Talo Mustikka - tiilen ja metsäpuiden suojassa

Mustikka on 2-kerroksinen, arkkitehti Juha Luoman 4-5 -henkiselle perheelle suunnittelema Wienerbergerin TERCA-tiilitalo asuntomessualueella Tampereen Vuoreksessa. Talon omistajapariskunta Päivi ja Jukka Enarvi halusivat yksilöllisen, laadukkaan ja ekologisen kodin, jossa asuminen olisi mahdollisimman huoletonta. Kokonaisuudesta tulikin siinä määrin toimiva, että talo on jo ehtinyt saada useita tunnustuksia: mm. Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n raati valitsi sen Tampereen Asuntomessujen onnistuneimmaksi taloksi, ja Puhtaus-lehden asiantuntijaraati valitsi sen hoidettavimmaksi asuntomessutaloksi.

Lue lisää TERCA-tiilitaloista

Mustikka sijaitsee asuntomessualueen rauhallisella kulmatontilla. Talo on ulkoa tumma, sisältä vaalea ja erittäin valoisa. Pihaan on jätetty perheen erityisestä toivomuksesta myös hakkaamatonta metsää.Mustikka sijaitsee asuntomessualueen rauhallisella kulmatontilla. Talo on ulkoa tumma, sisältä vaalea ja erittäin valoisa. Pihaan on jätetty perheen erityisestä toivomuksesta myös hakkaamatonta metsää.

Tiilitalo ei aivan alussa ollut Enarveille itsestään selvä valinta, vaan keskusteluissa arkkitehdin kanssa käytiin läpi kaikki vaihtoehdot.

- Halusimme yksilöllisen, paikalla rakennettavan talon, ja kävimme arkkitehdin kanssa läpi kaikki vaihtoehdot. Tiileen päädyimme lopulta sen hyvien ominaisuuksien vuoksi: Tiili on yksilöllinen, laadukas ja ekologinen, onhan se tehty luonnon peltosavesta. Massiiviset seinät tasaavat lisäksi lämpöä niin kylminä öinä kuin kuumina päivinäkin, Jukka Enarvi listaa.

Takka muurausleirin työn tulosta

Päälämmönlähteenä Mustikassa on maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys, minkä lisäksi olohuoneessa on huomiota herättävä takka: kotimaista polttopuuta puhtaasti polttava, varaava Mustikan TERCA-tulisija on seniorimuurareiden harjoitusleirin paikalla muuraama takkojen Mercedes. Paikalla muurattu tiilipiippu toimii myös erinomaisena lämmönvaraajana.


Päivi ja Jukka Enarvi taustallaan Mustikan massiivinen, paikalla muurattu takka, jossa on 3500 kg varaavaa massaa.Päivi ja Jukka Enarvi taustallaan Mustikan massiivinen, paikalla muurattu takka, jossa on 3500 kg varaavaa massaa.
- Yksi talon muurareista oli tulisijamuurareiden yhdistyksen jäsen, ja hän ehdotti, että tulisijamme voisi olla harjoitusleirin kohteena. Luulin ensin, että kyse olisi opiskelijoista, mikä ei tässä tapauksessa innostanut, mutta kiinnostuin kovasti, kun käsitin, että leiri olisikin seniorimuurareiden leiri, jonka tarkoituksena on seniorimuurareiden tietotaidon eteenpäin siirtäminen. Tarjosimme leiriläisille majoituksen ja purtavaa, ja täällä oli vuorollaan kaikkiaan parikymmentä muuraria sekä kaksi arkkitehtiä paikalla takkaa tekemässä. Se oli jo itsessään kokemus, Enarvi kertoo.

Takan erikoisuutena on tulipesään asennettu, polttoprosessia parantava sekä pienhiukkaspäästöjä olennaisesti alentava Tulisydän-tulipesäelementti. Ilmanvaihto on hoidettu korkeahyötysuhteisen ilmanvaihtokoneen avulla, joka omalta osaltaan lisää talon energiatehokkuutta. Taloon on lisäksi asennettu maakylmällä jäähdyttävät puhallinkonvektorit.

- Maalämpö oli iso investointi, joten samalla kannatti ottaa taloon myös maaviileä, kun se ei enää merkittävästi nostanut kustannustasoa, Enarvi sanoo.

Näkymä Mustikan yläkerrasta. Sisustus on vaalea ja arkkitehtuuri sisältä erittäin valoisa. Ikkunasta näkyy talon yksi erikoisuuksista; maksaruohokatto.Näkymä Mustikan yläkerrasta. Sisustus on vaalea ja arkkitehtuuri sisältä erittäin valoisa. Ikkunasta näkyy talon yksi erikoisuuksista; maksaruohokatto.


Säilytystilat suunniteltiin ja palkittu piha toteutettiin oman perheen voimin

Enarvien perheessä on kolme teini-ikäistä lasta, joista yksi lähti juuri opiskelemaan. Käytännössä Mustikkaa asuttaa siksi nelihenkinen perhe, kun yksi on jo lentänyt pesästä. Päivi Enarvi, joka on ammatiltaan kotitalousopettaja, on suunnitellut talon säilytystilat ja valinnut sisustusmateriaalit. Säilytysjärjestelmät on toteutettu Sovella-järjestelmällä.


Yksi Mustikan makuuhuoneista. Eiffel-torniseinä on toteutettu Tikkurilan väreillä.Yksi Mustikan makuuhuoneista. Eiffel-torniseinä on toteutettu Tikkurilan väreillä.

Mustikan piha erottuu myös edukseen ja sieltä löytyy – mustikkaa! Jukka Enarvi esittelee ylpeänä koko talon pituista kaistaletta, johon on tuotu kuusamolaista mustikkakunttaa – leikattua metsäpohjaa, jolla kasvaa mustikkaa. Tontille on myös jätetty perheen erityisestä toivomuksesta Vuoreksen metsää sen sijaan, että puut olisi kaadettu pois.
- Esitin kaupungille erityisen toivomuksen, ettei metsää kaadettaisi kokonaan tältä tontilta. Olemme panostaneet pihaan muutenkin paljon. Sen on suunnitellut pihasuunnittelija Hanna Hakala, mutta kaikki työt pihassa olemme tehneet oman perheen voimin. Piha tuntuu enemmän omalta, kun jokaisen kasvin on istuttanut ja kiven kääntänyt ihan itse. Lopputulokseen olemme hyvin tyytyväisiä. Sen lisäksi, että tämä on rauhallinen alueen kulmatontti, tontille jätetyt puut antavat meille vielä lisää suojaa, Jukka Enarvi toteaa tyytyväisenä.

Viheralan järjestöjen Viherympäristöliitto ry:n, Maisemasuunnittelijat ry:n sekä Viheraluerakentajat ry:n edustajat valitsivat Mustikan pihan messujen toiseksi parhaaksi omakotipihaksi. Raadin mukaan pihalla on hyödynnetty tontin lähtökohdat erinomaisesti ja piha nivoutuu ympäröivään metsään luontevasti. Helppohoitoinen piha on jaettu selkeästi kahtia: kivettyyn sisääntulopihaan ja puutarhamaiseen takapihaan.

Mustikka vakuutti asiantuntijaraadin

Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n raati katsoi onnistuneimmaksi kohteeksi Terca-Tiilitalo Mustikan (kohde 12). Arvion mukaan huoneistoalaltaan 175-neliöinen kaksikerroksinen talo edustaa erinomaista suomalaista rakentamisosaamista sekä konstailematonta perusarkkitehtuuria parhaimmillaan.

Raati perustelee ratkaisuaan paikan päällä käsin muuratun täystiilisen matalaenergiatalon ajattomuudella. Asiantuntijaraati arvioi, että arkkitehti Juha Luoman suunnitteleman kohteen arkkitehtoniset ja rakennustekniset ratkaisut ovat kestäviä ja turvallisia.

– Tiili on helppona huollettavana varsin sovelias materiaali suomalaiseen maisemaan. Talon selkeä rakenne vähentää rakennusvirheiden mahdollisuuksia. Uusiutuvia energianlähteitä hyödyntävän talon lämmöneriste on yhtenäinen vaippa sisä- ja ulkomuurauksen välissä ilman kylmäsiltoja, RKL:n toimitusjohtaja Ahti Junttila kertoo.


Kuvat: Jarno Kylmänen / Rakentaja.fi

 
Päivitetty
23.7.2012