Lemminkäinen myy betoniliiketoimintansa Rudukselle

Lemminkäinen ja suomalainen betoni- ja kivirakentamisen yhtiö Rudus allekirjoittivat 3.7.2012 Lemminkäinen Rakennustuotteet Oy:n koko osakekannan kattavan kauppakirjan. Kauppahinta on 55 miljoonaa euroa, josta Lemminkäinen kirjaa noin 20 miljoonan euron myyntivoiton. Kauppa edellyttää Suomen kilpailuviranomaisten hyväksyntää, mikä arvioidaan saatavan vuoden 2012 kolmannella neljänneksellä. Kaupalla on positiivinen vaikutus Lemminkäisen omavaraisuusasteeseen. Lemminkäinen pitää ohjeistuksensa vuodelle 2012 ennallaan.
Myytävä betoniliiketoiminta on osa Lemminkäisen infrarakentaminen-toimialaa, ja siihen kuuluu kolme liiketoiminta-aluetta: Elemento-betonielementit (5 tehdasta), Formento-ympäristötuotteet (3 tehdasta) sekä valmisbetoni (16 tehdasta). Betoniliiketoiminnan vuoden 2011 liikevaihto oli 84 miljoonaa euroa, ja se työllistää noin 400 henkilöä Suomessa.

"Lemminkäinen keskittyy strategisiin avainkasvualueisiinsa, joita ovat pohjoismainen infrarakentaminen ja asuntorakentaminen Pietarin alueella Venäjällä. Huomattavan kasvun saavuttaminen betoniliiketoiminnassa olisi vaatinut suuria investointeja. Nyt sillä on edessä hyvät kehitysmahdollisuudet uuden omistajan alaisuudessa", kertoo toimitusjohtaja Timo Kohtamäki.
Yli sata vuotta vanha Rudus toimii Suomessa, Baltian maissa ja Venäjällä. Se kuuluu irlantilaiseen, maailmanlaajuiseen CRH plc -rakennusmateriaalikonserniin. CRH valmistaa ja toimittaa rakennusmateriaalituotteita. CRH toimii 36 maassa, ja sillä on 76 000 työntekijää. Sen liikevaihto vuonna 2011 oli yli 18 miljardia euroa.
Rudustuotteilla rakennetaan vastuullisesti pitkäikäistä ja viihtyisää ympäristöä, taloja ja infraa. Rakentaja saa Ruduksesta kaiken tarvitsemansa saman katon alta: betonit, betonituotteet, kiviainekset, murskausurakoinnin ja kierrätyksen. Koko Ruduksen toimintatapa tukee ympäristöstä huolehtimista: Ruduksella on Suomessa kestävää kehitystä vahvistava koko rakentamisen ketju raaka-ainetoimituksista aina kierrätykseen asti. Lisäksi laaja toimipisteverkosto minimoi kuljetuksista aiheutuvat päästöt.
 
Julkaistu
4.7.2012