Loma-asuntomessut avautuvat tällä viikolla

Lappeenrannan Rauhan alueella avautuneilla Loma-asuntomessuilla on nähtävillä monenlaisia loma-asunto- ja saunauutuuksia. 25.6. avatut Loma-asuntomessut esittelevät loma-asumista nykyaikaisesti luonnon keskellä ja palveluiden äärellä.

Saimaan rannalla sijaitsevalla messualueella on yhteensä 20 kohdetta, lisäksi oheiskohteena esitellään kelluva loma-asunto. Alueen rantaan on tuotu väliaikaisista näyttelykohteista koostuva saunamaailma, jossa on esillä erilaisia saunaratkaisuja innovatiivisesta harkkosaunasta 1940-luvun peruskorjattuun rantasaunaan.

Loma-asuntomessualue sijaitsee Lappeenrannan Rauhassa Saimaan rannalla. Vaikka palvelut ovat lähellä, alueelta löytyy edelleen myös luonnon puhuttelevaa hiljaisuutta.Loma-asuntomessualue sijaitsee Lappeenrannan Rauhassa Saimaan rannalla. Vaikka palvelut ovat lähellä, alueelta löytyy edelleen myös luonnon puhuttelevaa hiljaisuutta.
- Rauhan alue tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden esitellä palvelujen viereen keskittyvää nykyaikaista loma-asumista. Loma-asuntorakentaminen sijoittuu nykyään yhä tyypillisimmin Saimaa Gardensin kaltaisten vapaa-ajan palvelukeskittymiin. Alueen läheisyydessä on viime vuonna valmistunut kylpylä- ja viihdekeskus Holiday Club Saimaa, lisäksi rakenteilla on iso ostoskeskus ja golfkenttä. Kaupat ovat lähellä ja alueelle on toimivat liikenneyhteydet, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen summaa.

– Loma-asuntomessut ovat loistava esimerkki Lappeenrannan matkailun menestystarinasta. Tämä positiivinen kierre poikii ympärilleen entistä enemmän yrittäjyyttä sekä uusia työpaikkoja, vahvistaa Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

Puistotaulut avaavat messualueen tarinaa

Loma-asuntomessualueelle Rantaraitin varteen on sijoitettu kolme puistotaulua, jotka kertovat alueen historiasta, luonnosta ja maisemasta. Alueen muuttuessa tällä hetkellä nopeasti, haluttiin alueen historiasta ja luonnosta kertoa puistotaulujen avulla. Tauluissa on suomen- ja venäjänkieliset selostustekstit sekä vanhaa valokuva- ja kartta-aineistoa. Lisäksi alueen kehityksestä on kerrottu karttaparilla. Taulut jäävät alueelle myös Loma-asuntomessujen jälkeen.


Puistotaulut kertovat sanoin ja kuvin alueen historiasta.Puistotaulut kertovat sanoin ja kuvin alueen historiasta.
Messualue sijoittuu Vipelen alueelle, jossa on ollut asutusta yli 400 vuoden ajan. Paikalla oli aikoinaan pieni kylä, johon kuului 1900-luvun alussa puolen tusinaa asuinrakennusta talousrakennuksineen. Ympärillä avautuivat pelto- ja niittyalueet. Vipelen talon alueet siirtyivät 1920- ja 1930-luvuilla Rauhan mielisairaalan omistukseen. Mielisairaala avattiin vuonna 1926. Taloissa oli tuolloin sairaalan henkilökunnan asuntoja. Kaksi suurinta asuinrakennusta olivat asuinkäytössä 1980-luvun loppuun saakka, minkä jälkeen ne purettiin. Nykyisin vanhasta rakennuskannasta on jäljellä enää vuonna 1949 rakennettu rantasauna ja rannassa oleva entinen vajarakennus.

Korsusaunasta Sakke Järvenpään sisustukseen

Lappeenrannan Loma-asuntomessualueella on esillä mitä erilaisimpia saunoja, kuten 1940-luvun peruskorjauskohde, punainen rantasauna, sekä aito, maanalainen korsusauna. Korsusauna on rakennettu ja sisustettu 1940-luvun perinnesuunnitelman mukaisesti.

Saunamaailmassa on kaikkiaan 16 saunaa. Modernimpia saunoja edustavat muun muassa Lappeenrannan Teknillisen Yliopiston pursiseuran sauna, joka on rakennettu näppärästi pyörien päälle, sekä Ilmari Mäenpään suunnittelema, kananmunan muotoinen saunakolo.

Korsusaunan lauteet olivat viimeistelytyön alla tiistaina Lappeenrannan Rauhassa.Korsusaunan lauteet olivat viimeistelytyön alla tiistaina Lappeenrannan Rauhassa.

– Lappeenrannan Loma-asuntomessuilla on esillä useita kiinnostavia ja erilaisia kohteita. Perinteitä edustavat muun muassa kauniit hirsisaunat ja kylpytynnyrit. Erikoisuuksiakin on useita, yksi erittäin mielenkiintoinen ja uniikki kohde on Pelkkakivisauna, joka on koottu latomalla kiviä päällekkäin. Lopputuloksena on saatu persoonallinen ja omaleimainen ratkaisu, kertoo Oiva Hildén, saunamaailman vastaava, joka rakentaa myös itse Saunamaailmaan puuharkoista kootun saunan.

Lisäksi Lappeenrannan loma-asunnoissa on esillä oivaltavia sisustusratkaisuja ja kiehtovia materiaali- ja väriyhdistelmiä. Esimerkiksi kohteessa 2, Spa Villa Rock’n Relax, makuuhuoneen verhojen materiaalina ovat kirjan sivut. Kohteen sisustuksen ovat suunnitelleet Sakke Järvenpää ja Sanna Lahtivesi.


Kuvat: Satu Evilampi / Rakentaja.fi

Loma-asuntomessuilta löytyy myös rock-henkinen talo, jonka sisustuksesta on vastannut mm. Leningrad Cowboys -yhtyeestä tuttu Sakke Järvenpää. Kuvassa autotalli, joka on varsin rock.Loma-asuntomessuilta löytyy myös rock-henkinen talo, jonka sisustuksesta on vastannut mm. Leningrad Cowboys -yhtyeestä tuttu Sakke Järvenpää. Kuvassa autotalli, joka on varsin rock.
 
Päivitetty
25.6.2012