• Etusivu
  • LVI

Aikku sai fiksun kodin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 31.07.2012
20127_31724.jpg

Aino-Kaisa Saarinen on onnellinen. Juhannuksena hän saunoi omassa ABB:n taloautomaatiolla varustetussa nollaenergiatalossaan. "Kun olemme paljon poissa kotoa, ei tarvitse huolehtia lämmityksestä, valaistuksesta ja turvallisuudesta", huippuhiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen, tuttavallisesti Aikku, perustelee ABB:n KNX-taloautomaation valintaa uuteen omakotitaloonsa.

Kilpailukauden lopussa Aino-Kaisa oli tullut katsomaan töiden edistymistä talotyömaallaan yhdessä ABB:n aluemyyntijohtaja Leevi Peltosen kanssa. Aino-Kaisan ja hänen puolisonsa Tom Gustafssonin haaveiden omakotitalo valmistui kesällä Hollolaan Salpausselän harjun kylkeen. Tontin Hollolan kunta lahjoitti huippuhiihtäjälle MM-vuonna 2009.

"Tuosta menee latu Tiirismaalle", Aino-Kaisa viittilöi tontin kulmalle. "Hyvät hiihto- ja lenkkimaastot olivat ihan ratkaisevia tämän paikan valinnassa."

"Ehdin hanttihommiin"

"Olimme niin hulluja, että aloimme rakentaa kaiken kiireen keskellä", Aino-Kaisa nauraa loikkiessaan talonsa huoneesta toiseen. "Olen kisamatkoilla ja leireillä yli 200 päivää vuodessa ja Tom opiskelee työn ohessa. Onneksi meillä on tukijoukkoja ja hyvät ammattilaiset rakentamassa."

Aino-Kaisa kertoi ehtineensä työmaalle lähinnä erilaisiin hanttihommiin, siivoamaan ja kanniskelemaan tavaroita. "Tom kävi rakennuksella joka aamu. Itse rakentamisesta minun ei ole tarvinnut huolehtia lainkaan, mutta päätöksiä piti tehdä jatkuvasti."

ABB:n Leevi Peltonen kertoi Aino-Kaisa Saariselle talotekniikan helppokäyttöisyydestä.
ABB:n Leevi Peltonen kertoi Aino-Kaisa Saariselle talotekniikan helppokäyttöisyydestä.

Arjen oltava huoletonta

Aino-Kaisa kuvaa huippu-urheilijan elämää ikuiseksi kiireeksi. "Paikkaa vaihdetaan jopa useita kertoja viikossa. Kisoja on sekä viikolla että viikonloppuina. Kotona ei ehdi kuin pyykit pestä, ja taas pitää pakata ja lähteä." Älykäs talotekniikka auttaa Aino-Kaisaa nopeissa lähdöissä.

"Tämähän on aika iso talo. On tärkeää, että voin kotona/poissa- kytkimestä ohjata valaistuksen pois, pudottaa lämmityksen haluttuun tasoon ja asettaa ilmastoinnin minimitasolle. Kun murtohälytys aktivoidaan, ovet lukittuvat."

Hiihtäjätär haluaa lähteä maailmalle huolettomasti, ilman pelkoa siitä, että joku laite, esimerkiksi silitysrauta tai valot jäisivät päälle. Kotiin hän tulee usein vasta yöllä. On helpotus saada kodintekniikka päälle yhdellä napin painalluksella. "Minun työssäni ei passaa ajatella paljon mitään muuta."

Aino-Kaisan mielestä talotekniikka on niin helppokäyttöistä, että tavallinen tallaajakin sen oppii. ABB:n Peltonen vakuuttaa, ettei tekniikan taitaminen todellakaan vaadi insinöörikoulutusta. "Tosin Tom on insinööri ja paremmin perillä näistä hienouksista. Kun kaikkea talotekniikkaa ohjataan yhdellä järjestelmällä, se helpottaa käyttöä."

Aino-Kaisan ja ABB:n tiet kohtasivat sattumalta Ruotsin suurlähetystön kutsuilla. "Tapasin siellä Ruotsin ABB:n johtajan ja kerroin hänelle, että olimme rakentamassa omakotitaloa ja että KNX-taloautomaatio kiinnosti meitä. Siitä se yhteistyö lähti."

Älytalo säästää energiaa

Energiansäästö on Aino-Kaisan talon kantava idea. Talon isäntäpari haluaa kutistaa hiilijalanjälkeään, vaikka neliöitä on kolmessa kerroksessa 450. Kivitasku-talo on mäntyharjulaisen Suutarisen rakennusliikkeen tuotantoa. Se on energiapihi nollaenergiatalo ja räätälöity Aino-Kaisalle ja Tomille heidän toiveidensa mukaiseksi. Tiiviiksi rakennetussa talossa on tehokas ilmastointi ja lämmöntalteenotto, maalämmöllä toimiva vesikiertoinen lattialämmitys ja varaava takka.

KNX-taloautomaation avulla säädetään energiatehokkaasti valaistusta ja saadaan aikaan valaistustilanteita, säädetään huonekohtaista lämpötilaa sekä verhoja ja markiiseja.

ABB:n KNX-taloautomaatioasiantuntija Lasse Mäkisen mukaan taloautomaation avulla saadaan merkittäviä säästöjä aikaan."Energian kulutuksen seuranta on talossa helppoa ja se kannustaa miettimään, miten sitä saisi vielä pienemmäksi. Energian hinta varmasti tulevaisuudessa nousee", Mäkinen vakuuttaa. Aino-Kaisa kertoo, ettei maalämpöä alunperin pidetty mahdollisena, koska tontti sijaitsee soraharjun päällä. "Yhdeksän metrin syvyydessä pora kuitenkin osui kallioon. Kaivo porattiin sitten 200 metrin syvyyteen."

Katso lisätietoa KNX-automaatiojärjestelmästä...

Luontoarvot kunniassa

Luonto ja kestävä kehitys ovat lähellä Aino-Kaisan sydäntä. "Minulle kierrätys ja luontoarvot ovat aina olleet tärkeitä. Rakkaus luontoon on syntynyt ihan oman lajinkin kautta. Sen on oivaltanut, että meidän on huolehdittava ympäristöstämme."

Aino-Kaisan lapsuudenkodissa, omakotitalossa Hollolassa, on aina kierrätetty ja kompostoitu. Niin tehdään myös hänen omakotitalossaan.

Elämän mittainen talo

Kellarikerroksessa Aino-Kaisa esittelee saunan ja "työhuoneensa" eli huippu-urheilijan kuntosalin erilaisine laitteineen. "Täällä on kinesis-laite, juoksumatto, punnerruspenkki ja tilaa kuntopallotreenille. Seinätelevisiosta voin katsoa vaikka musavideoita juoksumatolla."

ABB-Welcome -ovipuhelinjärjestelmän avulla kellarikerroksen kuntosalilla rehkivä voi tsekata näytöstä, kuka soittaa ovikelloa. Talo on räätälöity liikunnalliselle perheelle, jossa kiireet eivät lopu kilpailu-uran jälkeenkään. "Tavoite on, että voimme elää tässä talossa lopun elämämme ja muutamme tästä vain tuonne Hollolan hautuumaalle", Aino-Kaisa tiivistää.

Alkukesällä Aino-Kaisa ja Tom asettuivat taloksi uuteen kotiinsa. "Muutimme 55 neliön kerrostalokaksiosta. Onhan se aika iso muutos."

Info

Info

KNX-taloautomaatio

+ Kytkee halutut talon toiminnot yhdestä kytkimestä päälle ja pois.
+ Järjestelmään voidaan liittää kodin lämmitys, valaistus, ilmanvaihto, kodintekniikkalaitteet sekä palo- ja murtohälytykset, ovipuhelinjärjestelmä, turvakamera, sähkötoimiset verhot ja markiisit.
+ Reaaliaikainen energiankulutuksen seuranta.
+ Helppokäyttöinen yksi järjestelmä.
+ Käyttö mahdollista kaukosäätimellä, kännykällä tai tablettitietokoneella.
+ Helppo laajentaa lisäämällä uusia toimintoja.
+ KNX-toimilaitteet asennetaan Näpsä-vakiokeskukseen.
+ ABB-Welcome-ovipuhelinjärjestelmä yhdistää ovikelloon kuvan ja äänen.
+ Impressivo-sarja on täydellinen asennuskalustesarja. Tuotteista löytyy eri värivaihtoehtoja ja peitelevyillä saadaan lisää näyttävyyttä.

ABB Oy
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet kosteisiin tiloihin
Pesuhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin suunnitellut pistorasiat eroavat tavallisista pistorasioista niiden suunnittelussa, jotta ne täyttävät kosteuden ja turvallisuuden vaatimukset. Yleisimpiä piirteitä näissä pistorasioissa ovat roiskeveden ja kosteuden kestävyys, erityiset tiivisteet sekä asianmukainen suojaus sähköiskuilta.Pistorasioiden suojaaminen vikavirtasuojakytkimellä on ollut pakollista kylpyhuoneissa vuoden 1997 jälkeen. Kytkin kykenee katkaisemaan virran vikatilanteissa, tarjoten suojan huomattavasti sulaketta pienemmällä virralla ja estäen välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla käyttöönotetut vaatimukset laajensivat tätä suojamekanismia koskemaan paitsi pistorasioita myös kaikkia muita sähköasennuksia uusissa kylpyhuonetiloissa.Tukesin ohjeiden mukaan sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Alueet on otettava huomioon, kun asennetaan uusia sähkölaitteita tai siirretään suihkun tai ammeen paikkaa. Alueiden yleispiirteet ja aluemäärittelyiden yleisimmät vaatimukset löydät Tukesin sivulta.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppoon ja pintaan sekä kuiviin ja kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja ne sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.
20115_26314.jpg
Hammaslääkärin vastaanotto
Kokkolan Asuntomessuilla on tarjolla tilaisuus päästä kurkistamaan mielenkiintoiseen kohteeseen, jossa on yhdistetty koti, työ ja vapaa-aika saman katon alle. Hammaslääkäreinä työskentelevä pariskunta on halunnut rakentaa vastaanottotilat uuden omakotitalonsa yhteyteen.Vastaanottotilat muodostavat oman erillisen kokonaisuuden talon toiseen päähän. Tilat käsittävät eteisen, odotushuoneen, vastaanottohuoneen, wc:n sekä pukuhuoneen. Työpaikalle pääsee kulkemaan myös sisäkautta kodinhoitohuoneen läpi. Työtilasta avautuu hulppea näköala merelle, missä varmasti silmä lepää.Hammaslääkärin vastaanottoon pääsee tutustumaan asuntomessukohteessa 34.
Jäspi
Ilma-vesilämpöpumppu säästää euroja ja ympäristöä
Ilma-vesilämpöpumpusta on tullut suomalaisten suursuosikki. Laite on tehokas, edullinen ja nopea asentaa, ja se huolehtii luotettavasti sekä talon lämmityksestä että käyttöveden tuotosta. Ilma-vesilämpöpumppu säästää ympäristöä ja euroja, sillä se leikkaa jopa yli 60 prosenttia lämmityslaskusta sähkö- tai öljylämmitykseen verrattuna.
20223_77093.jpg
Öljylämmityksen vaihtamiseen ryhdytään myöntämään nyt EU-rahaa
Avustusten myöntäminen öljylämmityksen vaihtajille jatkuu ELY-keskuksessa nyt EU:n elpymisvälineestä (Next Generation EU). Öljylämmityksen vaihtajille on varattu EU-rahaa 65 miljoonaa euroa, mikä riittää noin 15 000 kotitaloudelle. Jonossa on valmiiksi lähes 10 000 hakemusta. EU:n määrärahoja ei voida myöntää kaukolämpöön, joten öljylämmityksestä kaukolämpöön vaihtavien avustushakemuksia ei voida ottaa vastaan kuluvan helmikuun jälkeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton