ABB:n ratkaisuilla energiansäästöä Tampereen messutaloissa

- Älykkäitä energiaa, ympäristöä ja kukkaroa säästäviä ABB:n taloautomaatioratkaisuja hyödynnetään Tampereen Asuntomessuilla kohteissa Ideal, Lantti sekä Jämerä Onni. Älykkäiden ratkaisujen optimaalinen hyödyntäminen omakotitalossa säästää parhaassa tapauksessa jopa kolmanneksen sähkölaskusta.

Taloautomaatiolla tarkoitetaan ratkaisuja, jotka mahdollistavat kodin laitteiden, koneiden ja järjestelmien sekä energian mahdollisimman järkevän ja kustannustehokkaan hyödyntämisen. Siis automatiikkaa, jolla ohjataan muun muassa kodin valaistusta, lämmitystä ja ilmanvaihtoa.

”Tampereen kohteissamme kotona/poissa-kytkimellä ohjataan valaistusta sekä järjestelmään kytkettyjä sähkölaitteita. Automaatiolla voidaan hallita myös muun muassa asuntojen lämmitystä. Jo yhden asteen lämpötilan pudotuksella on mahdollista saavuttaa jopa 5 prosentin säästö”, myyntipäällikkö Harri Liukku ABB:ltä sanoo.

Tutustu KNX-automaatiojärjestelmään

Tampereen asuntomessuilla ABB:n ratkaisuja on hyödynnetty kohteissa Ideal, Lantti sekä Jämerä Onni. Idealissa automaatio ohjaa muun muassa valaistusta ja markiiseja. Energiankulutustaan talon asukkaat voivat seurata internetin tai tabletin kautta lähes reaaliajassa ”Energiankulutuksen seuranta antaa selkeän käsityksen heikoista lenkeistä ja ohjaa kestäviin valintoihin”, Liukku sanoo. Myös Lantti-talon energiankulutusta seurataan lähes reaaliaikaisesti ABB:n toimittamilla energiamittareilla. Seurannassa ovat muun muassa talon aurinkopaneelien tuotto, liesi, kiuas, sähköauton latauspiste sekä lämminvesivaraaja ja pesukoneet. Lantti on Sitran, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n, TA-Yhtymä Oy:n ja Aalto-yliopiston yhteinen kehityshanke.

Uusi teknologia paitsi säästää energiakustannuksissa myös helpottaa elämääsi.

”Taloautomaatio tuo koteihin mukavuutta, helppoutta, varmuutta ja turvallisuutta”, Liukku sanoo.

KNX-taloautomaatio

+ Kytkee halutut talon toiminnot yhdestä kytkimestä päälle ja pois.
+ Järjestelmään voidaan liittää kodin lämmitys, valaistus, ilmanvaihto, kodintekniikkalaitteet sekä palo- ja murtohälytykset, ovipuhelinjärjestelmä, turvakamera, sähkötoimiset verhot ja markiisit.
+ Reaaliaikainen energiankulutuksen seuranta.
+ Helppokäyttöinen yksi järjestelmä.
+ Käyttö mahdollista kaukosäätimellä, kännykällä tai tablettitietokoneella.
+ Helppo laajentaa.
 
Julkaistu
1.10.2012