• Etusivu
  • Rakentaminen

Kastelli-talo Lempäälään3. osa: Rakennuslupa!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kastelli-Talot Oy
Päivitetty 20.09.2012
20129_32079.jpg

Takana rakennusluvan odotus, käsissä paljon tarjouksia ja edessä työt tontilla.

Kesällä 2012 alkaneessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.

Lue myös edelliset osat: Tontista talosuunnitelmiin ja Suunnitelmista kohti rakennuslupaa

Rakennusluvan käsittely vie tavallisesti pari kuukautta, mutta kesällä 2012 luvan saaminen vei seurantakohteemme rakennuttajaperheeltä vielä yhden lisäkuukauden. Rakennuslupa saatiin vasta elokuun loppupuolella, vaikka lupahakemus oli jätetty jo kesäkuun alussa. Käsittelyä hidastivat mitä ilmeisimmin lomakauden lisäksi heinäkuussa uudistuneet energiamääräykset. Oli siis aikaa kesälomalle!

Tai ei sentään pelkälle kesälomalle. Itse asiassa odottavan aika ei ollut pitkä, vaan työtä rakentamisen eteen oli molemmille puolisoille. Oli aika tavata pihasuunnittelija, sisustussuunnittelija ja LVI-suunnittelijoita sekä pyytää tarjouksia eri toimittajilta ja verrata tarjouksia toisiinsa.

Marja Jantunen Kastellista kertoo, että muut suunnitelmat on tosiaankin tehtävä jo rakennuslupaa odottaessa. Tarvitaan vesi- ja viemäripiirustukset sekä lämmitys- ja sähkökuvat. Vain sähkösuunnitelmaa voi muokata vielä työmaan käynnistyttyä, muun on siinä vaiheessa oltava valmiina.

Sadan lisäneliön haasteita

Niin aikaiselta kuin yhteydenotto sisustussuunnittelijaan tässä vaiheessa toisaalta tuntuikin, osoittautui se hyvin järkeväksi ratkaisuksi.

- Huomasin, että sisustussuunnittelijalla oli hyviä ideoita siihen, mitä voisi sijoittaa mihinkin, ja ne ratkaisut taas vaikuttivat valaistuksen suunnitteluun. Varsinaista valaistussuunnitelmaa emme teettäneet, mutta sähkösuunnitelmat tehtiin joka tapauksessa jo tässä vaiheessa, ja sisustussuunnitelman aloittaminen ajoissa auttoi myös valaisimien ja pistorasioiden sijoittamisessa. Sähkösuunnitelmat on tehnyt Kastellin tytäryhtiö Terawatt, joka huolehtii myös Kastelli-talojen merkkihuollosta ja jolla on koko tekniikka hallussa, rakennuttajaperheen emäntä Elina kertoo.

Sisustussuunnittelu aloitettiin perheen nykyiseen asuntoon tutustumalla. Sisustussuunnittelija otti perheen nykyisistä huonekaluista mitat, jotta hahmottuisi, paljonko tilaa ne veisivät uudessa asunnossa. Tilaa tulisi uuteen kotiin muuttaessa peräti 100 neliötä lisää, joten edessä olisi myös runsaasti uusia hankintoja. Uuden asunnon oikean tyylin löytämiseksi sisustussuunnittelija tutustui vanhan kodin tyyliin ja värivalintoihin. Lisäksi listattiin perheen inhokit.

- Esimerkiksi liian hempeistä väreistä en tykkää, ja tällaiset värit, jotka eivät ole todellakaan meidän perheen mieleen, karsittiin ensimmäiseksi, Elina sanoo.

- Verhoja ja mattoja meillä ei ole uuteen isompaan kotiin juuri lainkaan valmiina nykyisessä kodissa, ja olen jotenkin huono niitä suunnittelemaankaan. On oikein helpottavaa, että saa ideoita ja vinkkejä niiden valintaan, hän toteaa tyytyväisenä.

2051_869693644_2012951580.jpg
Ylimääräiset puut tontilta on kaadettu, ja maasiirtotyöt on päästy aloittamaan.

Puustellin keittiösuunnitelma raameihin jo keväällä

Koska kyseessä olisi muutto huomattavasti aikaisempaa suurempaan asuntoon, oli perhe budjetoinut rakennusprojektiin myös sisustusrahaa. Keittiökalusteet oli valittu jo keväällä, jolloin Puustelli teki uuteen asuntoon keittiösuunnitelman. Tosin lisälaitteita keittiöön ei vielä valittu – kaapit, liesi ja jääkaappi päätettiin ensin. Myös wc-tiloihin ja kodinhoitohuoneeseen tulevat Puustellin kiintokalusteet oli katsottu valmiiksi keväällä. Keittiösuunnitelma sekä suunnitelmat kodinhoitohuoneeseen ja wc-tiloihin tehtiin ajoissa, jotta kaikki vesi- ja viemäripaikat saatiin oikeille paikoille.

Pihasuunnitteluyritys löytyi kaverilta, ja kesän vihreydessä, rakennuslupaa odotellessa pihaa olikin hyvä suunnitella.

- Sain hyviä vinkkejä ja ajatuksia, hyvä että jollain muulla on enemmän visioita! Elina naurahtaa.

- En esimerkiksi olisi tullut ajatelleeksi, että istutuksen kannattaa sijoittaa siten, että ne ovat parhaiten katseen alla ikkunasta ulos katsoessa. Nyt on lapselle leikkipaikka, marjapensaille oma alueensa ja istutukset suunniteltu visuaalisesti keskeisille paikoille. Pihasuunnitelma on pääpiirteiltään valmiiksi fiksattu, vain hienosäätöjä mietitään vielä, hän toteaa tyytyväisenä.

Koska talo oli tilattu Kastellilta vain Lämmitysvalmiiksi, ei Muuttovalmiiksi, sisälsi kesän odotus myös runsaasti tarjouspyyntöjä eri toimittajilta ja tarjousten vertailua. Suurena apuna tekijöiden löytämisessä oli työmaalle palkattu vastaava mestari, joka puolestaan oli löytynyt rakennuttajapariskunnan työkavereiden suositusten perusteella.

- Auttaa paljon, kun vastaava mestari tuntee Lempäälään ja täkäläiset urakoitsijat. Itse asumme tällä hetkellä Pirkkalassa, emmekä ennestään tunne rakennuspaikkakunnan parhaita tekijöitä, Elina toteaa.

Edessä tiukka aikataulu, takana hyviä ratkaisuja

- Tarjousten vertailussa ratkaisevana tekijänä ei ole vain hinta, vaan myös aikataulu ja suositukset. Aikataulustamme on tulossa varsin tiukka, koska talopaketin pitäisi tulla tontille jo syyskuun viimeisellä viikolla. Se tarkoittaa, että myös muiden toimittajien tarjoamien aikataulujen tulee täsmätä, hän pohtii.

Pitäisikö nyt kysyä kuin urheilijoilta taukopaikalta, miltäs nyt tuntuu? Onko omien suunnitelmien pohjalta toteutettu Kastelli-talo hyvä ratkaisu?

- Olemme tyytyväisiä. Saamme juuri sellaisen talon kuin haluamme. Marja Kastellista on rautainen ammattilainen, jolta olemme saaneet hyviä ideoita. Esimerkiksi tilan hahmottaminen on rakentaessa vaikeaa – miten paljon tilaa todellisuudessa on esim. 50 neliössä ja mitä siihen mahtuu? Aloitimme 200 neliöstä, lähdimme siitä pienentämään suunnitelmaa, kunnes olohuoneesta olisi tullut liian ahdas – silloin lisäsimme taas nelioitä ja lopulta meillä oli sopivasti tilaa. Meille on tilojen avaruus tärkeää, mikä näkyy myös yksityiskohdissa; taloon tulee mm. läpiluukkutakka, jollaisia olen aina rakastanut, Elina kertoo.

Myös talon julkisivun värit on jo päätetty; Rakennukseen tulee valkoinen puujulkisivu, tummanharmaat korostukset ja tummanharmaa katto. Yksikerroksinen ratkaisu tuntuu varmalta valinnalta:

- Tykkäsimme myös Woodpeckeristä, mutta tälle tontille ei saa rakentaa 2-kerroksista taloa. 1,5-kerroksinen talomalli taas ei tuntunut omalta. Ja toisaalta, vaikka tontille olisi käynyt 2-kerroksinen, emme varmaankaan olisi päätyneet siihen, sillä pienen lapsen ja koiran kanssa yksikerroksinen talo on yksinkertaisesti hyvin käytännöllinen. Äitikin muisti, että 2-kerroksisessa talossa, jollaisessa asuimme, kun itse olin lapsi, lelut olivat aina väärässä kerroksessa, hän hymyilee tulevalla tontilla, jolta on juuri kaadettu suuria puita.

Rakennuslupa on tullut, odotus päättynyt ja työt tontilla voitu aloittaa.

Seuraavassa jaksossa pääsemme seuraamaan jo talopaketin saapumista.

Kastelli-Talot Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20071_3134.jpg
Suositut Kastelli-talot
Suomen ostetuimman talomerkin Kastellin suosio perustuu vahvasti sen järkevään rakentamistapaan. Paikallarakentamiseen perustuva Kastelli-järjestelmä varmistaa parhaiten turvalliset ja oikeaoppiset rakenteet ja se on joustava yksilöllisille muutoksille. Kastelli-rakentaja voi myös joustavasti hyödyntää omaa työpanostaaan haluamassaan laajuudessa.
20072_3675.jpg
Markkinajohtaja Kastellilta muuttovalmiit kodit
Suomen ostetuin talomerkki Kastelli on julkistanut oman valmiskotimallistonsa. Rakentajien toivomuksesta syntyneeseen ValmisKastelli-mallistoon on valittu kymmenen erikokoista ja erityylistä valmiskotia. Arkkitehtien suunnittelemat talot ovat 1- ja 2-kerroksisia malleja, joiden suunnittelussa suomalaisten perheiden toiveet ovat olleet etusijalla. Taitavalla arkkitehtisuunnittelulla neliöt on hyödynnetty tehokkaasti, jolloin myös rakentamiskustannuksia on voitu alentaa. ValmisKastelli-talojen tyyli vaihtelee perinteisestä moderniin.
20073_4031.jpg
Vk 6-10 Tapetointiongelmia
Helmikuu on todella lyhyt kuukausi. Tuntuu, että se tuli ja meni saman tien. Kaikkien mahdollisten epidemioiden jälkeen saimme vihdoin aikaa tapetointiin. Jossain aivolohkon takanurkassa oli matkan varrella syntynyt pakkomielle, jonka mukaan makuuhuoneen päätyseinään oli saatava yksivärinen, eläväpintainen tummansininen tapetti. Oli muuten tosi epätoivoinen idea. Kukaan muu ei ilmeisesti ole saanut vastaavaa kuningasajatusta tai ainakaan tämä suuri trendi ei ollut ehtinyt valmistajien tietoon. Ei ollut helppo nakki etsiä sopivaa versiota, mutta tunnetusti härkäpäisinä emme voineet antaa periksikään. Ja lopussa kiitos seisoi, kuten sananlasku lupaa. Sandudd Oy:n maahantuoma Livingwalls –tapetti pelasti meidät julmetulta bensalaskulta ja menetetyiltä hermoilta.
20128_31872.jpg
Tulikiven sisustuskivillä kestävää ylellisyyttä kylpytilaan
Tulikiven sisustuskivimallisto tarjoaa laajan valikoiman materiaaleja kylpytilan tasoihin sekä lattia- ja seinäpintoihin. Kulutusta ja kosteutta kestävä aito luonnonkivi on ylellinen valinta kylpyhuoneeseen sekä muihin kosteisiin tiloihin.Kotimainen vuolukivi ei ole märkänäkään liukas ja lämmönvarauskykynsä ansiosta se soveltuu erinomaisesti lattialämmitteisiin tiloihin. Kalkkikivi-, graniitti- ja marmoripinnoilla saadaan spa-henkistä eleganttia näyttävyyttä. Sisustusmateriaalina luonnonkivi on laadukas ja aikaa kestävä materiaali, joka nostaa kodin arvoa.Luksusta kylpytiloihin
Perhe viettää aikaa olohuoneessa
Puzer - keskuspölynimuri ja pölytön ympäristö ovat tärkeä osa perheen hyvinvointia
Jokainen ihminen arvostaa puhdasta koti-ilmaa. Mutta perinteinen pölynimuri ei riitä tekemään kodista kunnolla puhdasta - poistoilmassa oleva hienon hieno pöly jää leijailemaan ja laskeutuu uudestaan. Puzer - keskuspölynimuri on tehokkaampi. Puzer poistaa kodistasi kaikkein pienimmänkin mikropölyn ja on sitä paitsi hiljainen ja helppo käyttää.Puzer-keskuspölynimuri vie poistoilman ulos.Tosiasia on, että tavallisen pölynimurin pölysuodatinta ei kerta kaikkiaan voi tehdä niin tiiviiksi että se keräisi myös pienet mikrohiukkaset huoneilmasta. Miksi mikrohiukkaset sitten pitäisi poistaa imuroimalla. Pölyallergikot tietävät vastauksen
20164_45985.jpg
Kaksikerroskoti tehoneliöin
Kastelli-talot Oy, joka on ollut jo yli 20 vuotta pientalojen markkinajohtaja Suomessa, on julkaissut jo toisen tehoneliöisen malliston vuodelle 2016. Nyt julkaistu Viva-uutuusmallisto on kaksikerroksinen ja suunniteltu vastaamaan nykypäivän suomalaisten omakotiunelmaa, jossa ei ole tilaa hukkaneliöille eikä suurelle hintalapulle."Suomalaiset haluavat edelleenkin asua itse rakentamassaan omakotitalossa", kertoo Kastelli-talot Oy:n liiketoimintajohtaja Jukka Vaaramo ja jatkaa pohtimalla suomalaisten omakotiunelmaa; "Selkeä trendi on, että vähemmät neliöt halutaan keskittää omalle perheelle tärkeisiin tiloihin. Lisäksi hankitut neliöt halutaan pitää hyötykäytössä läpi elämän eri vaiheiden ja siksi kodin tiloja pitää pystyä muuntelemaan helposti myös myöhemmin."

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton