Kattilan hyvä kunto lisää energiatehokkuutta öljylämmitystalossa

Öljylämmityskattilan kunnosta kannattaa pitää hyvää huolta. Nykyajan vaatimukset täyttävän kattilan avulla lämmityksen energiatehokkuus paranee selvästi ja öljynkulutus vähenee, mikä näkyy myös polttoainelaskussa. Lisäksi uusi kattila on toimintavarma verrattuna yli-ikäiseen kattilaan.

Milloin kattila kannattaa vaihtaa?

Kovin iäkkäät kattilat eivät enää vastaa nykyajan energiatehokkuusvaatimuksia, vaan voivat olla todellisia polttoainesyöppöjä. Minkä ikäinen kattila sitten on yli-ikäinen? -Jos kattila on asennettu ennen vuotta 1980, niin on korkea aika uusia se, neuvoo erityisasiantuntija Eero Otronen Öljyalan Palvelukeskuksesta.

Kun kattilaremontti on ajankohtainen, kannattaa ottaa yhteys joko ennestään tuttuun huoltoliikkeeseen tai etsiä alan ammattilaisten yhteystietoja esimerkiksi Lämmitysenergia Yhdistyksen kautta.
Öljylämmityskattilan vaihto sujuu osaavalta asentajalta päivässä.

Öljylämmityskattilan vaihto sujuu osaavalta asentajalta päivässä.

Ennakoi remontin tarve

-Ammattitaitoinen huoltoliike tarkastaa kattilan, tekee poltinhuollot säätöineen ja osaa myös neuvoa lämmittäjää häntä askarruttavissa kysymyksissä, sanoo erityisasiantuntija Eero Otronen.

Asiantuntijan kanssa kannattaa kartoittaa, miten kattilaremontissa olisi järkevää edetä. Remontin aikatauluttamisessa on hyvä muistaa, että tarjousten saaminen ja niiden vertailu vie aina oman aikansa.

Kesä on perinteisesti kattilaremonttien sesonkiaikaa, joten joillakin ammattilaisilla saattaa työkalenteri olla jo melko täynnä alkaneelle kesälle. Nykyisin remontti sujuu kuitenkin sen verran nopeasti, että sen voi hyvin teettää muinakin vuodenaikoina ilman pelkoa talon kylmenemisestä.

Lämmityskattilan energiatehokkuustarkastus

Nykyisin huoltoliikkeillä on tarjota tarvittaessa myös lämmityskattilan energiatehokkuustarkastus. Siinä arvioidaan kattilan, polttimen, savuhormin, säätölaitteiden ja tuloilmajärjestelyjen sekä polttoainejärjestelmän ja mittareiden kunto. Mittauksella selvitetään palamisen laatu, taloudellisuus ja hyötysuhde. Lopuksi arvioidaan mahdolliset säätöjen ja laitteistojen parannustarpeet.

Valtaosassa maamme öljylämmitystaloista lämmityslaitteet ovat kunnossa, koska kattiloita on vaihdettu ja muita laitteita uusittu tasaiseen tahtiin. Käytössä on kuitenkin vielä myös vanhoja öljykattiloita, joka voivat olla energiasyöppöjä.
 
Julkaistu
2.7.2012