Asuntomessuilla palkittuja: Deko-Hyvinvointikoti

LVI-talotekniikkateollisuus ry valitsi Deko-Talon Hyvinvointikodin asuntomessujen onnistuneimmaksi taloksi (kohde 36). Puurunkoiseen valmistaloon ovat talon tulevat asukkaat, Jari Kivimäki ja Elina Akola, koonneet terveyttä ja ekologista asumista tukevia ratkaisuja, jotka liittyvät ilmastointiin, kodinhallintaan, energiaan, valaistukseen ja sisustukseen.

– Taloteknisesti onnistuneita ratkaisuja on messualueella paljon. Tässä talotekniikan mallitalossa tekniikan tarkoitus on palvella ihmisiä, heidän hyvinvointiaan ja viihtyvyyttään. Näin tekniikan tuleekin toimia, LVI-talotekniikkateollisuus ry:n asiantuntija Marko Pulliainen perusteli valintaa.

Hyvinvointikodin raikas julkisivu. Kuva: Suomen Asuntomessut.Hyvinvointikodin raikas julkisivu. Kuva: Suomen Asuntomessut.


Pitkälle vietyä tekniikkaa

Talon lämmityksessä käytetään hybridijärjestelmää, joka sisältää takan ja puulämmitteisen kiukaan lämmön talteenoton savuhormista sekä aurinkokeräimet. Esisuodatettu ulkoilma tuodaan ilmanvaihtokoneelle maahan asennetun putkiston kautta, jolloin ilmaa voidaan lämmittää talvella ja vastaavasti viilentää kesällä.

Kaikkia kodin teknisiä järjestelmiä ohjataan monipuolisella kodinhallintajärjestelmällä, joka esimerkiksi ohjaa ilmanvaihtoa tarpeenmukaisesti suuremmalle teholle hiilidioksidipitoisuuden sekä pesutilojen ilmankosteuden perusteella. Hallintaa helpottavat esimerkiksi mahdollisuus ohjata järjestelmää internetin kautta sekä hälytysten ohjautuminen matkapuhelimeen.


Liikuntaa työtä tehdessä. Hyvinvointikodista löytyy tällainenkin erikoisuus; elliptinen rekumbentti työistuin.Liikuntaa työtä tehdessä. Hyvinvointikodista löytyy tällainenkin erikoisuus; elliptinen rekumbentti työistuin.

Seesteinen tunnelma luotu huolella

Talon tunnelma on kuitenkin kaikkea muuta kuin tekninen. Vierailijan huomio kiinnittyy muun muassa taiteeseen; Talon portaikossa korkealla seinällä viihtyisyyttä luo kuvataiteilija Aino Keinäsen seinämaalaus Kukoistus, joka koostuu vapaasti toisiinsa kiinnittyvistä ja toistensa liikkeitä jatkavista arabeskeista. Koko talon tunnelma on muutenkin rauhallinen ja viihtyisä.

Seesteinen tunnelma ei ole syntynyt sattuman tuloksena, vaan suunnittelussa on käytetty neuvonantajana arkkitehti, fengshui-konsultti Kristiina Mäntystä. Mäntynen on vaikuttanut mm. pohjaratkaisuihin, piha-, sähkö- ja valaistussuunnitelmiin sekä tehnyt yhteistyötä talon sisustuksesta vastanneen sisustussuunnittelija Memmu Pitkäsen kanssa.

Klikkaa kuvia nähdäksesi ne suurempana!

Hyvinvointikodin makuuhuoneen rauhallista tunnelmaa.Hyvinvointikodin makuuhuoneen rauhallista tunnelmaa.
Tytön huone on maalattu pastellin sävyillä fengshuin ajatusmaailman mukaisesti.Tytön huone on maalattu pastellin sävyillä fengshuin ajatusmaailman mukaisesti.
Pienimpien lasten huone.Pienimpien lasten huone.
Pojan huone.Pojan huone.

Asuntomessujen kaunein piha

Hyvinvointikoti sijaitsee asuntomessualueen rauhallisella kulmatontilla, vuokraviljelypalstojen vieressä. Taloon tullessa ensimmäiseksi huomio kiinnittyy kauniiseen pihaan, jossa solisee itämaishenkinen vesiaihe. Viheralan järjestöjen Viherympäristöliitto ry:n, Maisemasuunnittelijat ry:n sekä Viheraluerakentajat ry:n edustajat valitsivatkin Hyvinvointikodin pihan messujen parhaaksi omakotipihaksi.

Raati kuvasi valintaperusteissaan pihaa toimivaksi ja muotokieleltään kauniiksi. Raadin mukaan piharakentamisen laatutaso on korkea ja työn toteutus siisti yksityiskohtia myöten. Pihan on suunnitellut Inari Jansson ja toteuttanut Civita Plus Oy.

Pihan itämaishenkinen vesiaihe.Pihan itämaishenkinen vesiaihe.
Arabeskein koristeltu valoisa portaikko.Arabeskein koristeltu valoisa portaikko.
Kuvat: Jarno Kylmänen / Rakentaja.fi
Kohdekuva ulkoa: Suomen Asuntomessut

 
Päivitetty
20.7.2012