Energiatehokas messutalo Tampereelle - TERCA-tiilitalo Mustikka

Wienerberger - tiilitalojen kehitystyön edelläkävijä

Wienerberger on jo useiden vuosien ajan ollut edelläkävijä energiatehokkaiden, ekologisten ja yksilöllisten tiilipientalojen kehittäjänä. Jo vuoden 2009 asuntomessuille rakennettiin maan ensimmäinen TERCA-passiivienergiatiilitalo, jonka lämmönlähteinä olivat auringon, tulisijan ja savupiippuvesivaraajan yhdistelmä. Tutkimus- ja kehitystyötä on jatkettu edelleen laatimalla täystiilisille pientaloille oma rakennedetaljisto eri energiatehokkuusluokat huomioiden. Detaljeissa on huomioitu erilaiset perustamistavat ja kattoratkaisut sekä eri eristevaihtoehdoilla toteutettavat ja kosteusteknisesti turvalliset ulkovaipparatkaisut.

Vuoreksen tuleville asuntomessuille rakennenettu täystiilitalo TERCA-tiilitalo Mustikka on uusiutuvia energialähteitä hyödyntävä matalaenergiatalo. Lämmönlähteinä TERCA-tiilitalo Mustikassa hyödynnetään sekä maalämpöä että kotimaista polttopuuta.

Lue lisää TERCA-tiilitaloista

Tutustu pohjapiirustuksiin!

Vuoreksen tuleville asuntomessuille rakennettava täystiilitalo on uusiutuvia energialähteitä hyödyntävä matalaenergiatalo. Lämmönlähteinä TERCA-tiilitalo Mustikassa hyödynnetään sekä maalämpöä että kotimaista polttopuuta.Vuoreksen tuleville asuntomessuille rakennettava täystiilitalo on uusiutuvia energialähteitä hyödyntävä matalaenergiatalo. Lämmönlähteinä TERCA-tiilitalo Mustikassa hyödynnetään sekä maalämpöä että kotimaista polttopuuta.

Yksilöllinen ja hinnaltaan kilpailukykyinen taloratkaisu

TERCA-tiilitalo poikkeaa muista taloratkaisuista siinä, että se on aina arkkitehdin suunnittelema yksilöllinen koti. Rakentaja voi yhdessä arkkitehdin ja muiden suunnittelijoiden kanssa päättää siitä, millainen talosta toiminnallisesti ja energiateknisesti tulee. TERCA-tiilitalon runkoratkaisu on monista ennakkokäsityksistä poiketen myös hinnaltaan kilpailukykyinen. RTS:n vuonna 2010 tekemän tutkimuksen mukaan tiilitalo on vain n.5000€ vastaavankokoista puutaloa kalliimpi.

Suunnittelun lähtökohdat

TERCA-tiilitalo Mustikassa oli suunnittelun lähtökohtana luoda 4-5 henkiselle perheelle persoonallinen ja energiatehokas koti, jossa asumisesta voidaan nauttia huoltovapaasti ilman toistuvia remonttihuolia. Suunnittelulle asetetut tavoitteet huomioiden tiili oli luonnollinen valinta rakenneratkaisuksi. Tiili on siitä hyvä materiaali, että se taipuu pienenä rakennuskappaleena suunnittelijan pöydällä juuri sellaiseksi kuin asiakas haluaa. Eristemateriaali ja -paksuus ovat myös lähes vapaasti valittavissa, olipa kyseessä normit täyttävä tai passiivienergiatalo. TERCA -tiilitalo Mustikasta tehtiin asiakkaan toiveiden mukainen uusiutuvia energialähteitä hyödyntävä matalaenergiatalo, toteaa kohteen arkkitehti Juha Luoma.

Mustikan rakenneratkaisut

TERCA-tiilitalo on ainoa kivitaloratkaisu, jossa lämmöneriste on ilmaraolla julkisivusta eriytetty. Näin eristetila pääsee tuulettumaan ja pysyy kuivana kaikissa olosuhteissa. Tiilitalo Mustikka on 5 h+k+s+aputilat käsittävä 2-kerroksinen ratkaisu, jonka huoneistoala on 175,5 m2. Talon julkisivut on tehty Wienerbergerin Grafiitinmustasta tiilestä. Ulkoseinän eristemateriaaliksi on valittu 180 mm paksu SPU-eriste ja kantava runko on tehty 130 mm paksuista TERCA-runkoponttitiilistä ohutsaumatekniikalla. Talon ulkoseinän lämmöneristävyyttä kuvaava U-arvo on 0,13 W/m2K. Yläpohjan eristeenä on 100 mm SPU:ta sekä 350 mm puhallusvillaa ja sen U-arvo on 0,09 W/m2K. Maanvaraisen alapohjan eristeenä on käytetty 300 mm paksuista EPS eristettä, jolla päästään U-arvoon 0,11 W/m2K.

Ekologiset lämmönlähteet - maalämpö ja puhtaasti puuta polttava tulisija

Lämmitysenergialähteinä tiilitalo Mustikassa ovat maalämpöjärjestelmä ja kotimaista polttopuuta puhtaasti polttava varaava TERCA-tiilitulisija, jonka erikoisuutena on tulipesään asennettava polttoprosessia parantava ja pienhiukkaspäästöjä olennaisesti alentava Tulisydän-tulipesäelementti. Rakennuksessa on myös maaviileää hyödyntävä konvektorijärjestelmä. TERCA-tiilitalo Mustikka asettuu energiatehokkuudeltaan uuden 1.7.2012 voimaan astuneen energialuokituksen mukaan C ja B-luokan rajalle, E-luvun ollessa 119. Aiemman laskentatavan mukaan se olisi A-energialuokan talo. Tiiveydeltään Mustikka on tämän vuoden asuntomessujen terävintä kärkeä, tiiveysluvun n50 ollessa vain 0,40.

Rakenteellisesti talo sijoittuu matala- ja passiivienergiatalon väliin, mutta rakennuttajana toimivan Jukka Enarvin mukaan rakenneratkaisu kokonaisuutena on riittävän energiatehokas, eikä heidän tarkoituskaan ollut lähteä tekemään rakenteellisesti huippuunsa viritettyä ratkaisua, vaan teknisesti ja taloudellisesti järkevä kokonaisuus. Tiilitalo varastoi talvisaikana lämpöenergiaa rakenteisiinsa ja toisaalta kesäaikana se pitää huoneilman myös miellyttävän viileänä. Kun otetaan huomioon talon vähäinen huollon tarve, pitkä elinkaari sekä ennen kaikkea se, että savesta tehty tiili on täysin kierrätettävä luonnonmateriaali, on täystiilitalo Mustikka myös ekologinen taloratkaisu.

Kohde:

TERCA -tiilitalo Mustikka, Hessenkuja 6, Tampere

Tilat: 5h + k + khh + kph + s + autokatos + varasto
Huoneistoala: 175,5 m2 + 23 m2 lämmin varasto

Tutustu pohjapiirustuksiin!
 
Julkaistu
9.7.2012