Tarinoita Asuntomessuilta: Arvottomasta arvokas

Hervannan seurakunnan sisustamassa YH-Asumisoikeus Länsi Oy:n rivitaloasunnossa on käytetty sisustamiseen lähes yksinomaan vanhoja ja kierrätettyjä materiaaleja. Teeman ”Arvottomasta arvokas” ympärille on kudottu esineiden kertomaksi Raamatun tarina Tuhlaajapojasta, jonka isä pukee lopuksi uusiin vaatteisiin.

Sisustuksen suunnittelijana ja pitkälti myös toteuttajana on toiminut Liisa Peri, joka on etsinyt kunnostettavaksi hylättyjä huonekaluja ja esineitä eri puolilta Tamperetta. Vanhat huonekalut ovat Perin käsissä saaneet uuden verhoilun ja uuden kauniin elämän.

Tuhlaajapoika 0 euroa ei ollut enää kauneimmillaan.Tuhlaajapoika 0 euroa ei ollut enää kauneimmillaan.
Tunnistaako enää samaksi?Tunnistaako enää samaksi?
Sisustuksessa on iloisesti leikitelty symboliikalla ja käytetty luovuutta. Vaalean keittiön ikkunaa somistaa verhon sijasta valkoinen, vanhanaikainen esiliina.


Liisa Peri ja tuoli nimeltä Hyvä Paimen.Liisa Peri ja tuoli nimeltä Hyvä Paimen.

Maria ja posliinilintu

- Arki ja pyhä kohtaavat hauskasti tässä essussa, joka löytyi kirpputorilta sen näköisenä, että sitä on vuosikymmenet säilytetty kaapissa siististi tärkättynä kuin juhlaa varten. Silti se on vain arkinen essu, Peri hymyilee.

Jokaisella huonekalulla on tarina, ja niistä jokaiselle on annettu myös nimi. Erikoisin tarina liittyy Maria-nimiseen nojatuoliin.

- Halusin sisustukseen valkoisen posliinikyyhkyn, ja lähdin etsimään sellaista kirpputoreilta. Pientä, tavalliseksi luulemaani esinettä oli kuitenkin yllättävän vaikea löytää. Ystäväni antoi vinkin paikasta, josta voisi löytyä hylättyjä esineitä, ja lähdin ajamaan sinne, Peri aloittaa Marian tarinan.

- Matkalla ajoin bussin 23 päätepysäkin ohi, ja näin vettyneen nojatuolin, jonka joku oli hylännyt pysäkille. Loin tuoliin auton ikkunasta vain nopean katseen ja ajattelin, että se on liian kauhea edes uudelleen verhoiltavaksi. Jatkoin matkaani ja mietin, olisiko nyt kuitenkin pitänyt ottaa se tuoli mukaan.
- Palasin samaa tietä tyhjin toimin. Posliinilintua ei ollut löytynyt. Matkalla ajoin taas tuolirumiluksen ohi ja päätin sittenkin, että olkoon, poimin sen mukaani, ehkä siitä tuoli tulee – tai ainakin katson lähempää, miten kauhea se on. Pysähdyin ja menin tuolin luo. Sen päälle oli joku laittanut posliinilinnun, joka oli murtanut siipensä.


Peri otti tuolin autoonsa ja verhoili sen kauniiksi Mariaksi. Pysäkin pois heitetty rikkinäinen posliinilintu pääsi koristeeksi hienoille Asuntomessuille. Arvottomimmista tuli arvokkaita.

Pysäkin arvottomat.Pysäkin arvottomat.

Levähdyspaikka ja hiljentymisen keidas

Myös Onnelankoti, kohde numero 8, kutsuu pysähtymään. Asunto toimii Asuntomessujen aikana paitsi näyttelykohteena, myös levähdyspaikkana. Tuoleille saa istua lepuuttamaan väsyneitä jalkojaan ja yläkerran hiljentymistilassa voi viettää rauhallisen hetken keskellä messujen vilskettä.

Hiljentymistilaa hallitsee koko lattian peittävä, meren mielikuvan herättävä pehmeä, aaltoileva matto, joka on valmistettu yhdeksästä isosta, kahvipapusäkeistä ja matonkuteista kudotusta palasta. Työ on tehty Jakamisen Paikka ry:ssä, joka on välityömarkkinoilla toimiva, maahanmuuttajia ja muita työllistymisvaikeuksia kokevia henkilöitä tukeva yhdistys.

Hiljentymistilaa hallitsee koko lattian peittävä, pehmeä matto.Hiljentymistilaa hallitsee koko lattian peittävä, pehmeä matto.
Toisessa yläkerran huoneista voi tutustua Suomen Asuntomessujen, Tampereen kaupungin ja Hervannan seurakunnan järjestämän suunnittelu- ja ideakilpailun voittajatöihin. Kierrätä ideasi Asuntomessuille –kilpailu toteutettiin Facebookissa maalis-huhtikuussa, ja sen voittajiksi valikoituivat yleisöäänestyksen perusteella kolme ideaa: Kuormalavoista tehty pihakalustesarja Pinot, vanhasta verhotangosta tai harjanvarresta sekä ylimääräisestä levystä tehty Piirustushyrrä sekä Ylijäämätapetit kauniisti käyttöön.

Onnelankoti toivottaa vieraat tervetulleiksi ajatuksia herättävään, lämpimään tunnelmaansa joka päivä Asuntomessujen ajan.

Kuvat: Virve Rintasalo / Rakentaja.fi
Tuolit ennen kunnostusta: Liisa Peri

 
Päivitetty
9.7.2012