• Etusivu
  • Piha

Kiviainekset pihan eri käyttökohteisiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 17.02.2018
20128_31925.jpg

Pintakiviainekset

Pintakiviaineksia käytetään liikennöitävien alueiden ja oleskelualueiden pintakerroksissa.

Liikennöitävä alue tehdään kallio- tai soramurskeesta 0/11…16. Oleskelualueen kivituhkapäällyste tehdään kallio- tai soramurskeesta 0/4…8. Oleskelualueen pintakerrokseen voidaan levittää myös ohut kerros soraa tai someroa. Piha-alueiden ja kaivantojen tasaukseen voidaan käyttää tasaushiekkaa tai tasausmursketta.

Liikennöitävillä alueilla tarkoitetaan pihateitä tai muita liikennealueita, joilla liikenne on vähäistä. Oleskelualueilla tarkoitetaan kävelyreittejä ja piha-alueita.

Asennus- ja saumauskiviainekset

Laattojen ja pihakivien asennushiekkana käytetään kiviainesta, jonka rakeisuus on 0/4 -0/8 mm. Saumaushiekan ja -murskeen rakeisuus on 0/2 mm. Tuotteita ovat hiekka ja kivituhka.

Osta kiviainekset Jäsentukusta

Rantahiekat

Rantahiekkaa, käytetään uimarantojen rakentamiseen ja parantamiseen. Rantahiekka on seulottua hiekkaa, jonka raekoko on 0,2/2 mm ja 0/4 mm.

Leikkialueiden kiviainekset

Seulottua leikkihiekkaa hiekkalaatikoihin.
Kiipeilytelineiden ja keinujen alustoihin soveltuu parhaiten turvahiekka, joka vaimentaa putoamista. Turvahiekka on murskaamatonta seulottua tai märkäseulottua someroa. Turvahiekan toiminnallisuus testataan standardin SFS-EN 1177 mukaan eri pudotuskorkeuksilta, jolloin saadaan kullekin hiekalle ominainen ns. kriittinen putoamiskorkeus, jolla putoamisen vaimennusteho on riittävä. Kriittisen putoamiskorkeuden tulee olla turvahiekalla, max raekoko 8 mm, suurempi kuin korkein mahdollinen pudotuskorkeus keinusta tai kiipeilytelineestä.
Kerrospaksuuden tullee olla vähintään 300 mm.

20128_31924.jpg

Pengerkiviainekset

Pengermateriaaleja käytetään penkereiden rakentamiseen.
Rakennuksen alla ja liikennealueella pengermateriaalina käytetään soraa tai mursketta (jakavan kerroksen murske). Louhetäyttö rakennetaan sekarakeisesta louheesta, jotta täyttöön muodostuvat tyhjätilat jäävät mahdollisimman pieniksi. Penger rakennetaan louheesta, joka ei ole routivaa tai rapautunutta. Louhepenkereen kiilausmateriaalina (päällimmäinen tiivistyskerros) käytetään routimatonta mursketta, jonka rakeisuus on 0/63 - 0/125 mm. Maisemallisen täytön pengertäytteenä käytetään läjitys- ja tiivistyskelpoisia hienorakeisia maalajeja, moreeneita sekä kivennäismaata, joka ei sisällä humusta.

Penkereitä rakennettaessa tulee noudattaa suunnitelma-asiakirjoja tai on suositeltavaa käyttää geoteknistä asiantuntijaa, jotta vältytään maarakenteiden kantavuus- ja vakavuusongelmilta.

Pallokenttien kiviainekset

Pallokenttien kiviaineksia käytetään kenttien pintakerrosten rakentamiseen ja kunossapitoon.

Kiviaineksina käytetään beachwolleyhiekkaa/rantalentopallohiekkaa, kivituhkaa sekä tekonurmien päälle levitettävä hiekkaa.

Osta kiviainekset Jäsentukusta

Kasvualustat

Kasvualustoihin käytettävää seulottua tai hienoa hiekkaa asiakkaan tarpeiden mukaan. Valmiita kasvualustaseoksia pihanrakennustarpeisiin on saatavilla viherrakennusliikkeissä. Seulotun hiekan raekoko on 0/3...4 mm ja märkäseulotun hiekan tai murskeen 0,2/2 mm.

Rudus Oy (Maisematuotteet)
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
20194_57204.jpg
Ideakuvia pihakivien ladonnasta
KATSO MUITA IDEAKUVIA TÄÄLTÄ >>
20081_8294.jpg
Kerrostaloyksiön remontointi
Rakentaja.fi-sivustolla on alkamassa mielenkiintoinen seurantakohde, Porin keskustassa sijaitsevan kerrostaloyksiön remontointi. Asunto Oy Tähtisilmä sijaitsee Porin keskustassa, näköyhteyden päässä (n. 100 m) linja-autoasemasta. Kaksitoistakerroksinen Tähtisilmä on yksi Porin keskustan korkeimpia taloja. Remontoitava yksiö sijaitsee talon ensimmäisessä kerroksessa. Asunnossa ei ole asuttu muutamaan vuoteen ja aikaisemminkin erilaiset korjaus- ja kohennustyöt on jätetty väliin, varmaan useammalta vuosikymmeneltä. Lähtökohta onkin, että asunto on rakennettava sisältä kokonaan uusiksi.Kohteen seurannassa tulemme tutustumaan asunnon remontoinnin vaiheisiin, ja lisää mielenkiintoa seurantaan tuo remonttikustannusten arviointi etukäteen RemonttiOptimi-kustannusarvio-ohjelmalla. Töiden edistyessä seuraamme remontin teon lisäksi siis arvioitujen remonttikustannusten paikkansa pitävyyttä.
20115_25991.jpg
Lopputarkastus?
Kysymys:Miten lopputarkastuksen kriteerit menevät? Pääsääntöhän taitaa olla, että talon on oltava valmis. Minulla on kyse talon merkittävästä laajennuksesta, jonka yhteydessä on vanhaakin osaa remontoitu melko paljon. Vanhan rakennuksen kellarissa on vielä keskeneräisiä rakenteita ja terassissa on vasta kansi ja väliaikaiset kaiteet. Konesaumattua peltikattoa ei myöskään ole vielä maalattu.Minua mietityttääkin, että miten valmista pitää olla, kun lopputarkastus tehdään ja pitääkö ns. vanhan osan olla tiptop kunnossa tarkastusvaiheessa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton