Vesikiertoisen lattialämmityksen asennus vanhaan lattiaan


Uponor-lattialämmityksen avulla mikä tahansa lattia saadaan miellyttävän lämpimäksi. Lattiamateriaalin voi valita vapaasti; kivi, klinkkeri, betoni, puu tai muovi. Eteisen lattia on yleensä hyvä rakentaa kivestä. Se kestää ulkokenkiä, rapaa ja kulutusta sekä pitää jalkineet kuivina ja lämpiminä.

Tarkemmat tiedot lattialämmitysputkista ja asennuksesta

Uponor PEX-putkiUponor PEX-putki

Lattialämmitys myös vanhan lattian päälle

Uponor-lattialämmitys voidaan asentaa suoraan sekä puu- että betonilattian päälle.

Asennusvaihtoehtoja on useita:

- Jos lattialämmitys asennetaan uivana vanhan betonilattian päälle, lattiapinta nousee lattialämmityslevyn ja pintamateriaalin verran. Levyn paksuus on 15 mm, kun putken paksuus on 12 mm. 30 tai 50 mm levyä käytetään 20 mm:llä putkella.

- Toinen vaihtoehto on, että putket kiinnitetään betonilattiaan putkipidikelistalla ja valetaan tasoitusmassan sisään. Pinnoitteen paksuus putken yläpinnasta lopulliseen lattiatasoon on vähintään 15 mm, kun käytetään 12 mm putkea.

- Vanha lattia voidaan myös roilottaa putkien asentamiseksi. Tällöin lattiapinta ei nouse vanhasta lainkaan.

Puurakenteisiin lattioihin toteutusvaihtoehtoja on myös useita.
 

Putkivaihtoehdot

Lattialämmityksessä käytetään tavallisimmin happidiffuusiosuojattua 17 mm Comfort Pipe PLUS -putkea.  12 mm putkea käytetään pääasiassa saneerauksissa ja 20 mm putkea kohteissa, joissa tarvitaan pidempiä putkipiirejä.

 

uusi taulukkoOhuemmat putket soveltuvat hyvin olemassa olevan lattian uusimiseen, kun lattialämmityksen halutaan nostavan lattiatasoa mahdollisimman vähän.

Lattialämmityksessä putkistot sijoitetaan rakenteiden sisään. Tästä syystä putkistolle asetetaan erittäin suuret pitkäaikaiskestovaatimukset. Niiden asennuksen on oltava helppoa ja niiden on myös kestettävä vaihtelevia olosuhteita. Uponor-lattialämmitys asennetaan ilman jatkoskohtia. Kaikki liitokset tehdään lattapinnan yläpuolella jakotukissa. Saumaton kokonaisuus merkitsee, että järjestelmä on varma ja luotettava.

Lattialämmitysputkiston asentaminen

Nykyään talojen eristys on niin hyvä, että lämmityksen tehontarve on vain n. 30–50 W/m2. Lattian pintalämpötila n. 23–25 ˚C riittää yleensä kattamaan huoneen lämmöntarpeen.

Erilaiset lattiarakenteet ja -päällysteet johtavat lämpöä eri tavoin. Betonilattia johtaa lämpöä hyvin ja lämpö myös leviää tehokkaasti. Parketilla tai lastulevyllä päällystetty puurakenteinen lattia taas johtaa lämpöä huonommin kuin betonilattia. Puulattioissa on sen vuoksi käytettävä alumiinisia lämmönluovutuslevyjä, joiden avulla lämpö saadaan jakautumaan tasaisesti koko lattian pinta-alalle.

Lämmönjohtavuus heikkenee, jos lattiarakenteeseen jää ilmarakoja, putken ja pintamateriaalin välissä on eristeitä tai lattiapinnat peitetään paksuilla matoilla.
Putket asennetaan lattiaan suunnitelman mukaan. Asennusväli on tavallisimmin 300 mm (12 mm putkella 125 mm), mutta sitä tihennetään tarvittaessa, jos tehontarve on tavallista suurempi esim. suurien ikkunoiden edessä.

 

Jätä yhteydenottopyyntö - Vesikiertoinen lattialämmitys asennettuna


Putkipiirit kiinnitetty putkipidikelistoilla olemassa olevaan lattiaan

Putkipiirit kiinnitettynä putkipidikelistoilla vanhaan lattiaan. Helppo tapa asentaa lattialämmitys olemassa olevan lattian päälle. 12 mm putket kiinnitetään putkipidikelistaan ja valetaan tasoitusmassan sisään. Mahdolliset lisäeristykset tehdään rakennesuunnittelijan ohjeiden mukaan.Putkipiirit kiinnitettynä putkipidikelistoilla vanhaan lattiaan. Helppo tapa asentaa lattialämmitys olemassa olevan lattian päälle. 12 mm putket kiinnitetään putkipidikelistaan ja valetaan tasoitusmassan sisään. Mahdolliset lisäeristykset tehdään rakennesuunnittelijan ohjeiden mukaan.

Putkipiirit kiinnitetty Uponor-lattialämmityslevyyn

Putkipiirit asennettuna lattialämmityslevyillä. Lämmönluovutuslevyt on liimattu valmiiksi lattialämmityslevyihin tehtaalla. Lattialämmityslevyissä on valmiit urat lattialämmitys 12-putkelle, joka asennetaan 125 mm välein. Näin asennettaessa lattian korkeus nousee vain 15 mm + lattiapäällyste.
Lattialämmityslevyjen päälle asennetaan sen jälkeen laminaatti- tai parkettilattia.Putkipiirit asennettuna lattialämmityslevyillä. Lämmönluovutuslevyt on liimattu valmiiksi lattialämmityslevyihin tehtaalla. Lattialämmityslevyissä on valmiit urat lattialämmitys 12-putkelle, joka asennetaan 125 mm välein. Näin asennettaessa lattian korkeus nousee vain 15 mm + lattiapäällyste. Lattialämmityslevyjen päälle asennetaan sen jälkeen laminaatti- tai parkettilattia.
Putkipiirit kiinnitetty uritettuun lattialämmityslevyyn. Lattialämmityslevyissä on valmiit urat, joihin lämmönluovutuslevyt asennetaan. Lattialämmityslevyjen paksuudet ovat 30 ja 50 mm. Lämmönluovutuslevyihin asennetaan 20x 2 mm Comfort Pipe PLUS -putket 300 mm välein. Näin asennettaessa lattian korkeus nousee vain lattialämmityslevyn ja lattiapäällysteen verran. Lattialämmityslevyjen päälle asennetaan parkettilattia. Jos halutaan muovimatto- tai laminaattilattia, niin lattialämmityslevyjen päälle täytyy ensin asentaa 16 mm lattialevy.Putkipiirit kiinnitetty uritettuun lattialämmityslevyyn. Lattialämmityslevyissä on valmiit urat, joihin lämmönluovutuslevyt asennetaan. Lattialämmityslevyjen paksuudet ovat 30 ja 50 mm. Lämmönluovutuslevyihin asennetaan 20x 2 mm Comfort Pipe PLUS -putket 300 mm välein. Näin asennettaessa lattian korkeus nousee vain lattialämmityslevyn ja lattiapäällysteen verran. Lattialämmityslevyjen päälle asennetaan parkettilattia. Jos halutaan muovimatto- tai laminaattilattia, niin lattialämmityslevyjen päälle täytyy ensin asentaa 16 mm lattialevy.

Patteriverkkoon liitettävä saneerauslattialämmitys


Vesikiertoisilla pattereilla varustettuun taloon on mahdollista asentaa lattialämmitys myös huonekohtaisesti. Uponor-saneerauslattialämmitys on tarkoitettu kytkettäväksi olemassa olevaan pumppukiertoiseen patteriverkostoon. Lattialämmityspiirin alkuun asennettava pumppu ja säätöryhmä kierrättävät veden ja sekoittavat siihen tarvittavan määrän kuumaa vettä patterikierrosta. Uponor-saneerauspaketin avulla lattialämmitys on asennettavissa normaalin pintaremontin yhteydessä niin puurunkoisen kuin betonisenkin lattian päälle.

Uponor-lattialämmitysjärjestelmä asennetaan vanhoihin lattioihin 12 mm:n putkilla. Uudisrakentamisessa käytetään yleensä 17 mm:n putkia. 12 mm järjestelmän matalan rakennekorkeuden ansiosta kynnyksiä tai ovea ei tarvitse korottaa, mikä tuo kustannussäästöjä. Putkea kuluu vähemmän ja neliökustannus on edullisempi. Uponorin tuotevalikoimassa on osat putkijärjestelmän muuntamiseksi lattialämmitykselle.

Jätä tästä yhteydenottopyyntö Uponorille lattialämmityksestä

 
Julkaistu
25.4.2013