Mistä on asuntomessualue Vuoreksessa tehty?

Taiteesta, puistoista, palstaviljelystä ja uudesta tekniikasta – niistä on asuntomessualue tehty. Tampereen kaupunki on halunnut tuoda Vuoreksessa taiteen kaduille ja puistoihin. Alueen viihtyisyyttä lisäävät myös siellä täällä polveilevat puistot sekä asukkaiden mahdollisuus vuokrapalstaviljelyyn aivan kotinsa nurkan takana, asuinalueen reunalla.

Palstaviljelyalueella on sekä yksi- että monivuotisia vuokrapalstoja. Lisäksi vuokrattavana on myös ikääntyneille ja liikuntarajoitteisille soveltuvia korotettuja viljelyaltaita ja -pöytä.Palstaviljelyalueella on sekä yksi- että monivuotisia vuokrapalstoja. Lisäksi vuokrattavana on myös ikääntyneille ja liikuntarajoitteisille soveltuvia korotettuja viljelyaltaita ja -pöytä.
Asuntomessualueen keskeisin puisto on Kirjailijapuisto, jonka aaltoileva perenna-alue on rajattu 200 metriä pitkällä veistosmuurilla. Muurin on suunnitellut kuvanveistäjä Pertti Kukkonen. Sen yläpinnassa on upotettuna tamperelaisten runoilijoiden tekstejä.

Väliaikaista ja pysyvää taidetta

Asuntomessujen aikana Kirjailijanpuistossa ja sen välittömässä läheisyydessä on myös tilapäisesti paikalla olevaa taidetta, kuten Kaisu Koiviston sienen muotoiset, terästangosta tehdyt ”Vaihdokkaat” ja Tampereen kaupungin taidekokoelmaan kuuluva kuvanveistäjä Villu Jaanisoon hauska ja huomiota herättävä Kumiankka-teos, joka on tehty käytetyistä autonrenkaista.

Janne Nytorpin Kumiankka-teosta ei voi olla huomaamatta.Janne Nytorpin Kumiankka-teosta ei voi olla huomaamatta.
Alueella on myös kaksi ihmisen kokoista taidetaloa, joihin teoksia ovat tehneet taiteilijatyöparit Outi Heiskanen ja Janne Laine sekä Janne Nytorp ja Johanna Lonka. Ainakin Nytorpin ja Longan taloon kurkistaminen saa hymyilemään – kannattaa pysähtyä!

Kerrostalojen autokatoksien seiniin sijoittuu Kuusen silmu-teos, jonka kuviot muodostuvat kuusen silmuista otetuista mikroskooppikuvista. Autokatoksissa on myös viherkatto. Teosluonnoksen on toteuttanut WSP Finland Oy:n monialainen työryhmä johtajanaan kuvanveistäjä Marjukka Korhonen.

Sähkönjakokaapit ovat tavallisesti tylsiä, mutta asuntomessualueella niihinkin on kytketty taidetta. Kaappeihin on nimittäin kiinnitetty teippauksina valokuvaaja Juha Suonpään valokuvia Vuoreksen metsistä ajalta ennen rakentamisen alkamista.

Taiteilijatyöpari Janne Nytorpin ja Johanna Longan taidetalosta ei puutu huumoria. Kannattaa käydä katsomassa, mitä pedon suussa onkaan!Taiteilijatyöpari Janne Nytorpin ja Johanna Longan taidetalosta ei puutu huumoria. Kannattaa käydä katsomassa, mitä pedon suussa onkaan!

Kivipuroja ja vesialtaita

Kirjailijanpuiston ohella alueelta löytyy myös muita viheralueita. Yksi alueen omaleimaisista tekijöistä on hulevesien luonnonmukainen käsittely. Näyttävin hulevesien käsittelyalue on messualueen vierelle rakentuva Vuoreksen keskuspuisto, jonka on suunnitellut saksalainen Atelier Dreiseitl. Hulevesiratkaisuista on annettu ohjeita alueen rakentamisohjeissa, ja tonteille on rakennettu hulevesien käsittelyn vuoksi sadepuutarhoja eli kasvillisuuden peittämiä viivytyspainanteita, kivipuroja tai pieniä vesialtaita. Kerrostalotonteilla on käytetty myös maanalaisia imeytyskasetteja.

Asuntomessualueen puistot ovat paikoin erikoisen näköisiä.Asuntomessualueen puistot ovat paikoin erikoisen näköisiä.

Viimeisintä keräystekniikkaa

Siellä täällä silmiin osuu myös hieman futuristisen näköisiä säiliöitä, jotka osoittautuvat jätteiden putkikeräykseen liittyviksi keräyspisteiksi. Jätteiden keräyspaikat on sijoitettu siten, että ne ovat asukkaiden helposti saavutettavissa. Keräyspaikassa on eri jätelajeille oma syöttöpisteensä. Jätteet kulkevat laji kerrallaan automaattisesti alipaineen ja ilmavirran avulla maanalaisia putkia pitkin ja päätyvät keskitetyllä koonti-asemalla omiin kontteihinsa. Asemalta kontit kuljetetaan jätteiden vastaanottajalle. Tekniikaltaan aivan vastaavanlaista järjestelmää ei ole toteutettu aiemmin koko maailmassa.

Jätteenkeräyspisteitä, jollaisia ei ole ihan joka kaupungissa.Jätteenkeräyspisteitä, jollaisia ei ole ihan joka kaupungissa.
Monet yksittäiset tekijät yhdessä tekevät Vuoreksesta hieman erilaisen. Turhaan ei aluetta ole mainostettu moderniksi puutarhakaupungiksi, sillä sitä se on niin päältä kuin maan alle kätkeytyviltä järjestelmiltäänkin.

Kuvat: Jarno Kylmänen / Rakentaja.fi

 
Päivitetty
20.7.2012