Innovatiivista saunomista: Esittelyssä puuharkkosauna

Juuri avautuneilla Loma-asuntomessuilla Lappeenrannassa esillä on ensimmäistä kertaa kokonainen saunamaailma. Messualueen Rantaraitille on tuotu parikymmentä erilaista saunaratkaisua perinteisistä saunoista uusimpiin innovaatioihin. Lisäksi nähtävillä ovat tietenkin messukohteiden saunat.

Yksi uusista innovaatioista ja erikoisuuksista on puuharkkosauna, joka on vasta mallisuojaa hakeva maailmanuutuus. Puuharkkosaunan keksijä ja toteuttaja Oiva Hilden kertoo idean lähteneen kierrätyspuun ajatuksesta.

Keveä ja muuntuva

- Keveys, joustavuus ja visuaalisuus ovat puuharkkosaunan ehdottomia hyviä puolia. Koko sauna on toteutettu puuharkoista, joiden korkeus on vakio, mutta joiden leveys ja paksuus vaihtelevat. Tämä tekee rakenteesta muunteluvapaan; puuharkot voivat olla vaikka pyöreitä, ja materiaali voi olla mitä tahansa puuta koivusta hirteen. Saunasta voi puuharkoilla tehdä minkä kokoisen tai muotoisen tahansa. Keveys taas mahdollistaa rakennusmateriaalin helpon kuljetuksen minne tahansa, vaikkapa matalarantaiseen saareen, hän kertoo.


Puuharkkorakenne avattuna.Puuharkkorakenne avattuna.

Puuharkot on yhdistetty puisilla laatoilla. Ruuveja on käytetty vain ovissa, valokatteella toteutetussa katossa ja alaparruissa. Hirret on lukittu päältä teräslevyillä, jotta sivujäykkyys pitäisi. Muuten sauna perustuu täysin puuharkkorakenteelle.

Loma-asuntomessuilla esillä oleva puuharkkosauna on tehty kokonaan kierrätyspuusta. Väriä puuharkkojen keskelle tuovat väriviilupalat.

- Olen keksinyt vuosien varrella paljon kaikenlaista. Nyt ajattelin, että on toteuttamisen aika, Hilden summaa viimeistellessään puuharkkosaunaa Rauhan Rantaraitilla Loma-asuntomessujen alla.

Puuharkkosaunan keksijä Oiva Hilden on tyytyväinen väriviiluilla syntyneeseen ratkaisuun, jolla saunaan on saatu väriä ja ilmettä ilman maalia.Puuharkkosaunan keksijä Oiva Hilden on tyytyväinen väriviiluilla syntyneeseen ratkaisuun, jolla saunaan on saatu väriä ja ilmettä ilman maalia.
Kuvat: Satu Evilampi / Rakentaja.fi
 
Päivitetty
20.6.2012