiö voi tehdä puolestasi. Uusi energiamyyjä voi ainoastaan irtisanoa sopimuksen alaisen asunnon vanhan energiamyyjän sopimuksen.

Entä kun sopimuskausi katkeaa, voiko sähkön tulo katketa?

Ei voi, eli kun kyseinen sopimusaika päättyy, muuttuu määräaikainen sopimuksesi toistaiseksi voimassa olevaksi. Näin siis siinä tapauksessa mikäli et sitä ennen ole uutta määräaikaista sopimusta saman tai jonkun muun toimijan kanssa tehnyt. Kun sopimusaikasi päättymässä myös me kilpailutamme Sinulle valmiiksi uudet määräaikaiset energiatarjoukset ja infoamme niistä. Tuosta syystä kannattaakin pitää myös sähköpostin yhteystiedot ajan tasalla jotta info varmasti tulee perille.

Tarkista tarjous tästä 

 
Julkaistu
16.11.2017