• Etusivu
  • LVI

Aurinkoenergia hyödyntämätön potentiaali

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Julkaistu 19.06.2012Päivitetty 30.01.2013
20126_31252.jpg

Aurinko energia on liian vähän käytettyä

Aurinkoenergia on Suomessa vielä varsin hyödyntämätön potentiaali, vaikka sen tuottama energiamäärä on merkittävä myös Euroopan pohjoisosissa. Toisaalta aurinko ei voi olla ainoa lämmönlähde Suomessa, mutta oikein suunniteltuna ja toteutettuna saatava energiamäärä on merkittävä. Auringon lämpöä hyödyntävä lämmitysjärjestelmä kykenee tuottamaan niin sanottua ilmaista energiaa ympäri vuoden ollen erityisen merkittävä noin puolet vuodesta.

Tutustu Akvaterm-varaajiin

Aurinkoenergian sydän

Akkutyyppinen lämminvesivaraaja on järkevän aurinkoenergian hyödyntämisen kannalta välttämätön. Lämminvesivaraaja mahdollistaa päiväsaikaan optimaalisen aurinkokeräimien käytön, jolloin tarjolla olevasta aurinkoenergian määrästä saadaan varastoitua maksimimäärä energiaa. Varaajaan sidottu lämpöenergia voidaan hyödyntää sekä käyttöveden kuumennukseen että lämmityksen tarpeisiin. Aurinkolämmölle saadaan pisin vuotuinen käyttöaika, kun se on hyödynnetty tilalämmitykseen - lattialämmityksellä varustetuissa taloissa.¨

Aurinkoenergian talteenottojärjestelmän mitoitukseen esimerkkinä alla on esitetty Motivan julkaisema taulukko. Taulukko on ainoastaan suuntaa antava eikä kohdeperustaista suunnittelun tärkeyttä voi korostaa liiaksi.

Aurinkovaraaja – Hybridivaraaja

Aurinkoenergialla ei saada tuotettua kaikkea vaadittua energiamäärää vuoden ympäri, joten lisälämmönlähde on välttämätön. Tämän vuoksi lämminvesivaraaja kannattaa valita niin, että se pystyy hyödyntämään useampaa lämmönlähdettä. Tällöin puhutaan hybridivaraajista.
Hyvin suunniteltu ja toteutettu hybridijärjestelmä hyödyntää edullisinta tarjolla olevaa lämmitysmuotoa.

Alla olevassa kuvassa on Akvatermin valmistama AKVA SOLAR PLUS hybridivaraaja, joka on suunniteltu erityisesti aurinkoenergian hyödyntämiseen. Tässä mallissa aurinkoenergia siirretään varaajan vesimassaan kontrolloidusti kahden aurinkokierukan avulla. Alla olevassa esimerkkikaaviossa rinnakkainen lämmönlähde on puukattila. Lisäksi varaajassa on hyvä olla sisäiset sähkövastukset varalla (ei kuvassa).

Akva Solar Plus
Akva Solar Plus

Aurinkoenergian talteenotto

Joissain tapauksissa myös vanhoja jo olemassa olevia varaajia on mahdollista päivittää aurinkoenergian talteenottoa varten. Esimerkiksi yösähköllä toimiviin lämminvesivaraajiin voi olla mahdollista asentaa jälkikäteen aurinkokierukka. Alla olevassa kuvassa on niin sanottu tuplakierukka, joka sisältää sekä käyttöveden esilämmitys- että aurinkokierukan. Tämä voidaan asentaa olemassa olevaan AKVA-lämminvesivaraajan alaosaan pelkän käyttöveden esilämmityskierukan tilalle.

Tuplakierukka
Tuplakierukka

Varaajan modernit ominaisuudet:

Varaaja on periaatteessa yksinkertainen eristetty paineastia, mutta sen suunnittelulla ja käytöllä voidaan nostaa tai laskea koko lämmitysjärjestelmän hyötysuhdetta merkittävästi. Varaajan tärkein ominaisuus tehokkaan eristeen lisäksi on veden kerrostuminen varaajan sisällä.
Kerrostuminen on vedelle luonnollinen ilmiö, jossa lämmin vesi nousee ylöspäin ja erilämpöiset vesimassat eivät sekoitu keskenään. Ideaalitilanteessa sekä lähtevä että tuleva lämpöenergiaa kuljettava neste johdettaisiin mahdollisimman lähelle vastaavaa lämpötilaa varaajan sisällä. Tässä tilanteessa kerrostuminen ja energiatehokkuus olisivat maksimaalisia.

Uusi ominaisuus, joka ylläpitää veden kerrostumisominaisuutta varaajassa on lämmityskierron toteutus bivalent-nelitieventtiilillä. Bivalent-toteutus vaatii liitäntöjä varaajasta sekä automatiikkaa. Kytkentä on esitetty SOLAR PLUS -esimerkissä, jossa lämmityspiiri käyttää aina ensisijaisesti energiaa varaajan alaosasta. Yläosan energian, kuuman veden, kulutus on tällöin vähäisempää. Tämä edesauttaa lisäämään varaajan energiatehokkuutta verrattuna normaaliin kytkentätapaan, jossa energiaa otetaan ainoastaan varaajan yläosasta.

Kasvavana trendinä on varaajien räätälöinti asiakkaan tarpeisiin. Yhä useampi varaaja valmistetaan kohteen vaatimusten mukaan, jolloin mahdollistetaan lämmitysjärjestelmän optimaalinen energiatehokkuus.
Varaajaa ei nykypäivänä tarvitse sijoittaa tekniseen tilaan ulkomuodon vuoksi. Alla olevassa kuvassa on AKVAir SMART -varaaja, joka voidaan sijoittaa edustavaankin tilaan kuten kodinhoitohuoneeseen.

AKVAir Smart
AKVAir Smart
Kaukora Oy
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talvirakentamisen kosteusuhat?
Kysymys:Tarkoituksena on rakentaa omakotitalo ensi talvikautena. Perustukset marraskuussa, sen jälkeen pystytys, pre cut pakettitoimitus talotehtaalta. Pystytyksen hoitavat urakkamiehet. Voiko perustuksia valaa ja pystytystä tehdä lainkaan sadesäällä? Minkälaisia vaurioita materiaalien/rakenteiden kostuminen aiheuttaa? Ovatko materiaalit pilalla kastuttuaan? Onko valupohjan kastuminen vaarallista? Miten suojaudutaan sadesäältä? Onko tavallista laatia ns kosteudenhallintasuunnitelma rakentamista varten? Voidaanko pystytyksen työjärjestyksellä vaikuttaa siihen, että kriittinen pystytysvaihe on mahdollisimman lyhyt ja päästään tilanteeseen "sateelta suojan"?
20214_70285.jpg
Biopuhdistaja talviasuttavaan vapaa-ajan asuntoon
Vuoden 2004 sekä sen jälkeen myönnetyissä rakennusluvissa on edellytetty jätevesijärjestelmien kuntoon saattaminen. Vanhemmissa, haja-asutusalueilla sijaitsevissa rakennuksissa, jätevesijärjestelmän saneeraus tulee huolehtia etenkin silloin, kun kiinteistössä tehdään suurempi remontti. Monet valitsevatkin uudiskohteisiinsa laadukkaan jätevesijärjestelmän, kuten tekivät myös Tuire Nikkanen ja Elmeri Siltaloppi rakentaessaan talviasuttavan vapaa-ajan asuntonsa.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Lattiakaivo vinossa?
Kysymys:Uudisrakennuksen kylpyhuoneen lattiakaivo on 8 mm vinossa. Mikä olisi paras korjaustoimenpide jotta kaivon kansi saadaan suoraan? Kyseessä on keskellä lattiaa oleva kaivo maavaraisessa betonilattiassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton