Kunnosta vanha hormi ajoissa

Parhaimmillaan huonokuntoisen piipun korjaaminen voi ammattilaisen toteuttamana olla yksinkertainen ja nopea toimitus.

Oikea korjaustapa riippuu hormiin liitetystä lämmityslaitteesta sekä hormin koosta ja kunnosta. Putkitus on yleensä paras korjaustapa öljykattiloiden hormeille.Oikea korjaustapa riippuu hormiin liitetystä lämmityslaitteesta sekä hormin koosta ja kunnosta. Putkitus on yleensä paras korjaustapa öljykattiloiden hormeille.

Vanha piippu ei automaattisesti ole huonokuntoinen – ei edes silloin, jos se on ollut jonkin aikaa käyttämättömänä. Pitkään käyttämättömänä ollut tulisija -hormiyhdistelmä on kuitenkin nuohottava ja tarkistettava ennen käyttöönottoa.

Vanha piippu on korjattava tai korvattava uudella, kun se on rapautunut tai sen seinämiin on syntynyt halkeamia. Aina ongelmat eivät näy päällepäin. Siksi vanhan hormin kunto onkin syytä varmistaa vuosittain ammattilaisella, esimerkiksi nuohoojalla.

Sopiva ajankohta piipun perusteelliselle kunnon tarkastukselle on myös tulisijan vaihdon yhteydessä.

Tarkastus ennen korjaustöitä

Piippu on aina tarkastettava huolellisesti ennen työn aloittamista. Tarkastuksessa selvitetään piipun aikaisempi käyttötarkoitus, seinämien materiaali ja kunto sekä piipun poikkileikkausmitat. Mittareiden ja kameroiden avulla etsitään myös pahoja vaurioita tai vuotoja. Myös mahdolliset sivusiirtymät tai poikkileikkausten muutokset selviävät tarkastuksessa.

Tarkastuksen perusteella päätetään, millaiseen käyttöön piippu voidaan ottaa ja miten sen puhdistus ja korjaus on parasta toteuttaa.

Piippujen kunnostuksia markkinoidaan vanhoihin omakotitaloihin aktiivisesti. Muista pyytää tarjous ennen päätöksen tekemistä useammalta yritykseltä.

Korjaus hormin mukaan

Oikea korjaustapa riippuu aina paitsi hormiin liitetystä lämmityslaitteesta, myös hormin koosta ja kunnosta. Öljykattiloiden hormeille putkitus on yleensä paras korjaustapa. Hormin tiivistävä slammaus voi puolestaan olla hyvä vaihtoehto, kun hormiin liitetyssä tulisijassa käytetään polttoaineena puuta, eikä hormin pinta-alaa voi pienentää. Slammaamalla saatu uusi, sileä sisäpinta parantaa myös vetoa.

Schiedel hormisaneeraussarjasta löytyy vaihtoehdot kaikenlaisiin hormikorjauksiin.


Hormisaneerauksia tekevät esimerkiksi monet nuohoojat tai tähän erikoistuneet yritykset eri puolilla Suomea. Katso lähin asentaja.


Uusi hormi kätevästi

Aina vanhaa hormia ei kannata kunnostaa. Varsinkin tulisijan uusimisen yhteydessä myös hormi kannattaa usein vaihtaa. Nykyaikaiset valmispiiput ovat paloturvallisia ja nopeita pystyttää. Tehdasvalmisteiset piiput, kuten CE-merkityt Rondo Plus ja hohkakivinen Isokern ovat tasalaatuisia ja turvallisia ratkaisuja myös peruskorjaukseen.

Schiedelin täysin sileä, pannaton teräshormi CE-merkitty Permeter Smooth on puulämmitteisiin tulisijoihin kehitetty kestävä ja turvallinen, tarkkaan testattu teräspiippuratkaisu. Sen jokaisen yksityiskohdan suunnittelussa on panostettu turvallisuuteen ja toimivuuteen. Permeter Smoothin sisäputki on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja eristeenä käytetään ainutlaatuista keraamista kuitua, joka ei sintraannu kovissakaan lämpötiloissa.

Permeter Smooth on testattu lämpötilaluokkaan T600. CE-merkinnän lisäksi tuote on testattu myös yläpohjan eristepaksuudella 600 mm. Kevyt, nopeasti pystytettävä teräspiippu on usein paras ratkaisu silloin, kun tulisijan ja hormin painolla on merkitystä.
Puukiuasta vaihdettaessa myös vanhan teräspiipun kunto on syytä varmistaa. Schiedel Saunapiippu 115 on pakettiratkaisu puulämmitteisiin saunoihin. Sen hormikoko on 115 mm ja piipun ulkohalkaisija 215 mm. Nokipalonkestävän Saunapiipun eristämättömään liitosputkeen on integroitu adapteri, jonka ansiosta piippu on ehdottoman hyörytiivis. Saunahormi on testattu lämpötilaluokkaan T600 ja sen suojaetäisyys palaviin materiaaleihin on läpivienneissä 100 mm.

Katso tietoja piipun asentajista


Tutustu tarkemmin Schiedel hormeihin: Tilaa ilmainen esite!
Schiedel Saunapiippu on pakettiratkaisu puulämmitteisiin saunoihin. Saunapiippuun saa myös kätevän vesisäiliön.Schiedel Saunapiippu on pakettiratkaisu puulämmitteisiin saunoihin. Saunapiippuun saa myös kätevän vesisäiliön.

Asetus savupiippujen paloturvallisuudesta

1.1.2018 voimaan tullut uusi asetus korvaa käytössä aikaisemmin olleen pienten savupiippujen rakenteita ja paloturvallisuutta koskevan rakentamismääräyskokoelman osan E3 (2007). Asetuksen tavoitteena on lisätä piippujen paloturvallisuutta, ja pienentää savupiippujen suunnittelun, toteutuksen, käytön ja huollon puutteista ja käyttövirheistä johtuvien vahinkojen määrää.

Uusi asetus koskee savupiippujen uudisasentamista ja korjaamista ja niiden suunnittelua. Tyypillisiä korjaus- ja muutostöitä ovat esimerkiksi savupiipun jälkiasentaminen, korjaaminen tai pinnoittaminen, tulisijan vaihtaminen tai muuttaminen sekä uuden savuhormin asentaminen.


Jätä yhteydenottopyyntö hormeista 
Julkaistu
21.2.2019