Sähköistyksillä tyyliä ja turvallisuutta asumiseen

Suomalaiset asuinkiinteistöt ja –huoneistot on suurelta osin rakennettu vähintään 30 vuotta sitten. Elinkeinoelämän rakenteen muuttumisen myötä väen tulviessa maalta kaupunkeihin 1960-70-luvuilla pystytettiin vauhdilla kerrostaloja, joita nyt saneerataan pääasiassa putkistojen osalta. Putkistojen peruskorjauksen lisäksi pitää tehdä kunnon remontti myös sähköistyksiin, jotka niin ikään ovat rakentamisajan aikaisia ratkaisuja. Kodeissa onkin paljon viallisia, jopa vaarallisia, sähköistysvirityksiä, kun sähköasennuksia on usein omin voimin yritetty laajentaa kaikkien hankittujen uusien teknisten laitteiden – kodinkoneet, viihde-elektroniikka – hyödyntämiseen.

Vanhat sähköistykset ovat myös usein suorastaan rumia. Rikkoutuneet, kellastuneet tai mustuneet pistorasiat ja sähköjohdot kannattaa vaihdattaa uusiin ja hankkiutua siinä samassa myös eroon joka paikassa tiellä olevista jatkojohdoista asennuttamalla lisää pistorasioita. Nykyään on tarjolla runsaasti eri sisustusmakuihin sopivia väri- ja muotoiluvaihtoehtoja myös sähkölaitteissa.

Paitsi estetiikkaan nykyään kiinnitetään huomiota myös uudenlaiseen toiminnallisuuteen. Sähköistyksellä voi ohjata, säätää ja automatisoida kodin asioita. Ja parantaa asumisen turvallisuutta.

Sovi sähkötreffit sähkömiehen kanssa

Ikäihmisille tukea liikkumiseen ja muistamiseen

Kun ihmiselle tulee ikää, myös kaikenlaisia kremppoja alkaa ilmaantua. Liikkuminen ei ole enää niin ketterää ja välillä huimaa. Valitettavasti ikä tuo tullessaan myös muistamisongelmia. Nämä krempat eivät onneksi useinkaan heti tarkoita sitä, että ihmisen pitäisi muuttaa vanhainkotiin, palvelu- tai senioritaloon.

Monet haluavat ja nykyään voivatkin asua omassa kodissaan turvallisesti aikaisempaa pidempään. Tässä kohdin avuksi astuu sähköinen talotekniikka. Yksinkertaisin esimerkki sähköistyksellä saavutettavasta parannuksesta turvallisuudessa on se, kun asennetaan valaistukseen liiketunnistin. Sanotaan, että ikääntyneen yksi vaarallisimmista matkoista on matka omasta vuoteesta kylpyhuoneeseen yöaikaan. Noustessa huippaa ja kun pimeässä pitää vähintään toisella kädellä haroa valokatkaisijaa, kaatumisia sattuu. Joskus selvitään pikku kolhuilla, joskus käy pahemmin.

Tasapaino on helpompi säilyttää, kun voi keskittyä pystyssä pysymiseen ja automatiikka hoitaa valojen syttymisen ja sammumisen.

Unohtelua voidaan paikata asentamalla erilaista vahti- ja hälytystekniikkaa muistuttamaan asioista ja auttamaan esineiden löytämistä. Itsestään sammuva liesi, hana tai apua hälyttävä wc:n lattia eivät ole utopiaa, vaan tätä päivää turvallisen asumisen edistäjinä.
Usein joudumme lukemaan otsikoista kylpyhuoneeseen kaatuneesta vanhuksesta tai sairaasta, joka on lyönyt päänsä ja makaa tajuttomana. Tässä kohdin ei ole hälytysrannekkeesta apua. Kylpyhuoneen lattiaan voidaan kuitenkin asentaa laatoituksen alle antureita, jotka tunnistavat, onko ihminen siinä seisaallaan vai makuulla. Makuuasento tekee hälytyksen sovittuun paikkaan ja apu saadaan nopeasti.

Antureita voi asennuttaa kaatumisen varalta. Niitä voidaan asentaa tunnistamaan myös liikkumattomuus. Anturit voivat lähettää hälytyksen, jos ihminen ei esimerkiksi poistu tiettyyn aikaan mennessä makuuhuoneesta. Automaation hienoin puoli onkin se, että asennuksia voidaan säätää hyvinkin yksilöllisiin tarpeisiin riippuen siitä, mitkä ovat asukkaan omat elintavat ja vahvuudet.

Pelko kaatumisesta tai tärkeiden asioiden – kuten lääkkeiden ottamisen – unohtamisesta lisää stressiä, joka jo sinänsä huonontaa elämänlaatua. Tässä on kyseessä myös yhteiskunnallisesti tärkeä kysymys siitä, miten ratkaisemme lisääntyvän vanhusmäärän turvallisen asumisen.

Sähkötreffit ammattilaisen kanssa

Jos asut kerrostalossa, pyydä isännöitsijää kutsumaan ammattitaitoinen sähkömies esittelemään asennusratkaisuja taloyhtiönne kokoukseen. Tai jos asut pientalossa, soita itse alueesi sähkömiehelle ja kutsu hänet käymään. Luotettavien ammattilaisten yhteystiedot ovat www.sähkötreffit.fi Löydä sähkömies –hakupalvelussa. Ja aina on hyvä muistaa, että sähkötyöt eivät ole jokamiehen oikeus!

 
Julkaistu
6.8.2012