Aikku sai fiksun kodin

Aino-Kaisa Saarinen on onnellinen. Juhannuksena hän saunoi omassa ABB:n taloautomaatiolla varustetussa nollaenergiatalossaan. "Kun olemme paljon poissa kotoa, ei tarvitse huolehtia lämmityksestä, valaistuksesta ja turvallisuudesta”, huippuhiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen, tuttavallisesti Aikku, perustelee ABB:n KNX-taloautomaation valintaa uuteen omakotitaloonsa.

Kilpailukauden lopussa Aino-Kaisa oli tullut katsomaan töiden edistymistä talotyömaallaan yhdessä ABB:n aluemyyntijohtaja Leevi Peltosen kanssa. Aino-Kaisan ja hänen puolisonsa Tom Gustafssonin haaveiden omakotitalo valmistui kesällä Hollolaan Salpausselän harjun kylkeen. Tontin Hollolan kunta lahjoitti huippuhiihtäjälle MM-vuonna 2009.

”Tuosta menee latu Tiirismaalle”, Aino-Kaisa viittilöi tontin kulmalle. ”Hyvät hiihto- ja lenkkimaastot olivat ihan ratkaisevia tämän paikan valinnassa.”

”Ehdin hanttihommiin”

”Olimme niin hulluja, että aloimme rakentaa kaiken kiireen keskellä”, Aino-Kaisa nauraa loikkiessaan talonsa huoneesta toiseen. ”Olen kisamatkoilla ja leireillä yli 200 päivää vuodessa ja Tom opiskelee työn ohessa. Onneksi meillä on tukijoukkoja ja hyvät ammattilaiset rakentamassa.”

Aino-Kaisa kertoi ehtineensä työmaalle lähinnä erilaisiin hanttihommiin, siivoamaan ja kanniskelemaan tavaroita. ”Tom kävi rakennuksella joka aamu. Itse rakentamisesta minun ei ole tarvinnut huolehtia lainkaan, mutta päätöksiä piti tehdä jatkuvasti.”

ABB:n Leevi Peltonen kertoi Aino-Kaisa Saariselle talotekniikan helppokäyttöisyydestä.ABB:n Leevi Peltonen kertoi Aino-Kaisa Saariselle talotekniikan helppokäyttöisyydestä.

Arjen oltava huoletonta

Aino-Kaisa kuvaa huippu-urheilijan elämää ikuiseksi kiireeksi. ”Paikkaa vaihdetaan jopa useita kertoja viikossa. Kisoja on sekä viikolla että viikonloppuina. Kotona ei ehdi kuin pyykit pestä, ja taas pitää pakata ja lähteä.” Älykäs talotekniikka auttaa Aino-Kaisaa nopeissa lähdöissä.

”Tämähän on aika iso talo. On tärkeää, että voin kotona/poissa- kytkimestä ohjata valaistuksen pois, pudottaa lämmityksen haluttuun tasoon ja asettaa ilmastoinnin minimitasolle. Kun murtohälytys aktivoidaan, ovet lukittuvat.”

Hiihtäjätär haluaa lähteä maailmalle huolettomasti, ilman pelkoa siitä, että joku laite, esimerkiksi silitysrauta tai valot jäisivät päälle. Kotiin hän tulee usein vasta yöllä. On helpotus saada kodintekniikka päälle yhdellä napin painalluksella. ”Minun työssäni ei passaa ajatella paljon mitään muuta.”

Aino-Kaisan mielestä talotekniikka on niin helppokäyttöistä, että tavallinen tallaajakin sen oppii. ABB:n Peltonen vakuuttaa, ettei tekniikan taitaminen todellakaan vaadi insinöörikoulutusta. ”Tosin Tom on insinööri ja paremmin perillä näistä hienouksista. Kun kaikkea talotekniikkaa ohjataan yhdellä järjestelmällä, se helpottaa käyttöä.”

Aino-Kaisan ja ABB:n tiet kohtasivat sattumalta Ruotsin suurlähetystön kutsuilla. ”Tapasin siellä Ruotsin ABB:n johtajan ja kerroin hänelle, että olimme rakentamassa omakotitaloa ja että KNX-taloautomaatio kiinnosti meitä. Siitä se yhteistyö lähti.”

Älytalo säästää energiaa

Energiansäästö on Aino-Kaisan talon kantava idea. Talon isäntäpari haluaa kutistaa hiilijalanjälkeään, vaikka neliöitä on kolmessa kerroksessa 450. Kivitasku-talo on mäntyharjulaisen Suutarisen rakennusliikkeen tuotantoa. Se on energiapihi nollaenergiatalo ja räätälöity Aino-Kaisalle ja Tomille heidän toiveidensa mukaiseksi. Tiiviiksi rakennetussa talossa on tehokas ilmastointi ja lämmöntalteenotto, maalämmöllä toimiva vesikiertoinen lattialämmitys ja varaava takka.

KNX-taloautomaation avulla säädetään energiatehokkaasti valaistusta ja saadaan aikaan valaistustilanteita, säädetään huonekohtaista lämpötilaa sekä verhoja ja markiiseja.

ABB:n KNX-taloautomaatioasiantuntija Lasse Mäkisen mukaan taloautomaation avulla saadaan merkittäviä säästöjä aikaan.”Energian kulutuksen seuranta on talossa helppoa ja se kannustaa miettimään, miten sitä saisi vielä pienemmäksi. Energian hinta varmasti tulevaisuudessa nousee”, Mäkinen vakuuttaa. Aino-Kaisa kertoo, ettei maalämpöä alunperin pidetty mahdollisena, koska tontti sijaitsee soraharjun päällä. ”Yhdeksän metrin syvyydessä pora kuitenkin osui kallioon. Kaivo porattiin sitten 200 metrin syvyyteen.”

Katso lisätietoa KNX-automaatiojärjestelmästä...

Luontoarvot kunniassa

Luonto ja kestävä kehitys ovat lähellä Aino-Kaisan sydäntä. ”Minulle kierrätys ja luontoarvot ovat aina olleet tärkeitä. Rakkaus luontoon on syntynyt ihan oman lajinkin kautta. Sen on oivaltanut, että meidän on huolehdittava ympäristöstämme.”

Aino-Kaisan lapsuudenkodissa, omakotitalossa Hollolassa, on aina kierrätetty ja kompostoitu. Niin tehdään myös hänen omakotitalossaan.

Elämän mittainen talo

Kellarikerroksessa Aino-Kaisa esittelee saunan ja ”työhuoneensa” eli huippu-urheilijan kuntosalin erilaisine laitteineen. ”Täällä on kinesis-laite, juoksumatto, punnerruspenkki ja tilaa kuntopallotreenille. Seinätelevisiosta voin katsoa vaikka musavideoita juoksumatolla.”

ABB-Welcome -ovipuhelinjärjestelmän avulla kellarikerroksen kuntosalilla rehkivä voi tsekata näytöstä, kuka soittaa ovikelloa. Talo on räätälöity liikunnalliselle perheelle, jossa kiireet eivät lopu kilpailu-uran jälkeenkään. ”Tavoite on, että voimme elää tässä talossa lopun elämämme ja muutamme tästä vain tuonne Hollolan hautuumaalle”, Aino-Kaisa tiivistää.

Alkukesällä Aino-Kaisa ja Tom asettuivat taloksi uuteen kotiinsa. ”Muutimme 55 neliön kerrostalokaksiosta. Onhan se aika iso muutos.”

KNX-taloautomaatio

+ Kytkee halutut talon toiminnot yhdestä kytkimestä päälle ja pois.
+ Järjestelmään voidaan liittää kodin lämmitys, valaistus, ilmanvaihto, kodintekniikkalaitteet sekä palo- ja murtohälytykset, ovipuhelinjärjestelmä, turvakamera, sähkötoimiset verhot ja markiisit.
+ Reaaliaikainen energiankulutuksen seuranta.
+ Helppokäyttöinen yksi järjestelmä.
+ Käyttö mahdollista kaukosäätimellä, kännykällä tai tablettitietokoneella.
+ Helppo laajentaa lisäämällä uusia toimintoja.
+ KNX-toimilaitteet asennetaan Näpsä-vakiokeskukseen.
+ ABB-Welcome-ovipuhelinjärjestelmä yhdistää ovikelloon kuvan ja äänen.
+ Impressivo-sarja on täydellinen asennuskalustesarja. Tuotteista löytyy eri värivaihtoehtoja ja peitelevyillä saadaan lisää näyttävyyttä.
 
Julkaistu
6.8.2012